Liviu Dragnea s-a intors la meseria de baza! Ce va lucra fostul sef al PSD in spatele gratiilor

387

Fostul presedinte al PSD a primit aprobare sa lucreze la garajul auto al Penitenciarului Rahova, conform Digi24. Liviu Dragnea este absolvent al Facultatii de Transporturi Auto a Politehnicii din Capitala, iar primul loc de munca a fost la Sectia auto a intreprinderii de Utilaj Greu si Transport pentru Constructii Craiova. Potrivit legii, la fiecare patru zile de lucru in timpul detentiei, condamnatul castiga inca o zi scazuta din pedeapsa.

Fostul sef al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, isi va ispasi pedeapsa de 3 ani si sase luni de inchisoare la Penitenciarul Rahova, acolo unde acesta a cerut sa ramana incarcerat.

Comisia penitenciarului a decis ca fostul lider PSD sa-si execute pedeapsa in regim inchis. Acest regim de executare este al doilea ca severitate din sistemul de penitenciar din Romania, si se aplica persoanelor condamnate la pedepse de peste 3 ani, dar nu mai mari de 13 ani.

Aceeasi comisie poate schimba regimul de executare a pedepsei in cazul fostului lider PSD, de la regimul inchis la cel semi-deschis, abia dupa ce acesta a executat 1/5 din pedeapsa primita, adica 8 luni si 2 saptamani. Potrivit Art.40 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate, pentru a beneficia de trecerea la un regim de executare inferior ca severitate, Liviu Dragnea trebuie sa arate o buna conduita si ca „a staruit in munca sau s-a implicat activ in activitatile stabilite in Planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica”. Fostul politician a anuntat ca doreste sa munceasca fie in cantina sau la atelierul de reparat masini al penitenciarului.

Diferentele intre regimurile inchis si semideschis de executare a pedepselor nu este una de neglijat. in cadrul regimului inchis, camerele de detinere sunt permanent inchise si asigurate, spre deosebire de regimul semi-deschis unde sunt inchise doar dupa ora 22.00, cand se da stingerea. Mai mult, daca Liviu Dragnea va presta munca, acesta activitate va fi sub paza si supraveghere continua, si ii va conferi dreptul la cel putin o ora de plimbare zilnica. O alta diferenta semnificativa consta in modul in care se vor desfasura vizitele lunare. Detinutii ce executa ambele regimuri de detentie au dreptul la cinci vizite lunare, insa in cadrul regimului inchis acestea vor avea loc intr-o cabina cu dispozitive de separare.

Aceste vizite pot fi de maxim 2 ore. Altfel, indiferent ca Liviu Dragnea isi va executa pedeapsa in regim inchis sau i se va schimba intr-un regim semideschis, fostul politician va beneficia de aceleasi drepturi precum: 10 apeluri telefonice zilnic, cu durata maxima cumulata de 1h; sa primeasca lunar un pachet de cu produse alimentare in greutate de maximum 10 kg, la care se poate adauga o cantitate de cel mult 6 kg de fructe si legume, iar la fiecare trei luni de zile, in cazul in care nu este sanctionat disciplinar, are dreptul la o vizita intima, cu o durata maxima de 3h. in cazul in care Dragnea va decide sa se insoare in aceasta perioada, va beneficia de o vizita intima speciala, de 48 de ore.

Liviu Dragnea a fost incarcerat in data de 27 mai, in Penitenciarul Rahova, dupa judecatorii Curtii Supreme au decis mentinerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive, in care a fost acuzat de instigare la abuz in serviciu. A fost a doua condamnare definitiva dupa cea din dosarul referendumumului, cand a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos