Marioneta lui Dragnea, Viorica Dancila, nu se dezminte! Guvernul a sesizat CCR pentru a-i rezolva lui Dragnea problema cu completul de la ICCJ

299

Premierul Viorica Dancila a sesizat, marti, CCR in legatura cu un posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Sesizarea vine in contextul in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, anuntase, initial, ca l-a rugat pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa se gandeasca daca nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constitutionala privind formarea completelor de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecatori de la instanta suprema au inceput dupa ce a intrat in vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat insa ca modificarile legislative aduse Legii nr.304/2004 nu contin norme tranzitorii in cazul formarii completelor de 5 judecatori asa ca schimbarile intra in vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus ca de imediata aplicare este legea 207/2018, care arata ca aceste complete de 5 judecatori se trag la sorti la inceputul fiecarui an.