Lituania si Romania isi vor consolida cooperarea in Uniunea Europeana!

842

Clipboard01Consolidarea cooperarii in Uniunea Europeana, securitatea energetica si Parteneriatul Estic, printre principalele subiecte de pe agenda intalnirii dintre presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, si premierul roman Victor Ponta, potrivit agerpres.ro.

Este prima vizita a unui premier roman in Lituania in istoria relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, se mentioneaza in comunicatul publicat pe site-ul presedintiei lituaniene a UE.

Printre principalele subiecte de discutii s-a aflat Summitul de la Vilnius din noiembrie, in timpul caruia este de asteptat sa fie semnat acordul de asociere al UE cu Ucraina si initiate acordurile similare cu Republica Moldova si Georgia.

Potrivit presedintei lituaniene, constructia gazoductului Romania-Republica Moldova va contribui la integrarea economica a Romaniei cu UE. Gazoductul va conecta Republica Moldova cu Romania si cu retelele energetice europene, creand o alternativa la gazul rusesc scump, mai noteaza comunicatul. Sursele sigure si credibile de gaze vor ajuta acest partener estic sa-si asigure independenta energetica si sa se apere mai usor de presiunea externa.

Intalnirea a abordat de asemenea prioritatile presedintiei lituaniene a UE in domeniul energetic. Romania sustine aspiratiile Lituaniei de a finaliza piata energetica interna a UE, de a implementa al treilea pachet energetic si de a elimina izolarea energetica a unor regiuni, se adauga in document.

Romania sprijina de asemenea propunerile de consolidare a politicii energetice externe a UE. Potrivit presedintei lituaniene, atunci cand se discuta cu furnizorii straini de energie, numai prin solidaritate reciproca si unitate vor putea statele membre sa asigure securitatea alimentarii cu energie si sa scada preturile la energie pentru consumatori.

Dalia Grybauskaite si-a exprimat de asemenea sprijinul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, incheie comunicatul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos