Ludovic Orban avertizeaza: Suntem in ceasul al doisprezecelea! Putem spune adio fondurilor europene!

PNL o va convoca pe Viorica Dancila in fata Parlamentului sa spuna foarte clar daca se angajeaza sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia in procesul de refacere a legilor justitiei si in procesul de redezbatere a modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala sau daca nu intentioneaza acest lucru. Vremea dublului limbaj intr-un fel la nivel european si alt fel pe plan intern s-a terminat. Romania nu mai poate sta la cheremul personal al lui Dragnea si Tariceanu. Noi vom adopta o declaratie angajament si eu personal o voi semna. Voi solicita fiecarui partid parlamentar sa procedeze in mod similar, pentru ca este timpul sa facem o diferenta clara intre cei care vor binele Romaniei si cei carora nu le pasa decat de interesul personal”, a declarat Ludovic Orban.

Intrebat daca ar trebui ca Tudorel Toader sa ramana in functia de ministru al Justitiei in urma acestui scandal, Orban a spus ca demisia sa ar fi o masura insuficienta, fiind necesara mai degraba o „resetare” in ceea ce priveste partidele de la putere.

„Am cerut demisia ministrului Justitiei in repetate randuri, dar de data asta este de o raspundere politica mult mai ampla, pentru ca toate aceste modificari care sunt contra firii, care risca sa ne puna pe coji de nuca in Europa sunt rezultatul PSD-ALDE. E mult prea putin demisia lui Tudorel Toader. Este necesara o resetare”, a spus Orban.

Liderul PNL a explicat ca rapoartele Comisiei de la Venetia au fost extrem de critice in legatura cu modificarile aduse legilor justitiei si Codului penal si Codului de procedura penala, iar institutiile europene au solicitat de mai multe ori tarii noastre sa respecte punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia.

„Suntem in ceasul al doisprezecelea. Majoritatea trebuie sa se trezeasca. in toate luarile de pozitie ale forurilor europene s-a solicitat Romaniei respectarea punctelor de vedere ale Comisiei de la Venetia. Se solicita reformularea modului in care au fost redefinite aproape toate infractiunile. Le spun limpede celor de la PSD-ALDE: nu pot sa redefineasca infractiunile dupa interesul lor personal de a scapa de puscarie. Trebuie sa respecte toate standardele in materie, acordurile si tratatele la care este parte Romania, legislatia la nivel european”, a spus Orban.

El a atras atentia ca, daca recomandarile Comisiei de la Venetia in privinta legilor justitiei nu vor fi respectate, inclusiv raportul MCV va fi devastator.

„Institutiile europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele independentei justitiei si nu vor mai tolera ceea ce vor PSD si ALDE: sa se puna punct luptei anticoruptie. Daca majoritatea PSD-ALDE nu va relua procesul de legiferare si nu va tine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia, le spun romanilor ca riscam sa spunem adio Schengen, putem spune adio fondurilor europene, ceea ce inseamna adio autostrazi, adio spitale regionale, adio investitii in infrastructura localitatilor, adio fonduri necesare pentru dezvoltarea companiilor romanesti. Declaratiile domnului Timmermans sunt foarte clare, exista riscul ca in cazul in care vor fi pastrate articolele care arunca in aer sistemul de justitie din Romania, Comisia sa foloseasca toate parghiile pe care le are la dispozitie, inclusiv aducerea Romaniei in fata Curtii”, a conchis Orban.

 

Declaratiile complete ale liderului PNL

Pot sa va informez ca plenul Comisiei pentru democratie prin drept, cunoscuta si Comisia de la Venetia, a adoptat cele doua rapoarte privind Legile justitiei si, de asemenea, raportul privind Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Am ajuns in situatia ca aceasta importanta institutie, acest for important care stabileste standardele in materie de justitie, de respectare a drepturilor si libertatilor individuale si de evaluare a legislatiei in domeniul justitiei sa se pronunte asupra modificarilor legislative, desi Guvernul, majoritatea guvernamentala, majoritatea parlamentara au refuzat sa ceara punctul de vedere Comisiei de la Venetia, privitor la modificarile legislative pe care le-au propus.

Suntem astazi in aceasta situatie pentru ca Partidul National Liberal si presedintele Romaniei au reusit sesizarea Comisiei de la Venetia, astfel incat sa putem avea un punct de vedere profesionist, independent, al celor mai importanti specialisti in drept care exista la nivel european.

Ambele raporarte sunt extrm de critice privitor la modificarile facute la Legile justitiei. in privinta raportului legat de Legile justitiei, au fost adoptate opt recomandari si de asemenea s-a discutat si despre cele doua ordonante de modificare a Legilor justitiei intr-un mod critic, iar privitor la modificarea facuta la recomandarea Comisiei de la Venetia, in propunerea de raport, ma refer la pensionarea anticipata a magistratilor, Comisia de la Venetia, chiar daca a aprciat faptul ca prin ordonanta s-a amanat pana la sfarsitul anului 2019 aplicarea acestei prevederi, solicita in continuare abrogarea acestei prevederi privind pensionarea anticipata.

in ceea ce priveste Codul Penal si Codul de Prcedura Penala, raportul este devastator. in afara recomandarilor concrete, punctuale, de reviziuire a unor articole, exista o recomandare cu caracter general care arata de fapt modul pompieristic, netransparent, pe repede inainte, in care au fost facute aceste modificari.

Comisia de la Venetia recomanda o reevaluare cuprinzatoare si efectiva a tuturor amendamentelor la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, intr-un mod transparent, printr-o dezbatere larga, pentru obtinerea unui suport puternic in societate pentru aducerea acestor modificari si de asemenea pentru aducerea acestor modificari in cadrul legislatiei europene.

Suntem in ceasul al doisprezecelea. Majoritatea trebuie sa se trezeasca. in toate luarile de pozitie ale forurilor europene s-a solicitat Romaniei sa respecte in legislatia in domeniul justitiei, in modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala punctele de vedere exprimate de Comisia de la Venetia.

in privinta Codului Penal, de exemplu, dintre recomandarile punctuale, practic, se solicita reformularea modului in care au fost redefinite aproape toate infractiunile care au fost redefinite, ma refer la infractiunile de coruptie adica, abuzul in functie, traficul de influeta si celelalte modificari care au fost facute la definirea acestor infractiuni. Le spun limpede celor de la PSD-ALDE. Nu pot sa redefineaca infractiunile dupa interesul lor personal de a scapa de puscarie. Trebuie sa respecte toate standardele in materie, trebuie sa respecte acordurile si tratatele la care este parte Romania, trebuie sa respecte legislatia de la nivel european.

in cazul in care majoritatea PSD-ALDE nu se trezeste, ma simt obligat sa informez cetatenii romani de riscurile care exista asupra Romaniei, si de consecintele nefaste pe care le-ar putea avea asupra fiecarui roman nerespectarea acestor recomandari ale Comisiei de la Venetia.

Urmeaza raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare. in rapoartele anterioare se face referire expresa la respectarea punctelor de vedere ale Comisiei de la Venetia, in ceea ce priveste legislatia in domeniul justitiei.

in cazul in care majoritatea guvernamentala nu se va angaja sa respecte punctele de vedere ale Comisiei, raportul pe MCV va fi devastator pentru Romania.

Le spun romanilor inca de pe acum, si lucrul acesta s-a putut vedea in atitudinile partenerilor nostri de la nivel european. Comisia Europeana si celelalte institutii europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele in materie de independenta justitiei, si mai ales nu vor tolera ceea ce vrea PSD si ALDE, si anume sa se puna punct luptei anticoruptie in Romania.

in cazul in care majoritatea guvernamentala nu va relua procesul de legiferare si nu va tine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia, le spun romanilor inca de pe acum ca riscam sa spunem adio Schengen. Putem sa spunem adio fondurilor europene, adica mai precis putem sa spunem adio autostrazi finantate din fonduri europene, adio spitale regionale finantate din fonduri europene, adio investitii in infrastructura localitatilor si in cresterea calitatilor serviciilor. Putem sa spunem adio fondurilor necesare petntru dezvoltarea companiilor romanesti, putem sa spunem adio platilor la hectar de care beneficiaza fermierii romani si lista poate continua.

Declaratiile domnului Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, sunt foarte clare. Exista riscul ca in cazul in care majoritatea va persista in mentinerea unor articole care ataca independenta justitiei si arunca in aer sistemul de justitie din Romania, Comisia sa foloseasca toate parghiile pe care le are la dispozitie, inclusiv atacarea reglementarilor contrare tratatului la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Partidul National Liberal o va convoca pe Viorica Dancila in fata Parlamentului, sa spuna foarte clar daca se angajeaza sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia in procesul de refacere al Legilor justitiei si in procesul de redezbatere a modificarilor la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, sau daca nu intentioneaza acest lucru.

Vremea dublului limbaj intr-un fel la nivel european si in alt fel pe plan intern s-a terminat. Romania nu mai poate sa stea la cheremul bunului plac si al interesului personal al lui Liviu Dragnea si al lui Calin Popescu Tariceanu. Este necesara o vointa politica reala de a pune legislatia din Romania in domeniul justitiei pe bazele standardelor europene si cu obiectivul clar de asigurare a independentei justitiei si la urma urmei cu obiectivul de a putea facea dreptate fiecarui cetatean care se adreseaza justitiei.

in ce ne priveste pe noi ca partid, vom adopta o declaratie angajament, si eu personal voi semna aceasta declaratie angajament, ca vom sustine la nivelul dezbaterilor parlamentare toate aceste modificari.

De asemenea, voi solicita fiecarui partid parlamentar sa procedeze in mod similar, pentru ca este timpul sa facem o diferenta clara intre cei care vor binele Romaniei si cei carora nu le pasa decat de interesul personal si, de asemenea, sa facem o distinctie clara intre cei care isi asuma destinul european al Romaniei si cei care de fapt vor sa scoata Romania din Uniunea Europeana si vor sa ne arunce intr-o periferie a Europei.

(Ministrul Justitiei ar trebui sa mai ramana in functie dupa acest esec?)

Am cerut demisia ministrului Justitiei in repetate randuri, dar de data asta este vorba de o raspundere politica mult mai ampla, pentru ca toate aceste modificari care sunt contra firii, care distrug sistemul de justitie din Romania, care ataca independenta magistratilor, care risca sa puna punct luptei anticoruptie in Romania, si care risca sa ne puna pe coji de nuca in Europa, sunt rezultatul unei vointe politice a unei majoritati parlamentare a partidelor de guvernamant. E mult prea putin demisia lui Tudorel Toader.

Aici este absolut necesara o resetare a atitudinii generale a partidelor care compun majoritatea parlamentara. Tocmai din acest motiv initiem aceste demersuri.

S-a vazut in urma sesizarilor depuse la Curtea Constitutionala, pe Codul de Procedura Penala, de presedintele Romaniei, de Partidul National Liberal, de colegii nostri din opozitie si de ICCJ, ca 64 de prevederi au fost declarate neconstitutionale.Cred ca e timpul ca parlamentarii din majoritatea guvernamentala si premirul Dancila sa se hotarasca, ori vor sa serveasca interesele fundamentale ale Romaniei, ori scopul lor este doar acela de-al scapa pe Dragnea din puscarie cu orice risc de consecinte negative pentru viata romanilor.

(Ne puteti spune daca exista si critici pe zona de schimbare a procedurilor de ancheta?)

Atat la Codul de Proceduram Penala, cat si la Codul Penal , fara sa am in detaliu , pentru ca inca nu a fost publicat in integralitate punctul de vedere asa cum a fost exprimat , pe langa aceasta critica generala pe care o cunosc, exista critici punctuale privitor la mai multe articole, in special la Codul Penal, la redefinirea infractiunilor, dar si legat de alte aspecte. O data cu aparitia raportului, cu siguranta vom veni cu un punct de vedere suplimentar care va fi formulat de echipa de experti a Partidului National Liberal

(Nu ar fi necesara o ampla consultare pe Legea offshore?)

Larga consultare pe Legea offshore in viziunea coalitiei majoritare este o consultare intre Dragnea si Tariceanu pentru impartirea beneficilor. Eu cred ca este nevoie de o ordonanta 14, care sa abroge ordonanta 13. Eu cred ca toate prevederile din Legile justitiei, din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala, pentru care Comisia de la Venetia solicita rediscutarea lor , toate aceste prevederi ar trebui sa nu intre in vigoare, prin intermediul unui act normativ , exact cum am cerut si anterior, care sa suspende aplicarea acestor prevederi.

(in privinta Avocatului Poporului veti incepe demersurile pentru revocare?)

Am auzit de initiativele colegilor mei. Voi analiza foarte serios documentul. in ce ma priveste sunt favorabil acestei idei. Vom decide in cadrul Biroului Executiv si vom anunta public demararea acestei proceduri de demitere a lui Victor Ciorbea din functia de Avocat al Poporului

 

Ludovic Orban avertizeaza: Suntem in ceasul al doisprezecelea! Putem spune adio fondurilor europene! was last modified: octombrie 22nd, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre