Vicepreședintele ALDE, Teodor Meleșcanu, a declarat că până la următoarele alegeri locale ar trebui găsită o soluție care să ofere o mai bună legitimitate primarilor în cadrul comunităților din care provin.

O aluzie la revenirea la alegerile în două tururi, în contextul în care PSD, partenerul de coaliție al ALDE, dorește păstrarea actualului sistem de alegere într-un singur tur.

„De la bun început, am susținut ideea că, în mod normal, un primar, pentru a avea legitimitate, trebuie să fie ales cu un număr important de voturi din comunitatea lui. Actualul sistem, care se bazează pe alegerea celui care are cel mai mare număr de voturi, a făcut ca, în multe localități, să fie primari care, de fapt, nu reprezintă localitatea și interesele oamenilor. Așa că, din punctul nostru de vedere, în continuare rămânem deschiși ideii că trebuie să se revadă sistemul acesta de alegere al primarilor”, a declarat liderul ALDE.

Meleșcanu a mai susținut că prin alegerea primarilor din două tururi de scrutin câștigătorul capătă o mai mare legitimitate. Totuși, a precizat că ALDE nu impune o soluție anume referitoare la revizuirea modalității de alegere a primarilor.

„În două tururi de scrutin se ajunge, în mod inevitabil, la cineva care câștigă cu majoritate de 51%, ceea ce-i dă o legitimitate. Înseamnă că între el și celălalt contracandidat lumea s-a pronunțat mai mult pentru unul dintre ei și la un nivel mare, oricum, care reprezintă ceva din comunitate”, a explicat Teodor Meleșcanu.

Sursa: b1.ro