Liviu Dragnea: Decupajul regiunilor nu trebuie facut cu patima, trebuie abordat cu pragmatism!

541

1liviu dragneaLiviu Dragnea a declarat ca descentralizarea administrativa este un proiect care trebuie finalizat in 2013, acesta fiind „singurul an, in aceasta perioada istorica”, in care pot fi infiintate regiunile administrative.

El a amintit ca in anul 2002 si 2003 a existat o fereastra de oportunitate, cand Romania era pregatita, administratia era pregatita, guvernul era pregatit sa adopte infiintarea regiunilor administrative.

„Dar si atunci au fost oameni care au spus – «nu e bine acum, e prea devreme, hai sa mai asteptam, hai sa mai analizam» – si a trecut aceasta fereastra de oportunitate. Au trecut zece ani de atunci. In istoria fiecarei tari exista ferestre de oportunitate pentru tot felul de decizii majore, de proiecte de tara”, a subliniat ministrul.

„Decupajul regiunilor nu trebuie sa fie facut politic, nu trebuie facut cu patima, nu trebuie abordat cu foarte multa emotie. Trebuie sa il abordam cu pragmatism”, a spus acesta, adaugand ca obiectivele regionalizarii in Romania vizeaza dezvoltarea echilibrata, iar cetatenii primeasca servicii publice de calitate.

„Regionalizarea nu reprezinta o necesitate sau un moft, ci este o necesitate pregnanta pentru Romania”, a mai spus Liviu Dragnea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a mentionat ca diferenta dintre sate si orase, intre diverse regiuni din Romania este foarte mare, el vorbind si despre faptul ca exista 7-8 aglomerari urbane dezvoltate, care in loc sa radieze dezvoltare au devenit aspiratoare de resurse financiare, umane si investitii, iar diferentele de dezvoltate s-au marit.

„Pentru fiecare comunitate trebuie sa existe posibilitatea, constitutional vorbind, de a avea acces la acelasi nivel de civilizatie minimal”, a declarat acesta.

Dragnea a precizat ca ministerul pe care il conduce va incepe de saptamana viitoare discutii cu autoritatile locale, cu structurile asociative ale acestora, cu reprezentanti ai partidelor politice, cu societatea societatea civila.

„Regiunile reprezinta nivelul administrativ cel mai potrivit pentru Romania, pentru ca in tara noastra, intr-adevar, sa putem spera ca diferentele dintre sat si oras, diferentele dintre marile orase si micile orase se vor atenua in timp, iar Romania, ca tara, poate sa se gandeasca serios la o Europa a regiunilor, dar numai dupa ce regiunile noastre sunt dezvoltate si cetatenii nostri se apropie sa aiba sanse egale cu cetatenii europeni”, a conchis el, in fata participantilor la seminarul cu tema „Regionalizarea: abordari comparative franco-germane”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos