Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost informat de procurorii anticoruptie ca joi se vor preda unele documente si expertiza care s-a incheiat. El nu a fost citat pentru audieri, asa ca nu va merge la DNA, prezenta sa nefiind obligatorie, spune avocatul lui Dragnea, Flavia Teodosiu. Potrivit acesteia, este vorba despre un act procedural, la care va merge un avocat.

„Domnul Dragnea nu merge maine (joi – n.r.) la nicio audiere, nici nu a fost citat in sensul vreunei audieri. (Procurorii DNA – n.r.) l-au informat si l-au citat in sensul predarii unor documente, atat. Este un act procedural, se preda expertiza care s-a incheiat si atat. in acest scop, merge un avocat”, a declarat Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea, la Antena 3.

Ea a spus ca nu este obligatorie prezenta acestuia la DNA, mentionand ca nu stie in ce faza a ajuns dosarul Tel Drum.

Avocatul a mai spus ca Liviu Dragnea nu a fost audiat niciodata in acest dosar, „intrucat nu a dorit pana la aceasta data sa dea vreo declaratie”.

„Sigur ca atunci cand i-au comunicat calitatea, l-au intrebat daca doreste sa dea o declaratie. Dansul si-a rezervat dreptul de a nu da declaratie la acel moment si deocamdata nu a dat nicio declaratie”, a spus avocatul lui Dragnea.

in noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul Tel Drum, pentru constituire a unui grup infractional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a initiat un grup infractional organizat care actioneaza si in prezent si din care au facut si fac parte functionari ai institutiilor din administratia publica si persoane din mediul de afaceri.

Grupul initiat in anul 2001 avea ca principal scop obtinerea frauduloasa a unor sume importante din contractele finantate din fonduri publice, prin comiterea unor infractiuni de abuz in serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscala, spalarea banilor si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, spuneau procurorii DNA.

Prejudiciul in acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz in serviciu si de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

De asemenea, DNA anunta ca liderului PSD, Liviu Dragnea, i-a fost pus sechestru asigurator si poprire pe toate bunurile, pana la concurenta sumei de peste 127,5 milioane de lei, in dosarul Tel Drum.

Astfel, in cazul liderului PSD procurorii DNA au dispus sechestru asigurator si poprire asiguratorie pana la concurenta sumei de 127.547.366,34 de lei asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, actiunilor si partilor sociale detinute de acesta in cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum si asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de catre terte persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie.

Liviu Dragnea a contestat aceasta masura la sfarsitul anului 2017, dar solicitarea i-a fost respinsa de instanta.

in 17 ianuarie 2018, DNA a anuntat ca a dispus instituirea masurilor asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale firmei Tel Drum, precum si poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmeaza a fi virate de terti, cu orice titlu, in conturile bancare detinute aceasta, pana la concurenta sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentand suma foloaselor necuvenite si suma cu care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat). La aceeasi data, DNA a anuntat extinderea urmaririi penale in cazul societatii, cercetata pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu.

in octombrie 2018, magistratii instantei supreme au decis mentinerea sechestrului pe averea liderului PSD, Liviu Dragnea, in dosarul Tel Drum, fiind a doua oara cand acesta a contestat masurile asiguratorii, iar instanta a respins cererea.