Lovitura pentru firmele private de paza! Guvernul vrea sa dea paza scolilor pe mana Jandarmeriei!

760

1scoliGuvernul vrea sa elimine finantarea de la buget a firmelor private de paza in scoli, resursele bugetare urmand a fi folosite pentru a angaja suplimentar jandarmi si politisti pentru paza scolilor, potrivit mediafax.ro.

„Impreuna cu ministerul Educatiei as vrea ca, in perioada imediat urmatoare, sa facem o analiza simpla, sa vedem cate scoli au contracte de paza cu fime private de paza si care sunt sumele care se platesc din bugetul public, din bugetul consolidat pentru aceste firme de paza si daca nu cumva ar fi mai bine, ar fi eficient sa facem cu Jandarmeria sau cu Politia sau cu Politia Locala si daca nu cumva de sumele alea poate suplimentam personalul la Jandarmerie sau la Politie”, a declarat ministrul Administratiei Publice, Liviu Dragnea, in videoconferinta cu autoritatile locale, convocata de premier pe tema noului an scolar.

Prefectul judetului Iasi a atras insa atentia ca, in general, firmele private de paza sunt finantate din banii parintilor, la cele mai mici preturi oferite de acestea, si nu se pot face economii la buget in acest fel.

Interventia l-a facut pe ministrul Liviu Dragnea sa remarce faptul ca prefectul de Iasi are „o grija” pentru firmele private.

Reprezentantii Jandarmeriei, prezenti la videoconferinta, i-au amintit premierului Victor Ponta ca o firma privata se ocupa de paza Universitatii Iasi atunci cand un barbat cu afectiuni psihice a intrat in institutie cu o grenada.

„Vreau sa gasim solutii ca siguranta sa fie reala, nu doar sa facem niste contracte ca sa castige niste firme. Recunosc si am tot respectul pentru toata activitatea firmelor private, dar recunosc ca primul meu impuls e de a ma baza pe politie si pe jandarmerie. Sunt necesare si sunt bune si firmele private, dar cand e greu, tot la politie si la jandarmerie mergem”, a spus Ponta.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Internelor, Radu Stroe, in anul scolar 2012-2013 actele de violenta in unitatile de invatamant au scazut nesemnificativ, cu 1,4 la suta. Paza umana a fost asigurata in scoli doar in proportie de 20-21 la suta din necesar, in timp ce aproximativ sapte la suta dintre scoli nu erau imprejmuite.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos