Liviu Dragnea: Vom opta intre 8 sau 9 regiuni! Vezi care este cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora

610

1dragneaVicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare.

Vicepremierul a reiterat faptul ca in prezent se afla in discutii doua variante in ceea ce priveste numarul viitoarelor regiuni, fie opt, fie noua astfel de entitati administrative.

„Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (…) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete…asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori”.

El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni.

„In primul rand intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare”, a afirmat Dragnea la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV.

In al doilea rand, el a sustinut ca regiunile trebuie sa aiba capacitatea ca fluxurile de comunicatie si de mobilitate a marfurilor si persoanelor, transportul si infrastructura sa le aduca dezvoltare.

De asemenea, vicepremierul a afirmat ca este „foarte important” ca intr-o regiune sa nu existe judete de acelasi fel, cum este cazul Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita, care este „o solutie foarte proasta”.

„Ar insemna ca sunt judete numai agricole si aceasta regiune va avea sanse foarte mici pentru dezvoltare”, a mai sustinut Dragnea.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos