Lovitura dura pentru PSD: Secretarul general al Consiliului Europei cere Romaniei sa nu modifice codurile penale inainte de avizul Comisiei Venetia!

362

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a cerut institutiilor din Romania sa astepte raportul de evaluare al Comisiei de la Venetia inainte de a avansa reformarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

„Le cer tuturor partilor implicate sa astepte avizul Comisiei Venetia si sa tina cont de aceasta evaluare inainte de a face noi pasi in sensul modificarii Codului Penal si Codului de Procedura Penala din Romania”, a declarat joi Thorbjørn Jagland, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului Europei.

„Aceste reforme risca sa intre in contradictie cu obligatiile internationale ale Romaniei, mai ales cu cele asumate in cadrul Conventiei Consiliului Europei privind Legislatia Penala in cazul Coruptiei, dupa cum s-a semnalat in recentul raport ad hoc elaborat de Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO). in calitatea de stat membru al organizatiei noastre, Romania are obligatia de a sustine principiile statului de drept”, a adaugat Thorbjørn Jagland.

„Consiliul Europei va continua urmarirea cu atentie a evolutiilor in curs din Romania si suntem pregatiti sa furnizam expertiza suplimentara daca va fi nevoie”, a subliniat Jagland.

Avizul Comisiei de la Venetia a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei printr-o decizie luata pe 28 iunie. Evaluarea urmeaza sa fie prezentata pe 19 octombrie. Alaturi de recomandarile GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai buna solutie posibila pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, in conformitate cu standardele europene si cu angajamentele europene ale Romaniei, precizeaza Consiliul Europei.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificari la Codul Penal, cu 167 de voturi pentru 97 impotriva, 19 abtineri, in calitate de for decizional, dupa ce marti initiativa a trecut de Senat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos