Liviu Dragnea: O impartire cu multe regiuni nu are sens!

850

1 liviu dragneaLiviu Dragnea a declarat ca trasarea noilor regiuni va tine seama atat de componenta culturala, cat si de cea a comunicatiilor existente intre actualele judete.

„O impartire cu foarte multe regiuni nu are sens. Daca facem o regiune din doua judete, mai bine nu o mai facem. Exista trei tipuri de regiuni: un tip bazat pe fundamentele culturale, un tip care se bazeaza pe relatiile functionale, pe comunicatii si un tip care le combina pe cele doua. De asta avem nevoie”, a declarat Dragnea.

Ministrul Dezvoltarii a adaugat ca regionalizarea trebuie facuta astfel incat sa fie in avantajul fiecarui judet care va fi incorporat in noua supra-structura.

„Fiecare judet trebuie sa beneficieze de regionalizare. In America, capitala statului nu este cel mai dezvoltat oras. Ideea e sa nu facem cetatenii sa se duca la regiune. Consiliile judetene vor primi competente. Luam de la guvernul central si ducem competentele la regiuni”, a precizat Dragnea, subliniind ca stabilirea resedintelor regionale va fi facuta in urma unei analize detaliate.

„Sigur Alexandria nu va fi capitala noii regiuni. Sper sa nu se supere teleormanenii pe mine”, a adaugat vicepremierul.

„Numai analizele pot stabili care vor fi regiunile si ce directie regionala trebuie sa mearga in fiecare judet. Ne intereseaza ca cetatenii sa traiasca mai bine. Vom prezenta toate argumentele: de ce nu mai putem sta cu actualele regiuni de dezvoltare si de ce trebuie s-o facem anul acesta. Avem trei grupuri de lucru: unul academic, unul al structurilor autoritatilor locale si parlamentari si un grup de lucru al societatii civile. Deja se lucreaza, sunt progrese importante”, a mai spus Liviu Dragnea.

In ceea ce priveste o eventuala impartire administrativa pe criterii etnice, vicepremierul a spus ca respectivul scenariu este exclus.

„Nu va fi o regionalizare pe criterii etnice. E exclus asa ceva. Nu discutam de autonomie pe criterii etnice. Regionalizarea are doua obiective: dezvoltare echilibrata a acestei tari si sa duca serviciile publice mai aproape de cetateni.Vrem sa rupem ghemul de putere si s-o ducem de la Bucuresti la regiune, consiliu judetean si primarii. Criteriile etnice au nicio noima economica”, a completat Liviu Dragnea.

Intrebat daca s-a consultat cu Presedintia in proiectul regionalizarii, Dragnea a raspuns ca este dispus sa treaca peste animozitatile pe care le-a avut cu Traian Basescu.

„Acum trei saptamani am trimis o adresa presedintelui Basescu si l-am invitat, daca considera necesar, ne-am dori sa participe la elaborarea acestui cadru si astept raspuns de la domnul Basescu. Avem o relatie institutionala. Pe mine ma intereseaza sa se implice Administratia Prezidentiala. Pot sa pun deoparte ce a fost la un moment dat si sa duc mai departe proiectele”, a precizat vicepremierul, sustinand totodata ca nu va accepta presiuni politice: „Daca voi constata ca pe parcursul acestui an va fi o dorinta politica sa se faca intr-un fel sau altul voi retrage proiectul. Nu vreau sa fiu acuzat peste cativa ani ca nu am avut taria sa fac bine acest proiect”.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos