Ludovic Orban le raspunde contestatarilor: Am fost atacat in mod violent. Nu inteleg ce mi-au reprosat!

314

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca nu a inteles ce i-au reprosat liberalii care l-au contestat si ca a fost atacat „intr-un mod violent” pentru ca a votat „da” la referendum si a spus public ca este crestin si familist, insa fara a obliga pe nimeni sa-i impartaseasca opinia.

„Nici nu am inteles ce mi-au reprosat. In primul rand, dreptul la vot este un drept fundamental care a fost castigat cu mari sacrificii si care trebuie respectat. Omul, prin dreptul la vot, practic a castigat dreptul sa participe la deciziile care se iau in societate. De la Revolutie si pana astazi am participat la toate formele de exercitare a votului. Democratia se exercita prin intermediul cetatenilor, iar referendumul in sine este forma cea mai profunda de democratie, pentru ca permite decizia cetatenilor prin votul direct si nu prin intermediul reprezentantilor care sunt parlamentari sau in consiliile locale si judetene”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seara, la postul B1Tv.

Liderul liberal a adaugat ca PNL a fost singurul „lucru normal”, acela de a nu impune membrilor sai nicio optiune de a nu-i forta sa actioneze intr-un anume fel, asa cum au facut PSD si USR.

„Al doilea lucru, am fost efectiv atacat intr-un mod violent. De ce? Ca am spus ca sunt crestin ca sunt familist si ca imi permit sa votez „da”, fara sa oblig pe nimeni sa imi impartaseasca punctul de vedere. PNL a fost singurul partid care a fost normal. intr-o chestiune de constiinta nu am incercat sa impunem membrilor nostri, carora constiinta si convingerile intime le dicteaza o anumita pozitie sa ii fortam sa se comporte intr-un anume fel. Noi am lasat libertate de gandire fiecarui membru sa se pozitioneze la acest referendum asa cum ii dicteaza propria constiinta. Ce sa-mi reprosezi mie aici? Asta este atitudinea liberala”, a explicat Orban.

Acesta a mai spus ca atat PSD, cat si USR au avut atitudini nefiresti cu privire la pozitionarea referendumului pentru familie, dand ca exemplu demisia unui membru al USR din partid din cauza deciziei formatiunii din Opozitie de a boicota initiativa civica a Coalitiei pentru familie.

„Alte partide, unii au incercat sa confiste referendumul, altii au condus campania de boicot. Niciuna dintre atitudini nu mi se pare normala si fireasca. Cred ca in chestiuni de constiinta, orice decizie politica ai lua, risti sa afectezi, sa ii determini pe oameni sa actioneze impotriva propriei constiinte, lucru pe care cei mai multi nu-l vor face. USR a avut o demisie din cauza faptului ca au facut o veritabila politie impotriva celor care erau sustinatorii familieit, a conchis Ludovic Orban in emisiunea difuzata de B1 Tv.

Liberalii Adriana Saftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scantei, Mara Calista, Cezar Preda si Catalin Predoiu au postat duminica seara, pe Facebook, un mesaj comun impotriva conducerii PNL, despre care spune ca dezbina si propune o politica retrograda.

„Conducerea PNL a aruncat partidul intr-o noua aventura si catre un nou esec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneste, ci dezbina. Nu modernizeaza, ci propune o politica retrograda. #ajunge”, se arata in mesaj.

De asemenea, deputatul PNL Ovidiu Raetchi a scris, duminica pe Facebook, ca partidul trebuie sa isi ceara scuze fata de publicul laic liberal, orientat catre libertati si drepturi, care este subreprezentat ideologic in interiorul formatiunii. Liberalul propune o platforma de dezbatere idelogica care sa contrabalanseze pozitiile conservatoare. Acesta afirma anterior ca este nevoie de o motiune liberala autentica la urmatorul Congres al partidului, precizand ca valorile conservatoare trebuie sa fie analizate lucid, si „nu imbratisate cu piosenie mimetica, necritica si iliberala”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos