Ludovic Orban, despre legea pensiilor: PSD, in 2018, a taiat pensiile! I-a pacalit pe pensionari!

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat care sunt punctele pe care le sustine PNL in ceea ce priveste Legea Pensiilor, care a intrat in dezbatere in Parlament.

1. „Incep prin a repeta ceea ce spun de un an de zile. PSD, in 2018, a taiat pensiile. De ce a taiat pensiile? Pentru ca in loc sa majoreze pensiile in conformitate cu formula stabilita prin lege de la 1 ianuarie, dupa cum bine stiti, formula anuala de crestere a pensiilor este aceea prin care pensiile cresc cu 50% din cresterea salariului mediu brut plus rata inflatiei. in anul 2018, prin aplicarea formulei, punctul de pensie ar fi trebuit sa creasca cu 8,5% de la 1 ianuarie 2018.

Ce a facut PSD-ul? I-a pacalit pe pensionari, le-a spus ca le mareste punctul de pensie cu 10%, numai ca de la 1 iulie. Practic, fiecare pensionar a incasat o crestere a pensiei pe 2018 cu 36% mai mica decat ar fi avut dreptul, in conformitate cu Legea pensiilor aflata in vigoare, daca punctul de pensie ar fi crescut, asa cum spunea legea, cu 8,5% de la 1 ianuarie. si in 2019, asa cum este proiectul de lege, PSD taie pensiile. Ce prevede proiectul de lege? Cresterea punctului de pensie de la 1100 roni la 1265 roni, evident nu de la 1 ianuarie ci de la 1 septembrie 2019. Daca ar aplica legea, formula de calcul stabilita prin lege, ar trebui ca de la 1 ianuarie 2019 pensiile sa creasca cu, repet 50% din cresterea salariului mediu brut plus rata inflatiei, ceea ce inseamna o estimare 3,5 – 4% cresterea salariului mediu brut plus 5% rata inflatiei, deci de la 1 ianuarie punctul de pensie ar trebui sa se indexeze cu 9%. Ori ce face PSD-ul? Nu indexeaza punctul de pensie de la 1 ianuarie cu 9% si spune ca o sa creasca punctul de pensie de la 1100 la 1265 dar de la 1 septembrie. Rezultatul pe intreg anul 2019 este ca fiecare pensionar va pierde aproximativ 30% din cresterea de pensie la care are dreptul daca s-ar aplica formula din Legea Pensiilor.

2. PSD nu taie pensiile numai prin aceste smecherii care sunt prevazute in proiectul de Lege al pensiilor ci le taie pensiile si prin rata inflatiei, pentru ca realitatea este ca nu numai ca nu au crescut pensiile cu cat s-ar fi cuvenit in conformitate cu legea, dar au dat drumul la inflatie, ori ganditi-va ca degeaba formal, pe hartie cresc pensiile daca cresc preturile. Iar cresterea preturilor pentru bunurile din cosul zilnic este mai mare decat rata inflatiei de 5,2%, pentru ca cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la mancare, la medicamente, la electricitate, la combustibili. Ganditi-va ca la motorina, de la 4,6 cat era la 1 august, inainte de reintroducerea supraaccizei pe combustibil, motorina a ajuns si la 6 lei, poate chiar si peste 6 lei. Realitatea este ca scaderea puterii de cumparare a pensiilor a fost mai mare decat indica rata inflatiei. Mai precis, si pentru pensionari, PSD cu o mana da si cu doua maini ia. Care este punctul nostru de vedere? Un punct de vedere foarte simplu: Aplicarea Legii pensiilor si a formulei de crestere a pensiei asa cum este ea stabilita. Repet, cu 50% din cresterea salariului mediu plus rata inflatiei, ca sa compenseze pe de o parte pierderile de venituri datorate cresterii preturilor prin inflatie, pe de alta parte, fiecare pensionar sa beneficieze de cresterea economica care exista la nivelul economiei romanesti. Prin aceasta aplicare a legii, practic, pensionarii castiga mai mult decat prin ceea ce ofera PSD in mod populist si printr-o ampla campanie de inselare a parintilor si bunicilor nostri. Tot legat de Legea pensiilor noi mai sustinem un lucru, Legea pensiilor nu este o lege a pensiilor daca nu vizeaza toate tipurile de pensii. Pozitia PNL este foarte clara, cu exceptia pensiilor de serviciu ale militarilor, PNL sustine eliminarea tuturor pensiilor speciale, incepand cu pensiile speciale pentru parlamentari, care au fost introduse de PSD- ALDE in alegerile trecute, dar si alte categorii de pensii care nu sunt juste si care creeaza grave dezechilibre si nedreptati in sistemul de pensii, intre pensionarii care au o pensie calculata pe contributivitate, fata de pensionarii din diferite categorii privilegiate carora nu li se calculeaza pensia pe contributivitate ci pe diferite formule.

3. Al treilea punct pe care il sustinem ca partid la Legea pensiilor este cel legat de Pilonul II de pensii, administrat privat, este sansa populatiei active, care astazi munceste, de a beneficia o pensie suplimentara atunci cand vor ajunge la varsta de pensie, o pensie suplimentara fata de pensia care este data de fondul public de pensii. Aici noi sustinem cresterea contributiei la Pilonul II de pensii la 6%, asa cum prevedea legea initiala, care a fost adoptata in 2006, de guvernarea Aliantei DA., adica de PNL si PDL, aflate atunci in alianta si care astazi suntem impreuna in PNL. Pentru ca intotdeauna in sistemul de pensii trebuie sa existe ceea ce se numeste solidaritatea intre generatii, nu trebuie sa te gandesti numai la generatia care este astazi la pensie ci trebuie sa te gandesti si la generatia care este activa astazi si care urmeaza sa iasa la pensie peste 15, 20, 30, 35 de ani. Pentru oamenii in putere, oamenii care lucreaza, oamenii activi de astazi, fondul public de pensii, pe termen mediu si lung, nu va mai putea asigura o rata de inlocuire a salariului de catre o pensie rezonabila care sa permita o viata decenta si din cauza asta este nevoie de acest Pilon II de pensii care sa furnizeze resursele, printr-un fond de acumulare, pentru plata unei pensii suplimentara, bazata exclusiv pe principiul contributivitatii”, a punctat Orban.

Ludovic Orban, despre legea pensiilor: PSD, in 2018, a taiat pensiile! I-a pacalit pe pensionari! was last modified: noiembrie 19th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close