Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca daca USL se rupe, Victor Ponta ar trebui sa demisioneze din functia de premier, potrivit mediafax.ro.
„Daca cineva isi va imagina in PSD ca Antonescu o sa taca asa, ca la Partidul Comunist, sau o sa mearga pe branci ca sa iasa presedinte sustinut de PSD, se insala amarnic. Acest lucru il stiu si domnul Ponta, si toti oamenii din PSD. Dupa cum il stiu si cei din PNL. (…) Atitudinea de multe luni de zile, nu a domnului Ponta personal, dar a postului sau de televiziune, a multor oameni din PSD de a se comporta ca si cum Presedintia Romaniei este ceva ce sta in seif pe la Cluj pe la domnul Rus si ne-o dau sau nu ne-o dau noua, liberalilor, sau mi-o dau sau nu mi-o dau mie este de neacceptat. Oricum, Presedintia Romaniei se obtine de la cetatenii Romaniei. Eu nu am inteles niciodata si nu voi intelege protocolul si angajamentele USL in sensul de a fi presedinte pentru USL, pentru PSD, pentru Romania. Daca voi fi presedinte, voi fi pentru Romania. Daca USL ma sprijina in aceasta idee, bine, daca nu, nu. Ca sa punem simplu capat acestor speculatii, nu am stat si nu stau cu mana intinsa la usa PSD. PSD isi respecta sau nu niste angajamente politice, il priveste, dar cred ca ar trebui sa incetam cu acest subiect jenant. Acest subiect nu a fost deschis de mine, el nu a aparut acum, el este purtat prin oficioasele PSD de multa vreme si cred ca ar fi bine sa ne clarificam”, a spus Crin Antonescu intr-un interviu pentru „Gandul”.
Antonescu a adaugat ca a fost atacat de Victor Ponta prin interpusi si prin „postul sau de casa”.
„Am incasat toate aceste atacuri, dar nu pot incasa ipocrizia cuiva care imi spune «Eu nu l-am atacat niciodata pe prietenul meu Crin». Pai are cine sa o faca. Daca vedeti ce apare in fiecare zi pe postul de casa al domnului Victor Ponta, cred ca nu mai este niciun dubiu. Totusi, am mers mai departe. Nu putem face pe prostii, pentru ca nu suntem”, a afirmat Antonescu.
Presedintele PNL a precizat ca nu va incerca ruperea USL, dar nu poate garanta „pentru ceilalti”.
Prezentam integral interviul acordat „Gandul” de presedintele PNL, Crin Antonescu:
Reporter: Premierul Ponta a anuntat in aceasta seara ca nu este sigur ca mai sunteti prezidentiabilul USL. Reprezinta aceasta o incalcare a Protocolului USL?
Crin Antonescu: Nu i-as spune chiar incalcare, nu as dramatiza. Victor Ponta este presedintele unui partid – PSD, care are in vigoare hotararea unui Congres in conformitate cu care eu sunt candidatul sustinut de acest partid, sub culorile USL, la presedintia Romaniei. Domnul Ponta trebuie sa se hotarasca si in cazul in care nu doreste sa mai respecte aceasta hotarare a Congresului si aceasta prevedere a Protocolului USL sa declanseze un nou Congres sau prin modalitatile pe care le prevede Statutul domniei sale sa anuleze aceasta hotarare. Nu il impiedica nimeni, dar nu este problema mea.
Rep.: Dvs va doriti sa fiti candidatul USL la prezidentiale?
C.A.: Eu imi doresc sa indeplinim toate angajamentele pe care ni le-am luat. Sunt in acest moment, conform hotararilor de care vorbeam de la PSD si de la PNL si de la PC, candidatul USL, am fost si sunt gata sa indeplinesc aceasta misiune, dar nu in orice conditii. Oricare dintre semnatarii intelegerii, daca nu mai doreste sa o respecte, poate sa o infirme printr-o alta decizie.
Rep.: In protocolul USL se vorbeste ca un partid va da premierul, iar celalat candidatul la presedintie. Se poate ajunge la un schimb, PNL sa ia functia de premier, iar PSD daca doreste functia de candidat la prezidentiale?
C.A.: Nu s-a discutat niciodata acest lucru de cand USL si din punctul meu de vedere nu este o problema pe care sa o punem sau o solicitare pe care sa o facem.
Rep.: Daca PSD decide sa nu va mai sustina la prezidentiale inseamna automat si definitiv ruperea USL si in clipa aceea se poate spune ca PSD nu si-a indeplinit angajamentul luat fata de dvs?
C.A.: Sigur ca se poate spune. Nu as examina o ipoteza atat de dramatica, doar asa de dragul speculatiilor. Cert este ca pana in acest moment, PNL si eu personal, ne-am achitat de toate obligatiile asumate si am sustinut din toate puterile noastre, si din Opozitie, si ulterior dupa constituirea Guvernului. pozitia premierului.
Episodul Rosia Montana nu este o exceptie pentru ca nu am avut o intelegere in programul de guvernare, pentru ca nu am avut o decizie in cadrul USL. Pur si simplu, hotararea pe care am luat-o noi liberalii de a respinge acest proiect nu afecteaza cu nimic toate regulile din acest protocol.
Atitudinea de multe luni de zile, nu a domnului Ponta personal, dar a postului sau de televiziune, a multor oameni din PSD de a se comporta ca si cum presedintia Romaniei este ceva ce sta in seif pe la Cluj pe la domnul Rus si ne-o dau sau nu ne-o dau noua liberalilor sau mi-o dau sau nu mi-o dau mie este de neacceptat. Oricum presedintia Romaniei se obtine de la cetatenii Romaniei. Eu nu am inteles niciodata si nu voi intelege protocolul si angajamentele USL in sensul de a fi presedinte pentru USL, pentru PSD, pentru Romania. Daca voi fi presedinte voi fi pentru Romania. Daca USL ma sprijina in aceasta idee, bine, daca nu, nu. Ca sa punem simplu capat acestor speculatii, nu am stat si nu stau cu mana intinsa la usa PSD. PSD isi respecta sau nu niste angajamente politice il priveste, dar cred ca ar trebui sa incetam cu acest subiect jenant. Acest subiect nu a fost deschis de mine, el nu a aparut acum, el este purtat prin oficioasele PSD de multa vreme si cred ca ar fi bine sa ne clarificam.
Rep.: Ar trebui sa existe o decizie rapida a forurilor staturare a PSD in care sa-si confirme sustinerea pentru dvs?
C.A.: Eu nu am niciun fel de cadere sa recomand PSD ce sa faca in forurile sale staturare. Eu stiu ca exista o decizie a PSD, una a PSD , un program de guvernare, un protocol al USL pe care l-am respecat intocmai.
Rep.: Se poate merge din atac in atac in USL?
C.A.: In acest episod Rosia Montana, eu nu am facut niciun atac. Am anuntat ca PNL voteaza impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana. Intamplator, exact ce anuntase si premierul inainte ca va face ca deputat. Din acel moment, s-au dezlantuit toate atacurile din partea cealalta, domnul Sarbu, domnul Rus, doamna Olguta Vasilescu, alti domni si doamne si la aceasta suma de artificii eu am raspuns foarte clar: PSD doreste sa-si respecte angajamentele si sa facem impreuna pana la urma ce avem de facut pentru Romania, bine, bine, nu, nu.
Dar ca cineva isi va imagina in PSD ca Antonescu o sa taca asa ca la Partidul Comunist sau o sa mearga pe branci ca sa iasa presedinte sustinut de PSD, se insala amarnic. Acest lucru il stiu si domnul Ponta, si toti oamenii din PSD. Dupa cum il stiu si cei din PNL.
Rep.: Cei din PSD sustin foarte des ca aceste atacuri ale dvs…
C.A.: Care atacuri? Faptul ca votam impotriva Rosia Montana?
Rep.: Domnul Ponta a vorbit despre acele ironii pe care dvs le-ati avut la pozitia domniei sale fata de Rosia Montana.
C.A.: In PNL nu a fost interzisa niciodata ironia. Daca eu as intelege prin activitatea politica interdictia de a fi ironic, m-as lasa de politica. Nu imi poate interzice domnul Ponta sau altcineva sa fiu ironic.
Rep.: Astea au fost acuzatiile venite din partea lor, au fost deranjate de aceste ironii.
C.A.: Nu stiu cum reglementeaza domniile lor regimul ironiei in PSD, le respect regulile, dar nu sunt in PSD.
Rep.: Dvs ati reclamat atacurile celor din PSD.
C.A.: Astea in ultimele doua zile. Postul de casa al domnului Ponta – RTV, face o campanie inversunata, plina de minciuni, nu de opinii, impotriva mea. Eu nu am pus niciodata in discutie nici pozitia de prim-ministru, nici alianta, pentru ca noi avem niste obligatii fata de cetateni. Am incasat toate aceste atacuri, dar nu pot incasa ipocrizia cuiva care imi spune, eu nu l-am atacat niciodata pe prietenul meu Crin. Pai are cine sa o faca.
Rep.: Sunteti atacat de Ponta prin interpusi?
C.A.: Am spus-o clar, am dat si nume. Daca vedeti ce apare in fiecare zi pe postul de casa al domnului Victor Ponta, cred ca nu mai este niciun dubiu. Totusi am mers mai departe. Nu putem face pe prostii pentru ca nu suntem.
Rep.: Daca USL se va rupe considerati ca Victor Ponta va trebui sa-si dea demisia, tinand cont ca a ajuns in aceasta functie si datorita sustinerii PNL si PC?
C.A.: Sigur ca da. Dar eu nu am nicio intentie sa rup aceasta alianta, tin foarte mult la o constructie politica tot ce aveam din punct de vedere politic, al imaginii, din punct de vedere sufletesc si nu pun aceasta problema si nu vreau sa examinez aceasta chestiune.
Rep.: Ati spus mereu ca USL a fost construita datorita bunei colaborari intre dvs. si domnul Ponta. Mai exista astazi o colaborare intre dvs si domnul Ponta care sa sustina USL?
C.A.: Colaborare trebuie sa existe si de aceea am folosit sintagma colegi de serviciu, de serviciu public in care avem obligatia amandoi sa trecem peste sentimente, frustrari, inapetenta pentru ironie. Nu este o chestiune intre noi doi sau doua partide, ci intre noi si cetatenii care ne-au votat. Eu sunt absolut dispus sa mergem mai departe, sa facem tot ce putem pentru oamenii respectivi.
Rep.: Credeti ca USL si-a indeplinit menirea pentru care a aparut?
C.A.: In buna masura, da, dar in anumite privinte nu si nu vreau sa dezvolt cine din USL a facut imposibila indeplinirea angajamentelor in aceasta privinta.
Rep.: Va referiti la relatia cu domnul Traian Basescu?
C.A.: Ma refer la pactul de coabitare, nu la o foaie de hartie, ci la toate efectele lui.
Rep.: A fost aceea prima mare fisura in USL?
C.A.: Bineinteles, nu am ascuns-o nici la vremea respectiva, nu o ascund nici acum. Noi liberalii am facut eforturi sa trecem peste si am trecut. Si am ajuns pana aici si facem in continuare toate eforturile sa mergem mai departe, dar asta din obligatie pentru cetateni, pentru cuvantul si pentru obrazul nostru. Nu asa cum cred unii de teama ca ne da domnul Ponta afara din Guvern, ca nu suntem angajatii domnului Ponta la guvern. Unii angajati ai domnului Ghita asa cred ca sunt ministrii liberali, angajatii domnului Ponta. Nu.
Rep.: Este un razboi pe care domnul Ponta il poarta cu dvs prin intermediul acestui post de televiziune? L-ati mentionat foarte des.
C.A.: L-am pomenit pentru ca totusi la un moment dat trebuie sa vorbim despre anumite lucruri cand nu mai suportam o doza de ipocrizie prea ridicata. Da, eu am facut alianta cu PSD, nu cu alte institutii, cu domnul Ponta, nu cu domnul Ghita, unul din marii beneficiari ai regimului Basescu si vreau in continuare sa lucrez pentru Romania impreuna cu domnul Ponta si cu PSD.
Rep.: Daca domnul Ghita a fost o sursa a raului in PSD, de ce a fost lasata aceasta sursa sa se perpetueze si sa isi produca efectele?
C.A.: Pentru ca nu pot sa impun si nici nu mi-am propus sa impun masuri in alte partide. Eu si PNL incercam sa ne facem datoria pe zona noastra de actiune si pe zona noastra de influenta.
Rep.: Domnul Ponta spunea ca si dvs. v-ati razgandit pe proiectul Rosia Montana.
C.A.: Nu este adevarat, nu am ce comenta mai mult. Nu eu am facut in timpul campaniei electorale tambalau ecologist impotriva acestui proiect, dar am spus si imi tin cuvantul ca nu putem inghiti pe nemestecate scenariile Gold Corporation. Ca noi trebuie sa lucram pentru aceasta tara, chiar daca lucram in parteneriat cu o mare companie din afara, dar trebuie sa lucram pentru aceasta tara, nu pentru acea companie.
Rep.: Ce mai tine USL in viata?
C.A.: Obligatia fata de cetateni, obligatia de a apara atat cat este posibil sansa Romaniei la o majoritate stabila si puternica.
Rep.: Este si posibil?
C.A.: Sa speram ca da. Nu o putem face cu orice pret.
Rep.: Observ ca nu aveti certitudinea de a spune da.
C.A.: Nu pot sa ignor realitatea, anumite evolutii, lucruri care s-au intamplat si se intampla. Nu pot exprima decat o speranta si o intentie.
Rep.: Simtiti ca se incearca ruperea USL?
C.A.: Ruperea USL s-a incercat de cand s-a format. USL a castigat alegerile locale si parlamentare, a inceput atacul pe PNL, pe Antonescu, care nu o sa fie candidat, nu o sa fie acceptat de PSD. Sigur ca asta a fost tema propagandei lui Traian Basescu, dar cand ea a inceput sa fie alimentata din interior sigur ca a inceput sa devina din ce in ce mai credibila. Eu m-am batut si ma bat in toate directiile ca nu am niciun fel de retinere. Nu pot sa garantez si pentru ceilalti.
Rep.: Ati spus ca aveti mai putina incredere in Victor Ponta. De ce?
C.A.: Pentru ca intre timp s-au petrecut aceste lucruri despre care am vorbit. Am inca atata incredere incat sa continui acest proiect. Voi fi ultimul care il voi abandona, nu pentru ca doresc eu sa ma puna presedinte PSD, ca nu ma pune presedinte PSD, ma aleg, daca ma vor alege, cetatenii Romaniei. In acest proiect am investit cinstit, nu am trisat si cred ca el trebuie sa fie aparat pentru Romania.