Ludovic Orban, despre explicatiile lui Toader privind evaluarea lui Lazar: Cine se scuza se acuza!

186

Nu exista nici un temei serios pentru declansarea evaluarii manageriale in cazul procurorului general, declara la RFI presedintele PNL, Ludovic Orban. El banuieste ca ministrul Tudorel Toader a lansat aceasta procedura „cu intentia evidenta de a-l schimba” pe Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei a declarat marti ca nu se sustine afirmatia potrivit careia evaluarea lui Augustin Lazar constituie o forma de presiune, in contextul dosarelor privind evenimentele din 10 august sau dosarul Revolutiei.

Ludovic Orban comenteaza declaratiile lui Tudorel Toader: „Cine se scuza se acuza (…). Eu nu cunosc nici un fel de temei serios pentru actiunea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de declansare a evaluarii manageriale in cazul procurorului general. Ca atare, raman cu aceasta suspiciune ca de fapt declansarea acestei evaluari face parte dintr-un plan bine pus la punct al coalitiei de guvernamant, care doreste sa numeasca clienti fideli in fruntea tuturor institutiilor, pentru a le controla politic si de asemenea in cazul anchetei privitoare la reprimarea brutala a manifestatiei diasporei, sunt convins ca unul dintre motivele pentru care a facut acest anunt ministrul Justitiei este acela de a pune presiune asupra Parchetului de pe langa iCCJ si mai ales asupra procurorului general si asupra procurorilor care ancheteaza reprimarea manifestatiei pasnice din zece august”.

Intrebat cu ce crede ca se va solda evaluarea lui Augustin Lazar, liderul PNL a raspuns: „Banuiesc ca Tudorel Toader a demarat aceasta procedura cu intentia evidenta de a-l schimba. Din punctul meu de vedere, nu exista nici un motiv serios pentru initierea demersului de schimbare a domnului Augustin Lazar. Este un om cu o cariera solida in spate, un om integru, un om modest, un om care de cand e la conducerea Parchetului de pe langa iCCJ, a avut rezultate in activitate”.

Intrebat daca existenta unor protocoale secrete intre SRI si institutii din justitie nu este o anomalie intr-un stat de drept, Ludovic Orban a declarat ca „depinde de ce contine un astfel de protocol. Daca se refera strict la colaborarea in zona de siguranta nationala, fara sa aiba interferente in alte zone, nu vad de ce acest protocol ar putea sa aiba vreo consecinta negativa sau sa fie privit cu suspiciune de opinia publica. Atata timp cat ministrul Justitiei a fost informat si mai mult ca sigur a primit un exemplar dupa acest protocol, daca ar fi gasit ceva ilegal, ar fi avut posibilitatea sa se manifeste si sa intervina in privinta acestui protocol”.