Cel mai mare congres din istoria UDMR! Victor Ponta: Imi pare rau ca nu suntem la guvernare impreuna!

675

1congresCongresul UDMR, la care participa peste o mie de persoane, a inceput, sambata dimineata, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde au ajuns, intre altii, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, seful PDL, Vasile Blaga, si cel al Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu.

Mai multe persoane imbracate in halate albe de medic protesteaza la intrarea in curtea Salii Sporturilor din Miercurea Ciuc fata de neinfiintarea liniei maghiare la UMF Targu Mures, si ii cer premierului Victor Ponta sa se implice in rezolvarea problemei.

La Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde se desfasoara Congresul UDMR, au ajuns liderii principalelor partide din Romania, intre care presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu.

In jurul orei 10.00, acolo au ajuns, impreuna, si liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.

Protest fata de neinfiintarea liniei maghiare la UMF Targu Mures!

Mai multe persoane imbracate in halate albe de medic protesteaza, sambata, la intrarea in curtea Salii Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde are loc Congresul UDMR, fata de neinfiintarea liniei maghiare la UMF Targu Mures, si ii cer premierului Victor Ponta sa se implice in rezolvarea problemei.

Persoanele care protesteaza, sambata, la intrarea in curtea Salii Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde a inceput Congresul UDMR, sunt imbracate in halate albe de medic, pe care scrie, in limbile romana si maghiara, „Invatamant integral in limba materna la UMF Targu Mures” si „Legea Educatiei nu se discuta, se aplica”.

Protestatarii, care au umbrele portocalii, l-au intampinat pe premierul Victor Ponta, care participa ca invitat la Congresul UDMR, cu un banner in limbile engleza si romana, cu mesajul „Legalitate in UMF Targu Mures. Cerem interventia Guvernului Romaniei pentru respectarea Legii Educatiei Nationale cu privire la organizarea invatamantului universitar in limba minoritatilor”.

Adam Valerian, organizatorul protestului, a declarat ca trebuie sa se accepte ca derularea cursurilor practice la UMF Targu Mures sa se faca si in limba maghiara si in limba romana.

„Este foarte important ca premierul Victor Ponta sa faca tot posibilul ca la Targu Mures protocolul incheiat de comun acord intre reprezentantii invatamantului de limba romana si maghiara sa fie respectat. Ii cerem sa se implice in infiintarea liniei de studiu in limba maghiara la UMF Targu Mures, cu departamente in limba maghiara, si sa se accepte ca derularea cursurilor practice sa se faca si in limba maghiara si in limba romana”, a spus Adam.

Protestul este autorizat de Primaria Miercurea Ciuc.

Peste o mie de persoane participa, sambata, la al XI-lea Congres al UDMR, care se desfasoara la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc. Acesta este cel mai mare congres din istoria Uniunii, printre participanti fiind peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria.

La eveniment vor fi adoptate un nou statut si un nou program ale Uniunii, dar si documente pe teme considerate prioritare, precum modificarea Constitutiei, Tinutul Secuiesc si alegerile pentru Parlamentul European.

La Congresul UDMR au mai confirmat participarea politicieni din Ungaria, intre care printre reprezentantul partidului de guvernamant Rogán Antal, presedintele grupului parlamentar Fidesz, Újhelyi István din partea Partidului Socialist, vicepresedintele Parlamentului ungar, si vicepremierul Semjén Zsolt, care este si presedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Ungaria. De asemenea, au acceptat invitatia si presedintele Partidului Comunitatii Maghiare din Slovacia, Berényi József, respectiv Hans Heinrich Hansen, presedintele Uniunii Federative a Nationalitatilor Europene (FUEN). Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, va transmite un mesaj video participantilor la congres.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos