Liiceanu FACE PRAF SI PULBERE clasa politica romaneasca: ”Cum se simt oamenii cand vad tot felul de imbecili penali si incompetenti conducandu-i?”

1458

Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca romanii sunt prinsi intr-un cerc al puterii care duce la o „dictatura pusa sub masca democratiei”.

„Suntem un popor traumatizat afectiv. Cum credeti ca se simt oamenii cand vad tot felul de imbecili conducandu-i? Cum sa accepti ca pe tine te reprezinta o putere de mana a 14-a? Ce se intampla acum in Romania nu te face sa fii mandru. Nu poti fi mandru ca in Parlament sunt 20 de penali, ca guvernul este facut din incompetenti, ca seful Camerei Deputatilor si presedintele Senatului sunt penali. Acesti domni ai puterii merg catre un cerc al dictaturii pus sub masca democratiei. Daca facem o analiza a felului in care isi paseaza mingea de la unul la altul, o sa vedem ca suntem prinsi intr-un cerc din care nu putem iesi”, a sustinut Gabriel Liiceanu.

El este de parere ca „cei din piata sunt generatia care n-a cunoscut comunismul, cei care n-au apucat sa fie spalati pe creier. Acesti oameni au folosit device-urile electronice nu pentru a convoca zeci de mii de prieteni si semeni la un concert rock, ci pentru a-i chema sa lupte impotriva coruptiei si a felului in care erau abuzati si prostiti prin acea sinistra Ordonanta 13. Oamenii acestia sunt formidabili”.

Scriitorul a vorbit si despre decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) referitoare la sesizarea lui Calin Popescu Tariceanu privind existenta unui conflict institutional intre guvern si Ministerul Public.

„Aceasta Curte Constitutionala este instanta suprema in toate statele democratice, deciziile ei sunt de necontestat, iar compozitia ei este apolitica. Insa cand Curtea Constitutionala este condusa de un fost membru al partidului care conduce acum, nu e de mirare ca vorbeste de incalcarea principiilor spearatiei puterilor in stat si interventia DNA in treburile guvernului. DNA a fost sesizat, DNA a intervenit sa vada daca a fost vorba de coruptie, era obligat. DNA a venit, a spus ca nu e vorba de coruptie si ca nu e treba lor. DNA a spus ca exista doar indicii e deturnare de documente si de distrugere de documente, ceea ce inseamna ca e treaba Parchetului General. CCR a spus ‘nu, s-a amesteat in activitatea guvernului’. Total fals!”, a spus acesta.

Gabriel Liiceanu a marturisit ca, in prezent, se simte prizonierul institutiilor publice: „Urmatoarea veriga. Apare ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care propune o evaluare a celor doi procurori. A patra veriga. Apar Dragnea si cu Tariceanu, care spun ‘abia asteptam sa vedem care este rezultatul evaluarii, suntem extrem de curiosi’. Dupa care apare, zilele viitoare, e posibil, ministrul Justitiei care poate sa spuna ca in urma evaluarii cere revocarea celor doi. Astfel, ma simt prizonierul Parlamentului, Guvernului, al CCR, Avocatul Poporului si asa mai departe”.

Liiceanu a subliniat ca proiectele de tara trebuie sa le aiba, intr-o tara normala, democratica, politicienii, nu filozofii sau biologii. Dar, potrivit acestuia, mai rau este clipa in care societatea civila este activata intr-un mod exceptional, ceea ce reprezinta un simptom de boala pentru putere.

Totodata, acesta a nominalizat principalele urgente ale Romaniei pe care cei aflati la putere ar trebui sa le rezolve.

„1. Dezanalfabetizarea, suprimarea analfabetismului functional. Nu poti fi la nivelul secolului 21 cu 40% din populatie anaflabeta functional.

2. Punerea competentelor la locul lor si punerea la locul lor a incompetentilor.

3. Depolitizarea institutiilor publice”, a aratat scriitorul.

Gabriel Liiceanu a concluzionat sustinand ca „urgenta Romaniei nu sunt penalii si nici conditiile de inchisoare, ci faptul ca exista copii care la 7-8 ani merg zeci de kilometri ca sa ajunga la scoala, ca romanii pleaca in strainatate”, scrie aktual24.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos