Ludovic Orban avertizeaza: Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, cea mai mare escrocherie post revolutionara!

237

Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a declarat vineri, la Arad, ca ordonanta de urgenta referitoare la infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) pregateste „cea mai mare escrocherie post revolutionara” prin punerea sub control politic a tuturor companiilor de stat, el mentionand ca liberalii se opun acestui fond.

in acest context, liderul PNL a amintit faptul ca liberalii au atacat la Curtea Constitutionala Legea de infiintare a Fondului Suveran de Investitii si ca aceasta a fost declarata neconstitutionala, in integralitatea ei.

„Guvernul a adoptat ieri (joi, n.r.) o ordonanta de urgenta care pregateste cea mai mare escrocherie post revolutionara, si anume asa-zisul Fondul Suveran de Dezvoltare si de Investitii. (…) Persista in acest demers ticalos de jefuire a celor mai importante si profitabile companii de stat in incercarea de a atinge cateva obiective. Ce inseamna acest Fond Suveran de Investitii? Inseamna ca toate companiile de stat profitabile vor fi puse sub controlul politic al unui om numit de Dragnea, cel mai probabil ministrul Finantelor sau daca nu ministrul Finantelor atunci apropiatul in ale infractiunilor domnului Dragnea, Darius Valcov, care este, dupa opinia mea, mintea diabolica din spatele acestui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii”, a aratat Ludovic Orban.

In opinia sa, prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii guvernul doreste sa faca rost de banii necesari pentru investitii ce ar urma sa fie derulate fara respectarea procedurilor legale de achizitie publica sau fara ca acestea sa fie generate de un interes public.

Presedintele PNL a mai spus ca, in paralel, prin infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii se urmareste si o preluare ostila a pachetelor majoritare de actiuni ale unor companii de stat de catre anumiti finantatori.

„De ce va spun lucrul asta, pentru ca mecanismul gandit este urmatorul: administratorii acestui fond se vor imprumuta punand ca garantii actiunile companiilor. Daca banii astfel obtinuti sunt investiti in lucruri care ulterior nu aduc venituri, (…) nu sunt recuperati si nu pot fi inapoiati celor care au cumparat titlurile sau creditat acest Fond Suveran de Investitii, creditorii se vor indrepta impotriva actiunilor companiilor de stat. si in felul acesta, printr-un mecanism gandit extrem de perfid, practic foarte multe companii de stat vor iesi din proprietatea statului si vor intra pe mana unor finantatori care sunt alesi pe sponci”, a explicat liderul liberalilor.

Ludovic Orban a mai afirmat ca liberalii se opun acestei „jefuiri” a companiilor de stat profitabile si a acuzat PSD ca pune aceste societati in imposibilitatea de a-si utiliza resursele pentru programe de investitii.

„PNL se opune categoric acestei diabolice planificari a jefuirii companiilor de stat profitabile, care, de altfel, a inceput de la revenirea la putere a PSD. PSD sistematic ia toate profiturile companiilor la bugetul de stat si, de asemenea, le jefuieste intreg cash-ul determinand aceste companii sa-si piarda competitivitatea, profitabilitatea si sa apeleze la diferite mijloace pentru a-si finanta proiectele, adica la credite sau alte forme de finantare, fiind puse in imposibilitatea de a-si utiliza cash-ul pentru programele de investitii, de dezvoltare, de mentenanta”, a mentionat Orban.