Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi ca a discutat cu vicepresedintele PPE, David McAllister, intre altele, despre modul in care Romania poate fi sprijinita pentru a avea o Presedintie a Consiliului UE de succes.

„Am avut o intalnire cu domnul David McAllister, care a fost destinata unei discutii legate de modalitatea in care putem sprijini ca Romania sa exercite o Presedintie a Uniunii Europene de succes. De asemenea, am dezbatut problematica de la nivel european si am discutat de pregatirea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel incat echipa PPE sa castige din nou alegerile, sa aiba din nou capacitatea de a continua politicile de dezvoltare care au fost realizate in ultimul mandat, sustinand candidatura lui Manfred Weber, care este candidatul PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene”, a afirmat Ludovic Orban intr-o conferinta de presa, la finalul intrevederii pe care a avut-o cu McAllister, presedinte al Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European.

La randul, David McAllister a calificat discutia cu Orban drept una „excelenta” si a subliniat ca in calitatea sa de vicepresedinte al PPE considera ca PNL este un important membru al acestei familii europene. Oficialul PPE, membru al CDU, s-a referit si la alegerile europarlamentare din luna mai.

„La aceste alegeri, CDU vrea sa devina cea mai importanta forta politica din Germania, iar PNL vrea sa devina cea mai importanta forta politica din Romania. Ambele partide vor sa contribuie cu un numar cat mai mare de europarlamentari, pentru ca PPE sa fie cea mai mare forta din Parlamentul European. PPE este cea mai mare forta din cadrul UE si vrem sa continuam sa sprijinim cetatenii europeni. Este important ca PNL sa fie parte a acestei familii politice, pentru ca Ludovic Orban si colegii sai sunt o parte importanta a acestei aliante. Vreau sa multumesc PNL ca a sprijinit de la inceput candidatura lui Manfred Weber pentru presedintia Comisiei Europene. UE este in fata unor provocari foarte mari. Trebuie sa facem UE mai buna, mai competitiva, mai apropiata de cetatenii sai. Viziunea noastra este ca Europa sa fie mai mare in ceea ce priveste chestiunile mai mari si mai mica in ceea ce priveste chestiunile mai mici. (…) Avem nevoie de o politica economica orientata spre crestere (…) Trebuie sa avem o cooperare mai buna in privinta migratiei si o protectie mai buna a granitelor noastre, avem nevoie de o cooperare mai mare in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului si afacerile externe”, a declarat oficialul PPE.

El apreciat colaborarea Romaniei cu institutiile europene referitor la intarirea structurilor de securitate si de aparare la nivelul UE.

„Romania este un membru al UE apreciat, aveti oameni fantastici. Cu toate astea, suntem ingrijorati de ceea ce se intampla in tara voastra si Guvernul este responsabil pentru acest lucru. Avem ingrijorari in ceea ce priveste statul de drept si respectarea legii in tara dumneavoastra si cerem Guvernului sa faca ceva in acest sens. PNL este un partid de traditie in politica romaneasca, cu o orientare proeuropeana clara si reprezinta o voce care poate aduce putere statului de drept si cetatenilor in aceasta tara”, a spus McAllister.

Intrebat care este pozitia sa si a PPE privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, oficialul european a spus ca este un suporter infocat al largirii spatiului Schengen.

„Avem 22 de tari din 28 care sunt acum in Schengen, in cooperarea Schengen, si sunt mare sustinator al unei integrari europene fara control la granite. (…) inteleg foarte bine ambitiile unor tari ca Bulgaria, Romania sau Croatia de a adera la spatiul Schengen. Am discutat acest lucru de foarte multe ori cu Boiko Borisov din Bulgaria sau cu Andrej Plenkovic din Croatia si pot sa spun ca Romania, Bulgaria, Croatia si alte tari sunt invitate sa adere la cooperarea Schengen, dar bineinteles ca trebuie sa indeplineasca toate criteriile necesare. Asa ca, daca Romania are toate criteriile indeplinite, atunci ar trebui sa adere la Schengen si nu pot decat sa urez succes tuturor politicienilor implicati in acest lucru, din opozitie sau de la putere. Mai este munca de facut, dar ca membru PPE pot sa va spun ca daca Romania este pregatita, Romania trebuie sa fie in spatiul Schengen, pentru ca orice membru UE trebuie sa fie si in spatiul Schengen”, a mai declarat vicepresedintele PPE.

McAllister a transmis si un mesaj despre situatia din Republica Moldova in contextul alegerilor parlamentare de acolo. „PPE ii va sprijini 100% pe Maia Sandu si Andrei Nastase, care conduc o lupta curajoasa impotriva unor forte politice care nu duc Moldova pe calea cea buna”, a aratat oficialul PPE.