Marcel Opriș și-a luat elan după 12 ani de șefie la STS într-o afacere alături de interpușii inculpaților Schwarzenberg și Mazăre!

1667

Fostul sef, timp de 12 ani al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a intrat, la patru luni dupa ce a parasit acest serviciu, intr-o afacere alaturi de interpusi ai omului de afaceri Elan Schwarzenberg, inculpat intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA, urmarit international de autoritatile romane si refugiat in Israel, si ai fostului primar al Constantei, condamnat de instantele de judecata la patru ani de inchisoare cu suspendare in prima instanta, anchetat in alte dosare de coruptie ale DNA, la randul sau fugit in Madagascar.

Firma este filiala romaneasca a unui furnizor israelian de solutii IT condus de un fost general de armata din Israel. Asociatul lui Opris mai detine o alta firma care este filiala romaneasca a unei firme cipriote al carei cofondator este o “mondenista” rezidenta la Monaco, cea mai buna prietena a Mihaelei Radulescu, fosta sotie a lui Elan Schwartzenberg.

Marcel Opris sustine ca “sigur nu sunt banii si nici interesele lui Elan Schwartzenberg in aceasta firma si daca ar fi asa m-as retrage imediat si imi cedez actiunile”. In privinta lui Barbu Ionut pozitia sa a fost ambigua: pe de o parte sustine ca nu a stiut inainte sa accepte sa intre in relatii de afaceri cu firma israeliana ca Barbu Ionut avea afaceri cu Elan Schwartzenberg si Radu Mazare dar ca, totusi, i-a avertizat pe acestia ca legaturile acestuia cu cei doi ar putea avea un impact negativ asupra firmei israeliene ai carei reprezentanti i-au spus totusi ca Barbu Ionut a fost cel care i-a descoperit.

Totusi, Marcel Opris pare ca a dezvoltat in cateva luni o relatie buna cu Barbu Ionut, omul lui Elan Schwartzenberg, caruia i se adreseaza cu “bai Ionut”

Primul interpus, o “mondenista” rezidenta la Monaco, prietena fostei sotii alui Elan Schwartzenberg, Mihaela Radulescu

Pe 26 iulie 2017 Marcel Opris a fost trecut in rezerva de presedintele Klaus Iohannis la cererea acestuia dupa ce condusese timp de mai bine de 12 ani STS. Oficial nu au fost oferite motive legate de plecarea acestuia insa neoficial au fost invocate motive legate de intrarea in vigoare a unor noi prevederi legale legate de varsta de pensionare si privilegiile pe care Marcel Opris ar fi urmat sa le primeasca.

Pe 26.10.2017, este infiintata firma Cymbiot Solutions SRL unde un pachet de 25% din actiuni sunt detinute de Marcel Opris, conform datelor de la Registrul Comertului, restul de 75% fiind detinute de un obscur om de afaceri, Cosmi Mihaela.

Obiectul principal de activitate al acestei firme, ce isi are sediul intr-un apartament de bloc, este comertul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului.

Cymbiot Solutions SRL este filiala romaneasca a firmei israeliene Cymbiot, un furnizor integrat de solutii IT, al carui presedinte este generalul maior in retragere Giora Eiland “fostul sef al Consiliului Național de Securitate al Israelului, functie pe care a ocupat-o dupa o cariera remarcabila in Fortele de Aparare a Israelului, inclusiv in calitate de Sef de Sucursala de Planificare si Sef al Sucursalei Operationale”, conform propriilor date de pe pagina de internet. Firma israeliana este detinuta majoritar de omul de afaceri Oren Feldmann.

Pe propria pagina de internet, generalul Marcel Opris este prezentat in termeni elogiosi:” Generalul Marcel Opris, presedintele CymbioT Romania, a fost recent onorat in Communication Gala Mobile 2017 cu premiul de excelenta, pentru munca sa depusa ca sef al Serviciului de Comunicatii Speciale, care furnizeaza servicii de telecomunicatii pentru sectorul public si de aparare in Romania fiind parte a sistemului de aparare nationala. Generalul Opris a fost sef al STS din 2005”.

Marcel Opris spune ca reprezentantii firmei israeliene l-au cautat imediat ce a plecat din fruntea STS si ca decizia de a intra in actionariatul firmei a luat-o undeva in septembrie 2017:” Cu certitudine nu aveam habar ca aceasta firma exista cand eram sef la STS, singura chestie care m-a provocat la ei a fost gama de produse si faptul ca era o companie care nu putea fi listata ca ar fi avut vreun contract cu STS in perioada cat m-am aflat eu acolo”.

Cosmi Mihaela mi-a spus ca nu poate vorbi pentru ca trebuie sa intre intr-o consultatie medicala si sa revin cu un telefon in dupa amiaza aceleasi zile.

Cosmi Mihaela mai detine 100% din firma TRG Intelligence R&D SRL infiintata pe 10.07.2017, al carei obiect de activitate este cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie.

Aceasta firma este filiala romaneasca a firmei TRG Intelligence o companie care isi are cartierul general in Limassol, Cipru si care ofera servicii integrate de geolocalizare, fuziune de date si posibilitatea ca operatiuni de pe platforme diferite sa fie gestionate intr-o singura interfata.

Cei doi cofondatori ai firmei cipriote sunt Maria Antoaneta Mihordea, fiica unui fost deputat PRM de Maramures, Mircea Mihordea, si Jose Parnas.

Conform presei tabloide, Maria Antoaneta Mihordea este rezidenta la Monaco, fiind cea mai buna prietena a Mihaelei Radulescu, fosta sotie a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, dat in urmarire internationala de autoritatile romane deoarece se sustrage urmaririi penale intr-un dosar de coruptie in care este acuzat de DNA de complicitate la dare de mita, refugiindu-se din anul 2012 in Israel.

Mihaela Radulescu si Maria Antoaneta Mihordea sunt prezente la diferite evenimente mondene impreuna si impartasesc pasiuni comune. Aceasta din urma nu detine nici o afacere in Romania fiind acuzata de presa tabloida ca ar fi avut o relatie amoroasa inclusiv cu primarul din Monaco.

Maria Antoaneta Mihordea nu a raspuns unor intrebari legate de cand si cum a decis sa devina cofondatoare a TRG Intelligence, care au fost sumele pe care le-a investit in aceasta afacere, in ce relatii se afla cu Elan Schwartzenberg si de ce a ales-o tocmai pe Cosmi Mihaela sa se ocupe de afacerile business-ului sau in Romania.

Marcel Opris stie ca cele doua firme, Cymbio Intelligence SRL si TRG Intelligence R&D SRL sunt reprezentate de aceeasi doamna, Cosmi Mihaela, dar sustine ca sunt doua entitati distincte. “Doamna Cosmi Mihaela este interpusul celor din Israel, nu cred ca sunt nici banii si nici actiunile lui Elan Schwartzenberg. Daca e asa imi cedez actiunile instantaneu. Singura legatura a TRG Intelligence cu Cymbiot Intelligence este ca sunt reprezentate de aceeasi persoana, e treaba israelienilor pe cine aleg sa ii reprezinte in Romania”, afirma Opris.

El sustine ca nu a stiut de conexiunea din Cipru: “Va multumesc ca-mi spuneti acest lucru (n.r. existenta unor legaturi dintre cofondatoarea TRG Intelligence si fosta sotie a lui Elan Shwartzenberg), nu stiam de acestea. Dar daca exista o companie TRG Cipru sunt convins ca nici macar asta nu e compania mama despre care am senzatia ca e mai departe.”.
Cosmi Mihaela mai detine actiuni in firmele Ocer Energie SRL, Grup NCM Prest SRL, Crist&Body Studio SRL, Nortek Production SRL, afaceri cu cifre de afaceri marunte sau in faliment.

Cosmi Mihaela si-a mai fi incrucisat drumurile cu anturajul lui Elan Schwartzenberg si la nivel personal, aceasta fiind asociata in firma Nortek Production SRL cu controversatul om de afaceri Fernando Enciu, a carui fosta sotie, Monica Hoffman, care ii si gestiona o parte importanta din afaceri, a avut in 2010 o relatie amoroasa, conform presei de cancan cu Elan Schwartzenberg.

Al doilea interpus, un valet al gruparii Mazare asociat cu Schwartzenberg si familia acestuia

Conform propriilor date, directorul pe Romania al firmei Cymbio Solutions SRL este din 2017 Ionut Barbu, unul dintre interpusii lui Radu Mazare, fostul primar al Constantei condamnat in prima instanta la patru ani de inchisoare pentru retrocedari frauduloase de terenuri, urmarit in alte dosare de coruptie de catre DNA, la randul sau dat in urmarire international si fugit la sfarsitul anului trecut in Madagascar.

“CymbioT a fost prezent la targul IMWorld 2017 cu o echipa multinationala incluzand reprezentanti ai biroului nostru din Israel dar si Ionut Barbu, noul general manager al CymbioT Romania. (…) Am fost foarte fericiti sa fim atat de bine primiti in Romania, o tara cu adevarat mare si in care speram sa atingem mari succese in anii care vor veni”, se arata intr-un anunt al companiei pe propria pagina de internet.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Barbu Sorin Ionut a fost sau este asociat in firmele Folow Me SRL, Power Marine SRL, Ideea Construct &Media SRL, Elite Center SRL, Takys SRL, Canin Escort Security SRL si Mardent Com SRL alaturi de Radu Mazare si de alti interpusi ai acestuia.

De asemenea, Barbu Sorin Ionut detine un pachet de actiuni de 36% din Seaview Advertising SRL, firma infiintata in 2004, unde 49% din actiuni sunt detinute, conform datelor de la Registrul Comertului, de catre Elan Schwartzenberg iar 5% de catre cumnata acestuia Schwartzenberg Oana Mihaela.

Alaturi de aceasta din urma si de deputatul PSD, Marius Manolache, si de administratorul special al Realitatea Media, Florin Bercea, Elan Schwartzenberg a fost pus sub invinuire in dosarul preluarii actiunilor televiziunii Realitatea TV.

Pozitia lui Marcel Opris in privinta lui Ionut Barbu a fost ambigua: pe de o parte sustine ca nu a stiut inainte sa accepte sa intre in relatii de afaceri cu firma israeliana ca Barbu Ionut avea afaceri cu Elan Schwartzenberg si Radu Mazare dar ca, totusi, i-a avertizat pe acestia ca legaturile acestuia cu cei doi ar putea avea un impact negativ asupra firmei israeliene ai carei reprezentanti i-au spus totusi ca Barbu Ionut a fost cel care i-a descoperit.

“Initial cand am plecat la drum cu israelienii habar nu aveam ca Barbu Ionut avea legatura cu Elan Schwartzenberg, ulterior am aflat ca i-ar fi administrat sau ca ar fi avut ceva companii de publicitate impreuna. Daca ma intrebati de implicarea in dosare penale (n.r. a lui Barbu Ionut), acum o multime de oameni au dosare penale dar nu asta ma determina ci ideea ca ar putea sa fie cineva care are probleme in Romania din zona aceea si eu sa fiu suporterul lui sis a-l ajut in vreun fel, asta m-ar deranja enorm, evident. El nu este sub directa mea coordonare pentru ca eu nu am atributii executive in firma, fiind doar actionar, i-am avertizat ca legaturile lui Barbu Ionut cu Elan Schwartzenberg ar putea sa le aduca deservicii insa este decizia lor daca iau o persoana sau nu”, afirma fostul sef al STS.

Dupa ce a revenit cu un nou telefon pentru a lamuri alte aspect legate, relatia lui Marcel Opris cu Barbu Ionut a suferit o transformare in bine, mergand de la un ton neutru-rece la adresa acestuia la “bai, Ionut”:” TRG este o afacere detinuta de un cetatean israelian care sta in Spania. Am intrebat si eu mai departe: bai Ionut Schwartzenberg asta a mai fost insurat vreodata, si se pare ca nu a existat nici inainte si nici dupa Mihaela Radulescu o alta doamna Schwartzenberg. Deci nu exista vreo legatura intre TRG si CymbioT iar venirea celor din urma in Romania e legata de faptul ca domnul asta (n.r. Barbu Ionut) fiind mai intreprinzator i-a adus aproape mai degeaba pentru ca in Romania nu se doreste dezvoltarea de solutii smart city.

Relatia de prietenie si de afaceri dintre Elan Schwartzenberg si Radu Mazare este de notorietate, fiind recunoscuta public de catre cei doi, ultima data intr-un interviu recent cand primul recunostea ca terenul, pe care ultimul isi construise un complex de bungalow-uri in Madagascar, ii apartine.

Acestia au dezvoltat o serie de afaceri impreuna dintre care se remarca pe de o parte mall-ul din Parcul Tabacariei, pentru terenul caruia a fost condamnat Radu Mazare in dosarul retrocedarilor, si cel legat de omul de afaceri Avraham Morgenstern, legat de constructia unor locuinte sociale in care acesta a fost condamnat la 12 ani de inchisoare. Morgenstern a fugit din Romania fiind pana la urma prins la Buenos Aires in Argentina.

Sursa: Vox Publica

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos