Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a declarat, vineri, ca va cere Comisiilor de administratie si juridica sa ia in dezbatere luni dupa-amiaza proiectul de lege privind gestionarea cainilor fara stapan, potrivit mediafax.ro.
„Voi cere ca luni dupa-amiaza Comisiile de administratie si juridica sa ia in dezbatere acest proiect de lege cu decizia Curtii Constitutionale si sa-l promovam. Vreau ca saptamana viitoare, asa cum au spus si Crin Antonescu si Victor Ponta, acest proiect sa fie promovat catre Presedintie”, a precizat Valeriu Zgonea.
El a adaugat ca spera ca in sedinta de marti sau miercuri sa fie adoptata de plenul Camerei Deputatilor acest proiect de lege.
Zgonea a spus ca, dupa ce proiectul va fi trimis la presedinte, acesta are termen 20 de zile sa se exprime si daca-l promulga atunci Guvernul trebuie sa elaboreze normele de aplicare.
„Eu astept ca dupa ce adoptam proiectul sa-l trimitem presedintelui Romaniei, care are 20 de zile timp sa se exprime. Daca-l promulga, asteptam de la Guvern sa faca normele de aplicare, astfel incat sa nu mai existe vreun membru al administratiei locale care sa se trezeasca dimineata, dupa ce colecteaza taxe si impozite si a facut trei fantani faraonice si si-a indatorat bugetul local, sa arate cu degetul la Parlamentul Romaniei”, a mai spus Zgonea.
El a aratat ca nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt vinovati pentru ca nu se aplica legea in Romania, aratand ca in prezent exista cadru legal pentru gestionarea cainilor fara stapan.
„Exista un cadru legal, cine vrea sa-l respecte il respecta, cine nu vrea gaseste tot felul de motive si tertipuri ca nu exista un cadru legal”, a aratat Zgonea, adaugand ca Parlamentul va lua o decizie in privinta acestui proiect pe care fostele guvernari nu au fost in stare sa-l promoveze, dar nu se poate spune ca in Romania nu exista un cadru legal.
El a mai spus ca in acest moment autoritatile locale au instrumentele legale pentru cainii fara stapan, dar exista opinii diferite, unii vor intr-un fel, iar altii vor altfel.
Zgonea a mai spus ca impreuna cu colegii sai a contestat la CC proiectul aflat in Parlament deoarece a incercat sa respecte normele europene in acest caz.
„Noi am incercat sa upgradam acest proiect la momentul respectiv intr-o perspectiva europeana si am contestat la CC pentru ca eu si colegii mei nu suntem de acord ca pentru un caz, cu durere si tristete in suflet, sa omoram milioane de caini. Trebuie sa gasim o solutie pentru ca astazi se intampla cu cainii, maine cu pisicile, poimaine se va intampla si cu altceva si o sa gasim acele motive care mie mi se par puerile. La acest moment avem un caz grav, un copil care a fost sfasiat datorita neatentiei unor autoritati locale, care vin si dau vina pe Parlamentul Romaniei. Nu mi se pare corect, exista si resurse, platim taxe si impozite la fiecare primarie, au putere locala, au legi care prevad ce se intampla cu cainii si servicii pe care le platim din bani publici sa ia cainii de pe strazi”, a mai spus Zgonea.
El a mai spus ca la proiectul din Parlament pot fi modificate doar patru-cinci articole privind decizia Curtii Constitutionale si se va stabili „cand se eutanasiaza cainii, cum se eutanasiaza, cand se sterilizeaza si care sunt resursele”.
Intrebat daca este de acord cu referendumul local in Bucuresti pe aceasta tema, el a spus ca este o decizie pe care fiecare primar o are ca instrument si el nu poate sa comenteze, dar la referendum trebuie cautate si rezultatele.
Presedintele Camerei Deputatilor a aratat totodata ca ii este greu sa spuna daca este pentru sau contra eutanasierii cainilor fara stapan.
„Este foarte greu sa spun asa ceva. M-a emotionat acest caz, dar nu ma voi sui ca anumiti politicieni pe val, am copil de 6 ani si un baiat de 15 ani, cresc caini de ani de zile, de 30 de ani. Celor pe care-i aduc de pe strada nu le mai permit sa faca pui, ii cresc la mine in curte si nu le mai dau drumul pe strazi. Am cunostinte, in familie in ambele zone”, a precizat Valeriu Zgonea, intrebat daca este pro sau contra eutanasierii cainilor fara stapan.
El a spus ca trebuie luata o decizie cu celeritate in acest caz, astfel incat fiecare primar, administratie locala sa stie care ii sunt atributiile, ce trebuie sa faca, de unde gasesc resursele.
„Asta trebuie sa decidem, nu sa fii pro eutanasiere sau sa fii anti eutanasiere”, a adaugat Zgonea.
El a mai spus ca nu pot fi distrusi toti cainii din toata Romania doar din cauza lipsei de profesionalism „a unora care lucreaza in administratia locala a Bucurestiului”.
„Cred ca trebuie sa luam o decizie astfel incat sa respectam si legea europeana, altfel maine, poimaine o sa incepem sa facem condamnarile la moarte pentru persoane si uitam ca facem parte dintr-o structura europeana si ca avem niste responsabilitati”, a mai spus Zgonea.
El a aratat ca a fost emotionat de drama copilului de patru ani care a murit, aratand ca si fiica sa de sase ani se joaca in parc.
„Eu discut cu sotia mea, nici nu vreau sa ma gandesc. Si fiica mea se duce in parc si nu pot s-o stapanesc sa stea langa mine, e un copil care are energie la varsta asta si fuge si pleaca. Si un batran poate fi muscat, eu am fost muscat de caini cand eram mic, nu asta e o problema, dar trebuie sa gasim o solutie”, a mentionat Zgonea.
El a mai spus ca sapte zile este un interval de timp suficient pentru fiecare om care vrea sa adopte un caine prins de serviciul de ecarisaj si ca dupa acest termen cainii pot fi eutanasiati daca nu sunt adoptati si se incadreaza in articolele proiectului de lege si in normele de aplicare.