Lege noua in Parlament, cu dedicatie pentru smecheri! Deputat PSD: „Nu plec de la premisa ca fiecare om vrea sa fure”

158

Doi semnatari ai proiectului de lege care amendeaza actuala legislatie pentru achizitii publice si ridica semnificativ pragurile pentru achizitiile fara licitatie au comentat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit News TV, motivele pentru care au sustinut acest proiect. Ana Catauta, deputat PSD, a spus ca nu pleaca de la premisa ca fiecare om din aceasta tara, mai ales din administratia publica, vrea sa fure. Deputatul PNL Gheorghe Pecingina de la PNL a spus ca a semnat proiectul impreuna cu mai multi colegi din comisia juridica si prevederile respecta directivele europene. El a precizat ca nu isi va retrage semnatura de pe acest proiect.

Deputatul PSD Ana Catauta a afirmat ca este unul din semnatarii propunerii legislative si a explicat cum a ajuns sa sustina un astfel de proiect.

”De cand am preluat acest mandat, principala problema in discutii cu autoritatile locale a fost aceasta procedura greoaie in achizitiile publice in Romania. Eu nu plec de la premisa ca fiecare om din aceasta tara mai ales din administratia publica, vrea sa fure. Am vazut multi oameni de buna credinta, in cazul in care sunt derapaje, sunt instituti care pot sa spuna ca o achizitie nu s-a facut cum trebuie”, a spus ea, citata de news.ro.

Catauta a recunoscut ca propunerea legislativa, intr-adevar, nu a fost discutata in grupul parlamentar.

”A fost mai degraba o discutie intre colegi, care vedeam lucrurile in acelasi fel si problemele cu care se confrunta autoritatile si am incercat sa ajutam. Eu plec de la prezimtia de nevinovatie, facand parte dintr-un partid politic, daca conducerea partidului nu vrea, atunci mai discutam si poate venim cu o initiativa imbunatatita. Va exista o conversatie (..) asa e intr-un partid mare”, a mai spus Ana Catauta.

La randul lui, deputatul PNL Gheorghe Pecingina a spus ca este si el printre initiatori, si ca ”a semnat proiectul alaturi de mai multi colegi din comisia juridica, care s-au raportat la legislatia europeana, nu au venit acum sa se modifice legislatia pentru niste hoti cu ghilimelele”.

”Ne incadram perfect in directivele europene, In Franta pragul este 5 milioane de euro. (..) Trebuie sa pornim de la premisa ca oamenii vor sa faca treaba, nu vor sa fure, daca mergem de la premisa ca vor sa fure, nu se mai misca nimica”, a spus Pecingina.

Deputatul liberal a precizat ca nu stie daca prounerea va fi retrasa, daca presedintele PSD Marcel Ciolacu a facut un pas inapoi.

”Eu cu colegii cu care am discutat nu ne vom retrage semnatura de pe aceasta lege. Pornim de la premisa unor principii de buna credinta si de respectare a legislatiei europene, ceea ce este foarte important. Uitati-va la gradul de absorbtie al altor tari, uitati-va la mecanismele greoaie de la noi si cele suple care au ajutat alte tari cu absorbtia fondurilor”, a mai spus Pecingina.

El a mentionat ca, fiind avocat, pleaca de la premisa ca sunt oameni de buna credinta. ”Suntem intr-o coalitie, daca coalitia va decide ca nu e oportun sa mergem pe aceasta ajustare, acum, nu o vom face”, a mai spus Pecingina.

Un numar de 137 de parlamentari de la PSD, PNL si UDMR au depus un proiect de lege care amendeaza actuala legislatie pentru achizitii publice si ridica semnificativ pragurile pentru achizitiile fara licitatie. Ei vor sa dea liber la achizitii publice de lucrari fara licitatie pana la 5 milioane de lei .

Parlamentarii majoritatii guvernamentale sustin ca e nevoie de achizitii simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive, relateaza G4Media.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos