Martin Schulz, preşedintele PE, la Cotroceni. Băsescu: "Îl felicit că s-a deplasat şi în teritoriu. Altfel n-ar fi ştiut să spună corect Brâncuşi"

260


de Anca Simina
Publicat la: 31.10.2012 11:32
Ultima actualizare: 31.10.2012 15:58


Foto: Mediafax/ Stefan Micsik

Încolţit de PDL pentru că l-a însoţit pe Victor Ponta să-şi depună candidatura la Târgu Jiu, preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, a fost chiar încurajat de Traian Băsescu să mai meargă în teritoriu. “Îl felicit pe preşedintele Schulz că s-a deplasat şi în teritoriu. Altfel n-ar fi ştiut să spună corect Brâncuşi”, a comentat preşedintele la finalul întâlnirii cu socialistul european, la Cotroceni.

Discuţia despre Brâncuşi a fost deschisă de Schulz care a încercat să elimine orice conotaţie politică a vizitei sale la Târgu Jiu. “Am fost fascinat ieri când am vizitat locul de naştere al lui Brâncuşi, abia am învăţat şi cum se pronunţă corect”, şi-a justificat preşedintele PE deplasarea la Gorj, explicând că până ieri pronunţa exclusiv în franceză numele sculptorului.
Schulz a plusat chiar, declarându-se “fascinat” de Masa Tăcerii şi “mişcat” de “un grup de 20 de tineri în costume naţionale” care l-a întâmpinat. “Oricine are o funcţie publică trebuie să trăiască cu anumite comentarii la adresa sa, dar nu e obligat să comenteze comentariile”, a pus el punct disputei PDL-USL din jurul său.

Băsescu a jucat şi el cartea diplomaţiei, până la capăt, remarcând că Schulz, care l-a criticat voalat pe Ponta în campania pentru referendum din vară, “înţelege realităţile din România”. “Prima caracteristică a românilor este ospitalitatea, oricine vine e binevenit. Salut că domnul Schulz şi-a făcut timp să facă şi o deplasare în teritoriu, nu s-a limitat doar la întâlniri la Bucureşti”, a spus preşedintele.

Mai mult, Băsesccu s-a declarat pe aceeaşi lungime de undă cu Schulz atât în privinţa Uniunii Bancare, cât şi în cea a îndeplinirii criteriilor de aderare la Schengen a României, corectându-l doar în privinţa cauzelor care au dus la “stabilitatea economică” la Bucureşti. “L-am informat că această situaţie macroeconomică stabilizată se datorează unor sacrificii enorme din partea românilor, dar aceastea vor fi răsplătite pentru că România are acum condiţii de creştere economică. Şi cheia este absorbţia fondurilor europene”, a adăugat preşedintele.


Citeşte şi Martin Schulz, discurs în Parlamentul de la Bucureşti: „Lupta împotriva corupţiei nu a fost finalizată”

Chiar dacă au vorbit şi de Mecanismul de Cooperare şi Verificare din justiţie, Băsescu şi Schulz au evitat să comenteze decizia prin care Senatul a trecut peste decizia Înaltei Curţi pentru a-I conserva mandatul luiberalului Mircea Diaconu. “Cred că deciziile Curţii Supreme trebuie respectate, dar nu pot face comentarii asupra cazului, pentru că nu îl cunosc”, a spus preşedintele PE. Traian Băsescu şi-a păstrat, la rândul său, tonul pacifist de după referendum: „Nu comentez, după cum ştiţi, de multă vreme”.

 


Gândul a transmis LIVE TEXT declaraţiile.

UPDATE 12.25 Trian Băsescu „Prima caracteristică a românilor este ospitalitatea, oricine vine e binevenit. Îl felicit încă o dată pe preşedintele Schulz că s-a deplasat şi în teritoriu. Altfel n-ar fi ştiut să spună corect Brâncuşi

UPDATE 12. 24 Martin Schulz despre cazul Mircea Diaconu: Am fost întrebat şi la parlament. Cred că deciziile Curţii Supreme trebuie respectate, dar nu pot face comentarii asupra cazului, pentru că nu îl cunosc”. Traian Băsescu a refuzat la rândul său, să facă orice comentariu: „Nu comentez, după cum ştiţi, de multă vreme”

UPDATE 12.22 Martin Schulz: „Am fost fascinat ieri când am vizitat locul de naştere al lui Brâncuşi, abia am învăţat şi cum se pronunţă corect. Pentru că înainte îi spuneam „Brancuzi”. În Paris aşa întrebi pe cineva, dacă a văzut sculpturile lui „Brancuzi”. Data viitoare o să-i întreb dacă au văzut sculpturile lui Brâncuşi. Masa Tăcerii e un loc fascinant şi susţin ideea de a include complex în patrimoniul UNESCO. Am fost întâmpinat de 20 de tineri în costume naţionale şi am fost mişcat de aceste lucruri. Vă mulţumesc pentru contribuţia pe care România o aduce, din punct de vedere cultural, Europei”

UPDATE 12.20 Martin Schulz: „Am convenit asupra necesităţii să avem un cadru financiar multianual în Europa. În ceea ce priveşte chestiunea Schengen, am luptat în Consiliu ca România să aibă acces la această zonă şi repet aici că îndeplineşte criteriile necesare şi are tot dreptul să fie în această zonă. Deciziile care se vor lua în săptămânile următoare de a finanţa politicile de coeziune sunt de asemenea de importanţă capitală. PE e pregătit să găsească un compromis corect, just”

UPDATE 12.15 Traian Băsescu: „România a primit o apreciere foarte bună ca fiind una din ţările cu o situaţie macroeconomică stabilizată. L-am informat că această situaţie se datorează unor sacrificii enorme din partea românilor, dar aceastea vor fi răsplătite pentru că România are acum condiţii de creştere economică. Şi cheia  creşterii economi este absorbţia fondurilor europene

UPDATE 12.11 Traian Băsescu: „Vizita domnului preşedinte Schulz este o oportunitate. Salut că şi-a făcut timp să facă şi o deplasare în teritoriu, nu s-a limitat doar la întâlniri la Bucureşti. În ceea ce priveşte România şi viitorul în UE între mine şi domnul preşedinte Schulz nu există abordări total difeite şi asta se manifestă şi pentru cadrul bugetar multianual, uniunea bancară, problematica Schengen, problematica MCV şi aşa mai departe”

UPDATE 11.55 Într-un moment de destindere, Băsescu şi Schulz s-au întrecut în complimente la Palatul Cotroceni. „De obicei ne întâlnim la Bruxelles. Dar trebuie să recunosc că palatul pe care îl aveţi aici e mai frumos decât ce avem noi la Bruxelles”, a început Schulz. „Recunosc, dar nu-i al meu. E al poporului român”, a replicat, râzând, Băsescu.

UPDATE 11.50 În faţa camerelor de luat vederi, Traian Băsescu i-a mulţumit lui Martin Schulz  pentru acest „semn de interes pentru ce se întâmplă în România”, în timp ce preşedintele PE a arătat că susţine intrarea României în Schengen, iar la nivelul legislativului european există o majoritate ppentru continuarea politicii de coeziune. „Uneori suntem de acord, alte ori nu, dar cu siguranţă suntem de acord cu accesul României la SchengenÎn parlament mi-am exprimat îngrijorarea pentru perspectivele financiare ale UE. Vă asigur însă că majoritatea PE e angajată pe calea continuării politicii de coeziune care aduce investiţii şi locuri de muncă”, a spus Schulz.

UPDATE 11.40 Martin Schulz a ajuns la Cotroceni, unde a fost întâmpinat de preşedintele Traian Băsescu. După poza oficială, cei doi au intrat la discuţii cu uşile închise. În delegaţia lui Schulz a fost cooptat şi deputatul PSD Georgian Pop. Întâlnirea este programată să dureze aproximativ jumătate de oră.

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos