”Mama tuturor bombelor” a UCIS in Afganistan cel putin 90 de teroristi, sustinatori ai gruparii Statului Islamic!

420

Cel puţin 90 de combatanţi sau susţinători ai grupării Statul Islamic (SI) au fost ucişi de mega-bombă americană lansată în premieră joi împotriva poziţiilor SI în estul Afganistanului, au anunţat sâmbătă responsabili afgani, informează AFP. 

Bilanţurile precedente evocau în jur de 30 de victime în rândurile jihadiştilor.

Potrivit lui Esmail Shinwar, guvernator al districtului Achin, fief al SI în provincia Nangarhar, „cel puţin 92 de combatanţi ai Daesh (acronimul arab al SI) au fost ucişi” de bomba de aproape 11 tone, GBU-4/B3, arma convenţională cea mai puternică din arsenalul american.

„Trei tuneluri în care combatanţii s-au plasat pe poziţii în timpul atacului au fost distruse”, a precizat acesta pentru AFP.

Shinwar a mai afirmat că nu există nicio victimă în rândul populaţiei sau printre militarii afgani, explicând că „civilii au fost informaţi în prealabil şi au putut să părăsească zona”. „Apoi, trupe de comando afgane şi trupe străine au desfăşurat o operaţiune de curăţare în zonă”, o reţea de grote şi tuneluri săpate de SI, a adăugat el.

La rândul său, guvernatorul provinciei, Attaullah Khogyani, a evocat „90 de combatanţi ai Daesh ucişi”. „Forţele afgane şi trupele străine au condus cu succes o operaţiune de curăţare”, a spus el.

Potrivit unor experţi, SI şi-a instalat bazele în apropiere de sate şi localităţi, obligând mii de familii să părăsească zona, a indicat guvernul afgan.

Luptele împotriva SI s-au intensificat în ultimele săptămâni în Afganistan, cu susţinerea forţelor SUA, iar un soldat american a fost ucis săptămâna trecută, anunta stiripesurse.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos