Laura Codruta Kovesi: „Procedura de revocare nu a intrunit conditiile prevazute de lege! Modul brutal in care se forteaza modificarea legilor penale ne arata ca vor protectie, pentru trecut, prezent si viitor”

135

La scurt timp de la anuntul revocarii din functia de procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi a sustinut o declaratie de presa unde a facut un succint bilant si a anuntat ce va face pe viitor.

Laura Codruta Kovesi a sustinut ca motivarea lui Tudorel Toader pentru revocarea ei nu a intrunit conditiile prevazute de lege, iar CSM a dat aviz negativ.

De asemenea, fostul procuror sef al DNA a precizat ca dupa decizia presedintelui de astazi, procurorii ar putea ajunge subordonati ministrului Justitiei.

Kovesi a mai adaugat ca sistemul judiciar trece printr-un moment dificil si a criticat felul in care au fost modificate si adoptate Codurile Penale.

Insotita de zeci de colegi, la final, Kovesi le-a multumit si le-a cerut sa nu abandoneze lupta impotriva coruptiei.

Principalele declaratii facute de Laura Codruta Kovesi:

– Presedintele Romaniei a emis decretul de revocare. Asadar, mandatul meu inceteaza incepand de astazi.

– Ca fost procuror sef al DNA, tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat intr-un raport care va fi facut public in cel mai scurt timp.

– in ceea ce priveste procedura de revocare, va reamintesc, nu a intrunit conditiile prevazute de lege. CSM a dat aviz negativ.

– Am dovedit in fata sectiei de procurori a CSM ca motivele invocate de Toader sunt o parte nereale, o parte neintemeiate.

– Decretul de revocare lasa un mare semn de intrebare: va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de Ministrul Justitiei?

– Motivarea CCR sugereaza ca procurorii sefi ar putea fi subordonati in viitor Ministrului Justitiei. O clarificare ramane necesara

– Nu voi mai lucra in cadrul DNA. Voi ramane procuror.

– As dori sa adresez un mesaj colegilor mei, prezenti sau in birouri, si in egala masura procurorilor din Ministerul Public cu care am lucrat timp de 6 ani ca procuror general: va multumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Va multumesc pentru rezistenta si darzenia de care ati dat dovada in lupta cu infractionalitatea. Va multumesc ca ati mers inainte indiferent cat de atacati am fost, cat de umiliti am fost in fata societatii, in fata familiilor noastre.

– DNA a demonstrat ca legea este egala petru toti si nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din fata legii

– Am facut investigatii fata de persoane care pareau de neatins, indiferent de functia lor, de statutul social si indiferent de averea pe care au detinut-o

– Episodul de astazi nu este o infrangere

– Modul brutal in care se forteaza modificarea legilor penale ne arata ca vor protectie, pentru trecut, prezent si viitor

– Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Am vazut ce mai ramane din legile penale, am vazut forma adoptata in Parlament in ceea ce priveste Codul Penal si Codul de Procedura Penale. Am facut si noi observatii, si iCCJ, si CSM si Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie

– Vointa politica nu este pentru o justitie eficienta, este pentru incalcarea justitiei

– Dragi colegi, nu abandonati, continuati sa va faceti treaba. in final, am un mesaj pentru cetatenii Romaniei: coruptia poate fi invinsa, nu abandonati!

– Va multumesc pentru tot ce am facut impreuna!

Sursa: Protv