Liderii partidelor PNL și USR ies în stradă astăzi pentru a protesta alături de români pentru o Justiție liberă!

456
Un amplu protest, care va începe duminică de la ora 19.00 și se va desfășura în fața Guvernului, a fost anunțat pe Facebook. Bucureștenii ies în stradă pentru că sunt nemulțumiți de proiectele de modificare a Legilor justiției depuse marți de PSD în Parlament.
După ce se vor strânge în Piața Victoriei, protestatarii vor pleca în marș către Casa Poporului. Liberalii au anunțat, prin vocea noului purtător de cuvânt al partidului, Ionel Dancă, că se vor alătura manifestației.

„Inspecția Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiției. Numirea procurorilor-șef de către ministru, fără control din partea președintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România și cetățenii ei. Ne putem lua adio de la o justiție independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistrați la Președinte și Comisia Europeană, cu toții s-au poziționat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acționeze și să nu legitimeze încercarea corupților de a controla Justiția”, scrie pe pagina evenimentului „Marș – NU vrem să fim o nație de hoți!”, creat pe rețeaua de socializare.

Pe pagina evenimentului de pe Facebook au confirmat până acum participarea la marș peste 11.000 de oameni și circa 43.000 de mii de persoane au bifat că sunt interesate de manifestație.

Cu toate acestea, în inițiativa legislativă a PSD care modifică Legile justiției depusă în Parlament,   președintele României va numi în continuare procurorii-șefi ai DNA și DIICOT,  Inspecția Judiciară nu se va mai afla în subordinea CSM, ci devine un organism independent, coordonat de un Consiliu Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor, statul român va fi obligat să se îndrepte împotriva magistraților vinovați de erori judiciare, pentru a recupera prejudiciul. De asemenea, apare, în premieră, o direcție specială la Parchetul General care va ancheta procurorii și judecătorii.

Proiectul este diferit, în unele puncte, față de draftul elaborat la Guvern de ministrul Justiției, Tudorel Toader, variantă care a primit punct de vedere negativ din partea CSM.

„Așa cum am declarat la preluarea funcției de purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal, atacul la Justiție pentru interese personale și haosul din economie trebuie să inceteze. PNL și toate grupurile active din societate, cu toții suntem de aceeași parte a baricadei și cu toții credem în adevărul: Corupția ucide! În această seară, împreună cu prietenii și colegii din PNL, vom protesta împotriva atacului PSD la independența Justiției și impotriva măsurilor fiscale care aruncă economia României în haos”, a scris duminică Ionel Dancă, pe Facebook.

Președintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, fostul ministru Florin Iordache (PSD), a depus, marți, în Parlament, proiectele privind legile justiției, demers pe care nu și l-a mai asumat Executivul, ci l-au făcut parlamentarii coaliției de guvernare PSD-ALDE.

Președintele Klaus Iohannis a criticat, într-o conferință de presă susținută joi la Cotroceni, procedura de modificare a legilor justiției, despre care a afirmat că sunt „ciopârțite”. De asemenea, în opinia șefului statului, Inspecția Judiciară trebuie să rămână în subordinea CSM.

Sursa: evz.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos