Marioneta lui Dragnea din fruntea Executivului a inceput sicanele la adresa lui Iohannis! Bataie de joc a PSD, Guvernul l-a trimis pe penalul Valcov la Cotroceni pentru a negocia bugetul Presedintiei!

293

Administratia Prezidentiala a dat publicitatii un comunicat de presa, ca reactie la declaratiile ministrului Finantelor, Orlando Teodorovici, in care anunta ca Dancila l-a trimis pe Darius Valcov la Cotroceni pentru a discuta despre rectificarea bugetara. Valcov a fost condamnat, in prima instanta, la opt ani de inchisoare cu executare pentru coruptie.

„Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari in urma declaratiilor ministrului de finante, Eugen Orlando Teodorovici, referitoare la rectificarea bugetara:

1. La data de 7 august 2018, Administratia Prezidentiala are inregistrate in aplicatia FOREXEBUG, operata de Ministerul Finantelor Publice (MFP), angajamente legale in suma totala de 45,988 milioane lei.

2. Angajarea sumelor pentru deplasari externe se realizeaza in momentul semnarii contractelor aferente, nu inainte. In lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea platilor, Administratia Prezidentiala nu va putea achita integral viitoare obligatii contractuale, nici pentru deplasari externe, nici pentru alte angajamente.

3. Referitor la cheltuielile de capital, Administratia Prezidentiala are contracte in derulare, cu termene de achitare in semestrul al doilea din anul 2018. Contractele vizeaza lucrari de reparatii aflate in executie sau planificate pentru a fi realizate in semestrul II al anului 2018 in spatiile oficiale ale Complexului „Palat Cotroceni”, sediul Administratiei Prezidentiale, pentru buna desfasurare a activitatilor organizate de institutie in anii 2018 si 2019, respectiv Summitul „Initiativei celor 3 Mari” (17-18 septembrie 2018) si alte evenimente gazduite in anul 2019 cu ocazia exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

4. In lipsa creditelor bugetare necesare pentru plata contractelor incheiate pentru cheltuieli de capital, Administratia Prezidentiala nu va putea achita prestatiile si produsele care reprezinta obligatii contractuale.

5. Administratia Prezidentiala a adus la cunostinta Ministerului Finantelor Publice si Guvernului situatia grava in care s-ar putea ajunge daca vor fi efectuate reducerile masive de buget. In ceea ce priveste lipsa comunicarii intre Administratia Prezidentiala si MFP, invocata de ministrul finantelor, precizam faptul ca in urma discutiei telefonice pe care Presedintele Romaniei a avut-o vineri, 3 august a.c., cu prim-ministrul, doamna Viorica Dancila l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Valcov sa poarte discutii cu reprezentantii Administratiei Prezidentiale pe tema rectificarii bugetare. Aceste discutii au avut loc inca de vineri si au fost urmate de o adresa oficiala transmisa de catre Administratia Prezidentiala reprezentantului Guvernului. O noua adresa a fost astazi expediata si Ministerului Finantelor Publice”, se arata in comunicatul Presedintiei.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, ca sunt bani prevazuti in buget pentru Summit-ul Celor 3 Mari, precizand ca si in acest moment Administratia Prezidentiala introduce cheltuieli in sistemul de cheltuieli al ministerului.

„Astazi (marti-n.r.) a trimis o adresa. M-am uitat si eu pe ea, la ora 14.05 cand a ajuns scrisoarea. In acest moment cand discutam, Administratia Prezidentiala introduce in sistemul nostru cheltuieli, isi face spatiu pentru angajamente, ca sa creasca partea de angajamente. Eu va dau exact extras pe ore, minute si de la cine. Exista si pentru forumul 3 Mari sumele alocate, pentru a se desfasura in bune conditii. Sumele sunt in buget”, a declarat ministrul de Finante, la Antena 3.

Eugen Teodorovici a mai spus ca, prin declaratiile facute marti, reprezentantii Administratiei Prezidentiale arata ca nu au o experienta foarte buna in domeniu.

„Imi pare rau ca este o astfel de situatie si se intelege sa se iasa cu astfel de declaratii. Nu e nici pentru prima oara, nici pentru ultima oara. Sa spui ca felul in care ti-ai alocat sumele, in care cheltui banii, arati practic ca nu ai o experienta foarte buna in zona aceasta. Din 2014 pana astazi, cred ca este singura structura publica careia i s-a dublat practic bugetul. (…) Am auzit declaratia ca s-a angajat intreaga suma. Pot sa va dau cateva exemple. La deplasari pot sa va spun ca, la aceasta ora, din bugetul de aproximativ 8 milioane lei doar pe deplasari, exista suma de doar 2,2 milioane lei angajate. Cu alte cuvinte, nu cred ca nu e niciun fel de problema ca domnul presedinte sa se deplaseze pana la finalul anului. Daca pe sapte luni au fost suficiente 2,2 milioane, nu cred ca sunt probleme sa se incadreze in cei 8 milioane de lei”, a declarat Teodorovici.

Sursa: Aktual24