Marea Britanie revizuieste libertatea imigrantilor UE ca sa-si puna tineretul la munca

488

Premierul britanic David Cameron a anuntat o revizuire in ceea ce priveste libertatea imigrantilor din state UE de a trai si munci in Marea Britanie – propunere ce reprezinta o provocare la adresa unuia dintre principiile fundamentale ale UE, scrie duminica Financial Times (FT).

In replica la preocuparile legate de faptul ca tinerii britanici isi pierd locurile de munca in fata rivalilor din alte tari europene, premierul a declarat ca problema migratiei din tarile UE va fi inclusa intr-un pachet de directive europene care va fi analizat intr-o evaluare a ministrului de externe privind „balanta de competente”.

Cameron a declarat duminica la Andrew Marr Show, la BBC, ca si-a dat seama cat de multi tineri britanici sunt someri dupa ce a vizitat doua fabrici in urma cu doua saptamani si a constatat ca angajatii din alte state UE erau prezenti in proportie de 60%, respectiv 50%.

Tot duminica, preocuparea lui Cameron a fost reiterata de ministrul britanic de interne, Theresa May, care a sustinut intr-un interviu acordat pentru The Sunday Times, ca Londra ar putea introduce controlul la granite pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE.

May a declarat ca directiva UE privind libertatea de miscare, ce garanteaza dreptul celor 500 de milioane de cetateni europeni sa calatoreasca liber in cadrul Uniunii, ar trebui revizuita.

Ministrul si-a exprimat ingrijorarea ca extinderea UE si libertatea de a calatori ar putea creste considerabil numarul imigrantilor economici.

In acest context, The Sunday Times aminteste ca restrictiile pe piata muncii impuse Romaniei si Bulgariei vor fi ridicate anul viitor, expertii prognozand un aflux de imigranti veniti din aceste tari in cautarea unui loc de munca.

Potrivit Financial Times, Ministerul britanic de Interne a introdus deja o serie de restrictii cu privire la migratia lucratorilor din afara UE, inclusiv un plafon pentru muncitori calificati, in incercarea de a indeplini obiectivul conservatorilor de a reduce migratia neta la mai putin de 100.000 de persoane pana in 2015.

In prezent, Marea Britanie este impiedicata de legislatia UE sa aplice orice asemenea plafoane privind migratia din alte state europene, insa problema a fost dezbatuta intens de oficialii de la Londra, avand in vedere faptul ca restrictiile pe piata muncii impuse Romaniei si Bulgariei vor fi ridicate la sfarsitul anului viitor.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos