Liviu Dragnea, presiuni uriase in cazul licitatiei privind procedura de achizitie a corvetelor! S-a incasat un milion de euro in avans de la competitorul cu cea mai scumpa oferta!

358

Foamea de bani in PSD a ajuns la cote impresionante. Astfel, Liviu Dragnea si alti lideri din partid fac presiuni uriase pentru spaga standard de 10% in cazul achizitiilor de corvete multifunctionale.

La licitatia organizata la nivelul MApN pentru achizitia a 4 corvete multifunctionale si modernizarea celor doua fregate din dotarea Fortelor Navale Romane au depus oferte urmatorii competitori:

  1. Naval Group, Franta – santierul Naval Constanta – 1,2 mld EUR
  2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR
  3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

De altfel, Comisia de evaluare a ofertelor a stabilit ca toti competitorii indeplinesc conditiile tehnice stipulate in caietul de sarcini, motiv pentru care a intocmit un raport in care asocierea Naval Group, Franta – santierul Naval Constanta este indicata ca fiind castigatorul licitatiei, criteriul de departajare fiind pretul cel mai scazut.

De cealalta parte, comunicare oficiala a rezultatului procedurii nu a fost realizata pana in prezent desi, au existat mai multe termene limita asumate de MApN pentru acest lucru.

Facem precizarea ca termenul initial a fost 26.11.2018, apoi a fost amanat pentru 31.10.2018, ulterior pentru 15.11.2018, si, in prezent, 12.01.2019.

Dragnea, presiuni pentru ca licitatia sa fie castigata de italienii de la Fincantieri SpA

Surse au dezvaluit, insa, pentru PSnews.ro, ca Liviu Dragnea, prin intermediul unor decidenti politici din PSD au intreprins demersuri pentru ca licitatia sa fie castigata de italienii de la Fincantieri SpA, cei care au depus cea mai scumpa oferta. Iar aceste presiuni au reprezentat si unul dintre motivele pentru care Mihai Fifor a demisionat din functia de ministru al Apararii.

Astfel, potrivit surselor noastre, in vedere identificarii unei solutii tehnice pentru ca italienii de la Financtieri sa fie declarati castigatori, a fost infiintata o Comisie de audit a procedurii de licitatie (condusa de colonelul Adrian Punga). Pana acum, singurul considerent, care nu se sustine din punct de vedere tehnic, este ca termenul de livrare la Financtieri si Damen este mai favorabil decat termenul oferit de Naval.

Astfel, dupa efectuarea auditului nu au fost constatate motive intemeiate care sa justifice descalificarea asocierii Naval Group, Franta – santierul Naval Constanta, motiv pentru care se incearca gasirea unui temei pentru anularea procedurii de licitatie. Acest fapt ar reprezenta un grav atentat la siguranta nationala a Romaniei, avand in vedere contextul tensionat din Marea Neagra si recentul incident in care au fost implicate nave ale Federatiei Ruse si Ucrainei in Marea Azov. Precizam ca potrivit informatiilor, atat ministrul Gabriel Les, cat si secretarul de stat Andrei Ignat (seful Departamentului pentru Armamente din MApN) au exercitat presiuni asupra Comisiei de evaluare a ofertelor pentru identificarea unor solutii de anulare a licitatiei.

Mai mult: presiuni de acelasi tip sunt exercitate si din interior MApN, de la nivelul DGIA (Directia Generala de Informatii a Armatei). Sursele noastre sustin, de astfel, ca decizionalii MApN influentati de presiunile politice venite din partea mai multor lideri PSD in frunte cu Liviu Dragnea, intentioneaza sa apeleze in ultima instanta la Consiliul de Planificare al Armatei, cu scopul ca acest organism sa invoce ca nu sunt indeplinite conditiile de finantare, si, implicit ca se impune anularea licitatiei.

Acest argument, al lipsei finantarii pentru realizarea acestei investitii este unul fals, avand in vedere ca angajamentul financiar maxim pentru anul 2019 este de doar 100 mil EUR. Oferta Fincantieri SpA este cu aproximativ cu 10% mai mare decat oferta financiara a primului clasat, iar intamplator sau nu, comisionul cerut de decidentii politici din sfera PSD pentru declararea Fincantieri SpA drept castigator este tot de 10%.

Nu in ultimul rand, din sursele noastre am aflat ca Fincantieri SpA ar fi achitat deja un avans de 1 mil EUR pentru a impulsiona lucrurile.- Situatia anularii licitatiei sau a fortarii desemnarii artificiale a unui castigator, ar afecta si relatia bilaterala romano – franceza. Oficialii francezi ar putea sa acuze Romania, pe buna dreptate, ca schimba regulile in timpul jocului si saboteaza interesele transparente ale companiilor frantuzesti de a coopera cu Romania in domeniul apararii.

Important de retinut: Franta este singurul aliat occidental, in afara SUA, care a trimis vase militare in Marea Neagra pentru a contribui la stabilitatea intregii regiuni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos