Cotidianul britanic The Guardian ii dedica un articol lui Liviu Dragnea, liderul PSD, pe care il descrie ca fiind „figura din umbra care are de fapt puterea in Romania” si face referire la afirmatia lui Victor Ponta, care sustine ca ideologia lui Dragnea este „el insusi”.

Liderii europeni au ajuns sa fie ingrijorati de Liviu Dragnea in aceeasi masura in care sunt ingrijorati de premierul ungar Viktor Orban sau de liderul partidului Lege si Justitie din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, pentru ca Dragnea coordoneaza lucrurile din culise.

„Putini se indoiesc ca el este cel care ia deciziile si conduce de fapt guvernul, chiar daca a fost condamnat pentru frauda electorala”, se arata in analiza The Guardian, tradusa de News.ro.

„Este o rusine si o oportunitate mare ratata”, declara Victor Ponta pentru The Guardian, facand referire la mandatul Romaniei pentru presedintia Consiliului UE.

Dragnea este priceput in ceea ce priveste politica interna si echilibrarea fortelor regionale, insa aptitudinile sale sunt limitate cand vine vorba de aparitiile publice sau scena internationala, noteaza autorii articolului, Shaun Walker si Jennifer Rankin, adaugand ca ce il motiveaza pe Dragnea este acumularea de putere si avutie si nu o ideologie anume.

„Ideologia sa este el insusi”, sustine Ponta.

„El este persoana care face tot, le da ordine ministrilor, prim-ministrului, ei sunt toti plastilina in mainile lui”, a adaugat fostul premier.

Ziarul britanic precizeaza ca Dragnea a fost condamnat in prima instanta la trei ani si jumatate de inchisoare pentru abuz de putere intr-un proces de coruptie si ca exista suspiciuni ca Dragnea a acumulat avere alaturi de familia sa printr-o companie lipsita de transparenta – Tel Drum – acumuland fonduri europene. Dragnea a refuzat o cerere de interviu din partea The Guardian.

The Guardian noteaza si ca guvernul roman incearca de ceva vreme sa aprobe legea amnistiei care l-ar ajuta direct pe Dragnea sa scape de inchisoare. Pentru a obtine sustinerea poporului, PSD a portretizat lupta-anticoruptie ca fiind un atac asupra Romaniei, pe fondul criticilor din partea Uniunii Europene, sustin autorii articolului.

La Bruxelles, exista nemultumiri privind directia luata de Romania.

„stiam clar atunci ca Romania si Bulgaria nu erau pregatite. Greseala a fost ca am sperat ca daca vor deveni state membre aceste tari se vor alinia automat la standardele europene … Poti sa pui presiune pe o tara cand doreste sa devina stat membru, dar dupa ce este deja membru, posibilitatea de a obtine reforme este mult mai mica. Este un esec al sistemului nostru”, a afirmat o sursa din UE implicata in procesul de aderare.