LUNI se judeca contestatia lui Adrian Nastase in dosarul ”Trofeul Calitatii”

423

Instanta suprema ar urma sa judece luni contestatia in anulare a fostului premier Adrian Nastase in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in „Trofeul calitatii”, dupa trei amanari din cauza faptului ca la dosar nu ajunsese motivarea hotararii.

In absenta motivarii, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) nu a putut lua in discutie, pana acum, admisibilitatea contestatiei in anulare, aceasta fiind amanata in 3 septembrie, 1 octombrie si 5 noiembrie. La ultima amanare, completul de cinci judecatori a stabilit ca termen data de 5 decembrie.

Motivarea condamnarilor din „Trofeul calitatii” a fost facuta publica in 26 noiembrie, astfel ca acum poate fi judecata contestatia.
Si Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, condamnata in dosarul „Trofeul calitatii” la sase ani de inchisoare, a formulat o contestatie in anulare, ce are ca termen tot data de 3 decembrie.

La 1 octombrie, dupa anuntarea celei de-a doua amanari, Ion Cazacu, unul dintre avocatii lui Nastase, declara ca cei cinci judecatori din completul care a dat decizia definitiva in dosarul „Trofeul calitatii” trebuie sa grabeasca motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentinta.

Avocatul a spus atunci ca, in acest fel, se incalca deptul la aparare al clientului sau, amintind ca in decembrie 2012 se implineste termenul legal in care apararea lui Nastase poate depune sesizari si plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Totodata, avocatul a amintit ca in februarie 2013 se implineste si termenul de opt luni de executare efectiva a pedepsei in cazul lui Adrian Nastase , aratand in acest context ca motivarea deciziei trebuie eliberata cat mai rapid de catre cei cinci judecatori.

In motivarea deciziei definitive din dosarul „Trofeul calitatii”, judecatorii au aratat ca inculpatii au obtinut un beneficiu constand in sume de bani sau mentinere in functii publice, avantajul substantial revenind, „fara indoiala, persoanei pentru care intreaga «afacere» a fost pusa in miscare, respectiv lui Adrian Nastase.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos