Le Monde: Alegerea Laurei Kovesi in fruntea Parchetului European, un simbol puternic!

228

Cotidianul francez Le Monde scrie, intr-un editorial, care este avantajul Laurei Codruta Kovesi in lupta pentru a obtine postul de procuror-sef al primului Parchet European din istoria UE.

Sub titlul “Alegerea unui procuror roman pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, Le Monde explica de ce ar putea Kovesi “sa devina primul roman intr-o functie importanta in Uniunea Europeana”.

„Si daca ar fi ea? si daca primul roman care ar ocupa un post important in Uniunea Europeana ar fi de fapt o romanca? Laura Codruta Kövesi se afla in cursa pentru a conduce noul Parchet European. Pentru prima data in istoria UE, acest procuror va avea puterea de a superviza anchete privind fraude cu fonduri europene sau fraude cu TVA, in cele 22 de tari semnatare ale acestei initiative.

Aceasta mica revolutie se anunta a fi sensibila din punct de vedere politic, cand stim ca cel putin trei lideri europeni sau membri ai familiilor lor – Viktor Orban, in Ungaria, Andrej Babis, in Cehia, si Liviu Dragnea, in Romania – sunt in prezent implicati in dosare cu fraude cu fonduri europene. Toate astea in tari in care justitia locala este uneori pusa in dificultate”, scriu cei de la Le Monde.

In continuare, publicatia franceza trece in revista performantele fostei sefe DNA din punct de vedere profesional, remarcand faptul ca succesul i-a adus “ura tenace a partidului de la guvernare”.

“La doar 45 de ani, Kovesi are o cariera impresionanta. Dupa ce a fost numita procuror general in Romania, la doar 33 de ani, in 2006, incepand din 2013, de cand a preluat DNA, romanca si-a castigat un renume. intr-o tara cangrenata de coruptie, ea a reusit sa condamne la pedepse dure sute de oameni politici, de la toate nivelurile, inclusiv un fost premier.

In schimb, Kovesi si-a atras ura Partidului Social Democrat, aflat la putere. seful partidului, Liviu Dragnea, condamnat pentru frauda electorala si deturnare de fonduri publice, anchetat pentru fraude cu fonduri europene si constrans sa renunte la postul de premier, a reusit sa obtina demiterea acesteia, iulie 2018″, precizeaza publicatia citata.

Le Monde noteaza ca Laura Kovesi il are drept contracandidat pe francezul Jean-François Bohnert, care are experienta si un angajament European de netagaduit.

″in plus este poliglot, in timp ce Kovesi vorbeste o engleza ezitanta. De asemenea, Bohnert este familiarizat cu institutiile europene, in timp ce Kovesi cunoaste, mai degraba, sistemul juridic din Romania. El este sustinut de diplomatia franceza, in timp ce ea este obiectul unei campanii de denigrare, eficace, din partea propriul Guvern”. scrie sursa citata.

In final, editorialistii Le Monde explica care ar fi avantajul alegerii lui Kovesi in aceasta pozitie.

″insa, intr-o perioada in care putem observa o deriva ingrijoratoare in mai multe tari din Europa Centrala, viitorul procuror european va avea ca sarcina principala monitorizarea conditiile de utilizare a fondurilor europene de care aceste tari beneficiaza: sa se evite deturnarea acestor fonduri de la scopul lor initial sau ca ele sa contribuie la imbogatirea functionarilor publici.

in consecinta, valoarea politica a acestei pozitii judiciare este importanta. Sa desemnezi o personalitate venita din fosta Europa comunista, sprijinita de juristi competenti, carora nu ai ce sa le reprosezi, alesi din 22 de state membre, ar fi un simbol puternic al angajamentului UE fata de statul de drept”, incheie autorii editorialului.

Sursa: Protv