Maria Grapini s-a gasit sa-l traga de urechi pe Zegrean, dupa recomandarile Comisiei de la Venetia: „Cum poate cineva din afara sa ne oblige sa schimbam”

275

Europarlamentarul Maria Grapini critica declaratia fostului sef CCR, Augustin Zegrean, care a spus ca este obligatoriu ca autoritatile romane sa tina cont de recomandarile facute de Comisia de la Venetia.

„Din putul gandirii a domnului Zegrean:” Recomandarile Comisiei de la Venetia sunt obligatorii!” Pai, domnule Zegrean, daca e recomandare cumva sa fie obligatie? Apoi, daca deciziile luate intr-un stat membru sunt constitutionale, cum poate cineva din afara sa ne oblige sa schimbam? Nu mai suntem stat independent? Sau nu ati auzit ce-a spus Comisia Europeana acum trei zile? “ nu comentam deciziile curtilor constitutionale din statele membre!” Dar mai bine sa ne gandim la duminica de maine!”, scrie Grapini pe Facebook.

Comisia de la Venetia critica modificarile aduse Legilor Justitiei si le cere autoritatilor din Romania sa regandeasca modul in care se face numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General. Mai exact, Comisia de la Venetia cere ca rolurile presedintelui Romaniei si al CSM sa fie mentinute.

Expertii Comisiei de la Venetia recomanda si modificarea Constitutiei, astfel incat sa asigure un echilibru intre puterile presedintelui, ale CSM si ale ministrului Justitiei.

Ministrul Justitiei nu ar trebui sa aiba mai multa putere in aceasta procedura decat seful statului sau al CSM, mai observa Comisia de la Venetia.