Presedintele PNL Ludovic Orban i-a solicitat, joi, intr-o scrisoare deschisa, ministrului Apararii Gabriel Les sa retraga de urgenta plangerea prealabila formulata impotriva mandatului generalului Nicolae Ciuca, sef al Statului Major al Apararii.

„Va solicit public sa abandonati de indata demersurile politicianiste declansate in sistemul de aparare romanesc, care aduc grave deservicii Romaniei si pun sub semnul intrebarii principii esentiale de functionare a Armatei.

Actiunea dumneavoastra in contencios administrativ, declansata printr-o plangere prealabila, impotriva decretului prezidential care asigura continuitatea conducerii Statului Major al Apararii prin prelungirea cu 1 an de zile a mandatului generalului Nicolae Ciuca reprezinta un act de maxima iresponsabilitate. Acest demers al dumneavoastra, dincolo de lipsa fundamentarii sale juridice, reprezinta un semnal ingrijorator dat tuturor partenerilor strategici ai Romaniei din cadrul Uniunii Europene si NATO.

As vrea sa cred ca nu ati realizat implicatiile acestei actiuni a dumneavoastra in calitate de ministru al Apararii si a fost vorba de o slabiciune in a executa ordine politice pe linie de partid, bazate pe obsesiile lui Liviu Dragnea, si nu a fost vorba de un demers constient in sustinerea intereselor ostile tarii noastre.

Este singurul lucru care se poate intelege atunci cand anuntati intentia de a decapita Statul Major al Apararii tocmai in ziua in care seful acestei institutii fundamentale a statului preia mandatul presedintiei Consiliului European la nivelul Comitetului militar al UE. in acelasi timp, vulnerabilizati mandatul Romaniei la nivelul NATO, unde statele partenere nu pot intelege altceva din actiunea dumneavoastra decat ca negati ierarhia militara si ordinea constitutionala fireasca, consolidata, pe care o are Romania. Aprecierea si respectul de care se bucura Armata Romana in randul celorlalte state NATO au fost castigate cu sacrificii si dedicare din partea militarilor nostri si in niciun caz nu sunteti dumneavoastra cel care aveti dreptul sa le puneti sub semnul intrebarii.

In plus, actuala situatie privitoare la conducerea Statului Major al Apararii a fost cauzata tocmai de dumneavoastra, in conditiile in care nu ati prezentat o propunere care sa respecte conditiile legale pentru sefia Statului Major si ministerul Apararii a intarziat nepermis de mult procedurile pentru desemnarea unui nou sef al institutiei.

Urmare a acestui fapt si a situatiei exceptionale in care ati pus Statul Major al Apararii, unica solutie pe care o putea adopta presedintele Romaniei era aceea de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciuca, in baza legii in vigoare. Ar fi fost inacceptabil ca, avand doar doua zile pana la expirarea mandatului generalului Ciuca, Romania sa fie in situatia de a nu avea sef al Statul Major al Apararii.

Asadar, va solicit sa incetati de urgenta orice demers de a contesta in contencios administrativ mandatul generalului Nicolae Ciuca, sa va retrageti plangerea prealabila inaintata impotriva decretului de prelungire a mandatului acestuia si sa va concentrati in mandatul dumneavoastra de ministru asupra unei agende compatibile cu interesele nationale ale Romaniei si nu antagonice acestora”, conchide Ludovic Orban.