Legile lui Tudorel Toader îngrijorează o lume întreagă! Încă un semnal de ALARMĂ din partea Ambasadei Olandei la București!

292

Ambasada Olandei la Bucuresti urmareste „cu interes” dezbaterea publica asupra propunerilor facute, de modificare a legilor Justitiei, procedura legislativa si rezultatul acestor discutii, se arata intr-un raspus al misiunii diplomatice.

Totodata, se precizeaza in raspunsul citat, „ambasada a luat nota si de declaratia facuta de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in masura in care Comisia Europeana este institutia care gestioneaza evaluarea progreselor facute in domeniul justitiei, prin Mecanismul de Monitorizare si Verificare”.

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, si-a exprimat ingrijorarea fata de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei.

„Suntem ingrijorati de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei in cazul in care aceste modificari s-ar regasi in textele de lege si ar intra in vigoare. Cel mai recent raport MCV, publicat in 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii si judecatorii din Romania in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, precum si faptul ca acestea reprezinta o dovada a independentei si profesionalismului institutiilor din sistemul judiciar. In acelasi timp, raportul a subliniat clar faptul ca orice masuri care submineaza aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definitiei coruptiei ca infractiune vor avea impact asupra evaluarilor viitoare”, a declarat Angela Cristea.

In context, Cristea s-a aratat surprinsa de articolele de presa care sustineau ca propunerile prezentate de ministrul justitiei, Tudorel Toader, au girul Comisiei Europene.

„Suntem surprinsi de materialele de presa potrivit carora propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeana. In intalnirea prim-vicepresedintelui Frans Timmermans, din 26 iulie, cu ministrul roman al justitiei, Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile si prioritatile de actiune in domeniul justitiei pentru lunile urmatoare, fara detalii despre propunerile de modificare a legislatiei relevante. Comisia a solicitat autoritatilor romane sa transmita aceste propuneri si explicatii aditionale, care vor fi analizate in detaliu de indata ce le vom primi”, a subliniat sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Angela Cristea a precizat ca CE va sprijini doar acele reforme care vor consolida progresele pe care tara noastra le-a facut in domeniul justitiei.

„Speram ca orice masura luata de Romania in domeniul justitiei si al statului de drept sa reprezinte un pas inainte catre indeplinirea celor 12 recomandari cuprinse in raportul MCV 2017 si sa consolideze ireversibilitatea si durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi Romaniei tot sprijinul necesar”, a mai declarat sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Sursa: aktual24.ro