Loading...
Mana criminala a baronilor din Tulcea! Mii de hectare din Tulcea, calamitate deliberat! Despagubirile pentru inundatiile din 2010, pe „Apa Sambetei” – Circul Politic

Mana criminala a baronilor din Tulcea! Mii de hectare din Tulcea, calamitate deliberat! Despagubirile pentru inundatiile din 2010, pe „Apa Sambetei”

Inundatiile au facut din nou prapad in tara, aducand pagube imense. Cei afectati de calamitati asteapta acum sa fie despagubiti, asa cum prevede legea. Asta in conditiile in care autoritatile nu au platit nici acum daunele provocate de puternicele inundatii din 2010.

In timp ce apele maturau totul in calea lor, parlamentarii s-au grabit sa se intruneasca in sesiune extraordinara. Dar nu pentru a gasi solutii la problemele cauzate de torenti, ci pentru a grabi adoptarea Codurilor penale. Inundatiile au afectat aproape 300 de localitati, din 35 de judete, potrivit ultimului bilant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

O situatie la fel de grava s-a inregistrat si in urma cu 8 ani, cand apele au facut prapad in sute de localitati din toata tara. Cel mai rau a fost in judetele Calarasi, Tulcea, Suceava, Neamt, Braila, Arges si Dolj. Potrivit unor informatii puse la dispozitia ”Adevarul” de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), inundatiile din 2010 au afectat circa 144.000 hectare de teren, cuantumul pagubelor fiind estimat la 160 de milioane de lei. Autoritatile nu au platit nici macar un leu cu titlu de despagubiri. ”Mentionam faptul ca pentru pagubele produse in agricultura din cauza inundatiilor din anul 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu a acordat despagubiri”, a precizat MADR, la solicitarea ”Adevarul”.

Un caz aparte s-a inregistrat in judetul Tulcea, unde mai multe diguri de la Dunare au fost sparte in mod deliberat, cu scopul declarat de salvare a unor localitati de la inundatii. Satele nu au putut fi salvate, iar odata cu ele au ajuns sub apele Dunarii mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectata atunci a fost Agrodelta Sireasa SA, controlata de stat pana in urma cu cativa ani, prin AVAS si FPS, care s-a ales cu peste 5.000 de hectare inundate.

Dupa producerea catastrofei, autoritatile s-au contrazis flagrant. Desi Prefectura Tulcea a autorizat crearea breselor in digurile de aparare, Ministerul de Interne a dat vina pe apele Dunarii care ar fi iesit din matca.

Astfel, intr-o nota a Ministerului de Interne se arata ca digul s-a rupt din cauza debitului marit si nicidecum in urma unor actiuni intentionate. ”Digul de aparare contra inundatiilor aflat pe malul drept al bratului Chilia, intre km. 111 si 114, a fost rupt din cauza debitului marit al Dunarii, astfel apa inundand padurea de apartine Romsilva, trecand peste drumul comunal DC-2 Tulcea – Chilia Veche, iar pe partea dreapta inundand partial islazul comunal, proprietatile localnicilor si incinta agricola Sireasa”, preciza Ministerul de Interne, imediat dupa producerea inundatiilor.

Acum, Ministerul de Interne si-a schimbat pozitia si a recunoscut ”mana criminala”.

”in urma consultarii Institutiilor Prefectului, prin intermediul Directiei Generale pentru Relatiile cu Institutiile Prefectului, a rezultat faptul ca, pe parcursul anului 2010, au fost efectuate inundari controlate la nivelul a trei judete, respectiv Bacau, Harghita si Tulcea. Mentionam ca in judetele Bacau si Harghita, aceste operatiuni nu au produs pagube. in ceea ce priveste judetul Tulcea, indicam existenta pe rolul unei instante de judecata a unui dosar civil, ce are ca obiect plata pentru despagubiri ca urmare a inundatiei dirijate din data de 23.06.2010”, se arata intr-o adresa a MAI.

Ipocrizia Prefecturii Tulcea

Prefectura Tulcea a admis ca a autorizat spargerea digurilor de aparare de la Ceatalchioi, dar nu si asumat plata daunelor pentru pierderile din agricultura, invocand un articol de lege care nu se aplica in acest caz:

”in ceea ce priveste solicitarile de acordare de despagubiri, in temeiul Legii 381/2002 nu au putut fi solutionate, intrucat la data de 31 decembrie 2009 a expirat perioada de tranzitie in care, conform Tratatului de Aderare, Romania putea sa aplice scheme ajutor care nu erau conforme cu regulile concurentei si a ajutoarelor de stat din Uniunea Europeana”, este raspunsul ipocrit al prefectului de Tulcea de la acea vreme. Acesta a omis cu buna stiinta ca inundatiile s-a produs ca urmare a breselor facute in diguri si nu din cauza cresterii apelor Dunarii – situatia in care, intr-adevar, agricultorii nu ar fi putut beneficia de despagubiri.

Ministerul Agriculturii: Proprietarii trebuie sa fie despagubiti conform legii

La 8 ani de la inundatii, Ministerul Agriculturii a recunoscut ca vina apartine autoritatilor, care au interpretat legea in mod eronat.

”Daunele produse in luna iunie 2010 in incinta agricola administrata de catre SC Agrodelta Sireasa SA, au rezultat ca urmare a breselor practicate in digul de aparare al incintei agricole Sireasa, comuna Ceatalchioi, judetul Tulcea. in acest caz, sunt aplicabile prevederile alin (3) al art.75 din Legea apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv „pentru prejudiciile suferite prin inundarea temporara a terenurilor, proprietarii acestora vor fi despagubiti conform legii”, precizeaza MADR.

Astfel, potrivit art. 75 din Legea apelor nr. 107/1996, ”(1) Pentru a evita producerea unor calamitati in perioadele de ape mari sau de accidente la baraje, functionarea acumularilor la parametrii pentru care au fost construite este obligatorie, iar inundarea dirijata a unor terenuri dinainte stabilite prin planurile de aparare, precum si a incintelor indiguite amplasate lateral unui curs de apa se realizeaza cu acordul presedintelui comitetului judetean pentru situatii de urgenta si se aproba de Comitetul ministerial. (2) Detinatorii cu orice titlu ai terenurilor stabilite prin planurile bazinale de aparare, ca si ai celor situate in incinte indiguite sunt obligati sa permita inundarea temporara, in mod dirijat, a acestora. (3) Pentru prejudiciile suferite prin inundarea temporara a terenurilor, proprietarii acestora vor fi despagubiti conform legii”.

Cu toate acestea, MADR nu a facut niciun demers pentru plata despagubirilor pentru pagubele produse in urma inundatiilor controlate.

”La nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu au fost stabilite sume si nu au fost acordate despagubiri pentru daunele produse in luna iunie 2010 in incinta agricola administrata de catre SC Agrodelta Sireasa SA, urmare a inundarii dirijate prin brese practicate in digul de aparare al incintei agricole Sireasa, comuna Ceatalchioi, judetul Tulcea”, recunoaste MADR.

Mana criminala a baronilor din Tulcea! Mii de hectare din Tulcea, calamitate deliberat! Despagubirile pentru inundatiile din 2010, pe „Apa Sambetei” was last modified: iulie 9th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close