Loading...
Masura prin care ”Croitoreasa din Videle” ridicata de PSD la rang de presedinte al ICR, loveste in comunitatile de romani de pretutindeni! – Circul Politic

Masura prin care ”Croitoreasa din Videle” ridicata de PSD la rang de presedinte al ICR, loveste in comunitatile de romani de pretutindeni!

Deputatul PMP Doru-Petrisor Coliu reactioneaza dur la desfiintarea Directiei Romanii din Afara Granitelor din cadrul ICR.

„Asa cum am semnalat prin comunicatul de presa din data de 29.02.2018, croitoreasa din Videle, ridicata la rand de presedinte al ICR, doamna Liliana Turoiu, isi ocupa timpul ce trebuia dedicat centenarului, cu desfiintarea Directiei Romanii din afara Granitelor, ascunzand-o sub palaria unei reorganizari indoielnice.

In loc sa celebram 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara Mama, sunt fortat de imprejurari sa atrag din nou atentia asupra uriasei nedreptati indreptata impotriva comunitatilor romanesti de pretutindeni. Si ma refer aici la limitarea influentei, puterii si accesului statului roman la propria demografie si influenta diplomatica de catre el insusi, prin actiunile specifice intreprinse de o mana de oameni (ori prea inculti sa se ridice la nivelul institutiei, ori prea tradatori incat stiu bine ce fac): desfiintarea Directiei Romanii din Afara Granitelor (DRAG) din cadrul Institutului Cultural Roman, structura de prestigiu si actiune binecunoscuta de la Marea Adriatica pana in spatiul ex sovietic si Balcani. De unde stiu toate astea? Din sursele deschise care au mai rasuflat informatii din interior. De ce ma intereseaza asta? Pentru ca DRAG a fost printre putinele structuri care au ajutat fenomenul unionist sa se dezvolte inca de la inceput, chiar si atunci cand multe din institutiile statului roman aveau o jena sa vorbeasca despre Basarabia. De ce se intampla asta chiar in ceas de sarbatoare nationala? Ramane sa va raspundeti singuri, ca eu un pricep deloc.

Din punct de vedere al legitimitatii in fata propriilor angajati, actuala conducere a ICR, sta cel mai prost dintre toate echipele manageriale din istoria institutiei, fiind numeroase procese pe rol sau altele gata sa fie pornite din partea salariatilor, profund nemultumiti de lipsa de viziune si coerenta dovedite de aproape 1 an de la preluarea mandatului.

Nepotismul este la el acasa in cadrul ICR. Liliana Turoiu, fina lui Adrian Videanu, o modista plecata din Teleorman si ajunsa sa beneficieze de rang de ministru prin preluarea presedintiei ICR, are ca mana dreapta pe Angela Zlotea. Doamna, devenita peste noapte directorul general economic al institutiei dintr-un simplu executant CFP, fara a da concurs pe post si fara a avea experienta in domeniu, face legea in institutie, desi are un certificat de handicap ce ar trebui sa conduca la reducerea cantitatii de munca prestata. De la numirea sa, o importanta parte a proiectelor destinate romanilor din afara granitelor au fost subfinantate sau blocate, lucru cu care domnia sa este obisnuita si in alta institutie, la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi unde presteaza servicii similare. In plus, de cand a fost numita director, domnia sa se plimba pe mapamond pe banii contribuabilului roman, depasind cu mult continutul fisei postului. Colac peste pupaza, nepotul ei Stefan Claudiu Marin a devenit director al unei structuri interne, iar sora ei, Emilia Floarea Rosianu, din angajat al departamentului juridic, a devenit experta, si ea peste noapte, in ex romanilor de pretutindeni, fiind plantata in directia DRAG, unde ex s-a evidentiat de-a lungul timpului. Cum s-ar zice timpul trece, leafa merge.

Singura directie din cadrul ICR care constant a ajutat comunitatile de romani de pretutindeni (diaspora si comunitatile istorice) desi mereu a fost subfinantata si subdimensionata intentionat, a reusit prin mari sfortari proiecte in zone inaccesibile altor institutii romanesti, majoritatea realizate in premiera, care avut un urias impact (caravane culturale, scoli de vara, cercetari, publicatii, concerte, expozitii, teatru, cursuri, trasee culturale, conferinte, concursuri etc). Calitatea oamenilor de aici este recunoscuta din plin de catre liderii romani de pretutindeni, din Spania si Italia pana in spatiul exsovietic, de la Marea Adriatica pana in Balcani.

Desi a trambitat prin presa acolita ca nu desfiinteaza Directia Romanii din Afara Granitelor, in timp ce practic cu asta se ocupa, nici pana in ziua de astazi, la mai mult de o luna de la solicitarea transmisa domniei sale, Liliana Turoiu nu a fost capabila sa imi raspunda la intrebarile adresateT, transmite Coliu.

Sursa: b1.ro

Masura prin care ”Croitoreasa din Videle” ridicata de PSD la rang de presedinte al ICR, loveste in comunitatile de romani de pretutindeni! was last modified: martie 30th, 2018 by Roman Samuel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close