Liderii majorității PSD-ALDE au adoptat un model rusesc hibrid, în detrimentul modelului societății occidentale! A. Goșu: ”E un know-how rusesc activ în România!”

228

In Romania, modelul societatii occidentale a fost invins de un model antioccidental, o forma hibrid a celui din Rusia.

Nu cred ca Moscova are nevoie sa investeasca prea mult in propaganda din Romania, cred ca romanii le fac treaba mult mai bine decat si-ar fi putut imagina vreodata rusii, afirma conf. univ. dr. Armand Gosu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Armand Gosu a aratat ca „liderii majoritatii de la Bucuresti au adoptat de multa vreme un model rusesc hibrid. Si in Rusia se schimba destinatia unor terenuri ca ele sa ajunga in mainile unor politicieni din anturajul lui Putin. La fel ca in Teleorman. Sigur ca nu Putin a invatat de la Dragnea, ci invers. Deci e un know-how rusesc activ in Romania”.

Armand Gosu a explicat substratul vizitei la Bucuresti a patriarhului Kirill, conducatorul Bisericii Ruse care vine astazi la noi in tara: Putin „il lasa pe Kirill sa puncteze pentru marele public, mai ales pentru cel din Ucraina, si sa lase impresia ca e mai autonom fata de Kremlin decat e in realitate. Iar Vladimir Putin are nevoie de un Kirill puternic ca sa lucreze in Ucraina, n-are ce sa faca cu un Kirill slab.”

Armand Gosu este cercetator asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft fur Auswartige Politik e.V. (Societatea germana de politica externa), in cadrul Robert Bosch-Zentrum fur Mittel-und Osteuropa, Russland und Zentralasien.

Cine este Kirill si ce rol joaca el in ecuatia politica de la Moscova?

Patriarhul Moscovei si Intregii Rusii este seful uneia dintre cele mai importante institutii din Rusia. Biserica Ortodoxa Rusa (BORu) care are peste 35.000 de parohii, aproape 1.000 de manastiri, peste 40.000 de angajati, cum s-ar spune.

Este influent, mereu in primele cercuri ale puterii de la Kremlin, un om ambitios, poliglot, cult. Spre deosebire de predecesorii sai, este foarte activ in politica externa, in special in „strainatatea apropiata”, adica in fostul spatiu sovietic.

Cum se manifesta propaganda rusa in cazul Romaniei? Cat de implicata este Rusia pe diferite fronturi sensibile, gen referendum pentru familia traditionala?

Coalitia pentru familie s-a infiintat acum un sfert de veac la Moscova, de unde a fost exportata in SUA si adoptata de mediile neoprotestante de acolo, in primul rand, de comunitatile din fostele republici sovietice si fostele tari comuniste din Europa Centrala si de Est, printre care si cea romaneasca.

Pentru adultii din statele comuniste care au emigrat in America, pentru aceste familii neoprotestate care si-au pastrat credinta si au rezistat presiunii comunismului tocmai printr-o atitudine conservatoare, de respingere a modernitatii, socul cultural a fost naucitor. Din aceasta cauza, multi s-au refugiat in astfel de organizatii, de care majoritatea neoprotestantilor americani nici nu a auzit.

Aceste organizatii au contacte puternice cu Rusia, fac seminarii acolo, chiar si congrese isi tin la Moscova. Asta nu inseamna ca acestea sunt pilotate de serviciile secrete rusesti. E foarte delicata problema si am citit orori pe aceasta tema, scrise si de unii dintre cei care ataca de o maniera inacceptabila sensibilitatile celor din Coalitie.

Cred ca prin maniera extrem de agresiva in care se poarta aceste discutii in Romania, mai toti fac jocul Rusiei. Fara ca Moscova sa cheltuiasca o rubla pentru asta.

Dar sa revin la fondul problemei. Nu cred ca Moscova are nevoie ca sa investeasca resurse financiare, oameni, energie, prea multa imaginatie in propaganda din Romania, cred ca romanii le fac treaba mult mai bine decat si-ar fi putut imagina vreodata rusii. De fapt, daca facem o analiza serioasa, o sa constatam ca Rusia a iesit deja invingatoare in Romania.

Ce se stie despre relatia reala, poate mai degraba informala a actualilor lideri ai majoritatii de la Bucuresti cu Rusia?

Ei au adoptat de multa vreme un model rusesc hibrid. Sigur ca nu se pot compara averea presedintelui Dragnea cu cea a lui Putin, e o diferenta prea mare de potential intre Romania si Rusia, dar modelul e cel rusesc.

Si in Rusia se schimba destinatia unor terenuri ca ele sa ajunga in mainile unor politicieni din anturajul lui Putin. La fel ca in Teleorman. Sigur ca nu Putin a invatat de la Dragnea, ci invers. Deci e un know how rusesc activ in Romania. Si – atentie! – nu doar in PSD.

La nivel de contacte diplomatice Romania vrea, insa Rusia nu e interesata. De aceea, unii spera ca vizita lui Kirill la Bucuresti ar putea deschide niste usi la Moscova.

Sursa: ziare.com