Pe ce functie ai pune un om impatimit de vanatoarea de mistreti si de alte animale care populeaza padurile patriei? Ce responsabilitati i-ai incredinta unui bataus de drumul mare? Unuia care a impins spre aprobare o lege care transforma padurile in gropi de gunoaie ? Unuia care se joaca cu banii statului si a platit 100.000 de euro ca sa se impadureasca o parcela cu niste bete uscate infipte in pamant? Unuia care isi goneste colegii prin masuri abuzive si comportament tiranic ? Unuia care este acuzat de defrisari sistematice timp de ani de zile ? I-ar trece cuiva prin minte sa-l puna inspector sef la Garda forestiera ? Ca si cum ai pune lupul paznic la stana ! Ei bine, misiune imposibila 3 reusita: Istrate stetco este (inca) in fruntea Garzii forestiere de la Cluj-Napoca, ba a fost chiar Secretar de Stat pentru paduri la Minister.

Istrate Stetco, fost secretar de stat pentru Ministerul Apelor si Padurilor, numit in functie in februarie 2017 si eliberat din functie in martie 2018 de catre premierul Viorica Dancila, s-a intors la fostul post de inspector sef al garzii forestiere Cluj-Napoca, pe care l-a ocupat timp de mai multi ani (din septembrie 2015). stetco este membru activ in Asociatia de Vanatoare Vulpea „Herina”, care ii apartine lui Emil Radu Moldovan (PSD) – presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Protejat de Doina Pana, care a zis despre el „imi mentin afirmatia ca a fost mana mea dreapta si stanga”, stetco – impreuna cu liderului PDL Bistrita, Ioan Oltean, cunoscut sub numele de „Nelu Mexicanu”, si cu alti acoliti – e acuzat ca a ras tot ce se putea rade in padurile din aceasta zona in perioada in care a fost inspector sef la ITRSV Bistrita.

Batausul traseist : in urma cu cativa ani, fostul secretar de stat al padurilor, din perioada 1997-2000, Anton Vlad, a fost batut mar de inspectorul-şef de atunci al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic, Istrate Stetco. Anton Vlad se afla la o actiune oficiala de prevenire a braconajului pe fondul de vanatoare Colibita, situat in apropierea comunei Bistrita Bargaului, insotit de vanatori şi politia din localitate. Martorii prezenti la aceasta actiune au relatat ca, la putina vreme dupa ce s-a inceput panda, a sosit o maşina din care a coborat inspectorul-şef Istrate Stetco.

Acesta a venit glont la maşina lui Anton Vlad şi a inceput sa-l loveasca cu salbaticie, fapt pentru care fostul secretar de stat s-a ales cu 16 zile de concediu medical şi cu nasul rupt. Din pacate, anul trecut, Anton Vlad a decedat, iar anul acesta, Istrate Stetco a ajuns şef al ITRSV Cluj-Napoca ca urmare a sustinerii venite din partea lui Ioan Oltean si, mai ales, din partea Rovanei Plumb.

Acelasi Istrate stetco este cercetat pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutier din 15 februarie 2014. Potrivit politistilor din Bistrita, Istrate stetco nu a pastrat distanta de siguranta intre autovehicule si a produs o coliziune din care a rezultat ranirea unei femei de 58 de ani.

Scandalul cu puietii : in 2002, imediat ce Rovana Plumb l-a instalat in functie, Stetco s-a pus pe facut plati in valoare de 450.000 de lei, adica aproximativ 100.000 de euro, pentru lucrarile de plantare a puietilor pe o suprafata de 83,5 ha, fara a verifica realitatile din teren. Cea mai mare parte a puietilor, circa 60 ha, au fost plantati in perimetrele de ameliorare Budeşti, taga şi Targşor din judetul Bistrita-Nasaud, iar restul, in perimetrele de la Aiud şi Sasciori din zona Alba Iulia şi Targu Lapuş din Maramureş. Lucrarile de plantare a puietilor au fost efectuate de catre firma „Sicran 2002” Bistrita, detinuta de catre Rodica-Elena Branişteanu, nepoata lui Constantin sulea, şeful Ocolului Silvic Lechinta din cadrul Institutului de Cercetari şi Amenajari Silvice Bucureşti. Firma este cunoscuta in zona ca fiind agreata şi sustinuta de catre Istrate Stetco şi camarila fostului PDL din Bistrita. insa in proportie de 60-80%, puietii de pe suprafetele plantate de firma bistriteana s-au uscat, pentru ca „nu s-au respectat criteriile şi conditiile de impadurire cu puieti conform caracteristicilor pedologice ale suprafetelor de teren pe care s-au efectuat lucrari de impadurire”. Practic, s-a constatat ca au fost suprafete destul de mari unde s-au plantat „nişte bete in pamant” care, cum era normal, s-au uscat. Cu toatea acestea, Istrate Stetco a dispus plata şi pentru lucrarile de plantare a acestor puieti uscati, fara sa verifice cum stau lucrurile in teren. Cea mai mare suprafata plantata cu puieti uscati se afla in zona de care a raspuns chiar el pana sa fie numit şef al ITRSC Cluj-Napoca, adica in Bistrita-Nasaud, unde de fapt şi locuieşte. „Lucrarile de plantare a puietilor au fost efectuate şi contractate anul trecut de catre fosta conducere. Din cauza caniculei şi a secetei s-au uscat foarte multi puieti, dar agentul economic care a efectuat plantarea puietilor nu raspunde de pagubele datorate secetei. Eu nu am nicio legatura cu firma care a facut lucrarile de impadurire, dar eram obligat de lege sa fac platile”, a afirmat Istrate Stetco intr-o declaratie pentru pentru site-ul ziuanews.ro.

Obligat sa plateasca 20% din salariu timp de jumatate de an unei firme pe care a pagubit-o : Fostul secretar de stat Istrate stetco mai este implicat in cateva procese din cadrul instantelor clujene, dintre care poate fi amintit cel cu SC WOODEX SRL, firma patronata de sotii Luciana şi Valeriu Macioca. Firma face afaceri cu lemne, iar Valeriu Macioca, care este proprietar de paduri, a facut nenumarate petitii la Garda Forestiera Cluj pe vremea cand institutia era condusa de Stetco. in procesul pe care fostul şef al Garzii forestiere clujene l-a pierdut, Curtea de Apel Cluj l-a obligat sa ii plateasca lui Macioca 20% din salariul lui pe aproape jumatate de an. ”obliga paratul Stetco Istrate, conducator al Garzii Forestiere Cluj, la plata in favoarea reclamantei (SC Woodex, n.red.) a unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, incepand cu 10.12.2015 şi pana la 12.07.2016 inclusiv.”

Sustinatorul legii pentru transformarea padurilor in gropi de gunoaie (legea 175/2017) : stetco s-a dat dupa cum bate vantul si a devenit un protejat PSD. Amendamentul la Codul Silvic sustinut de mai multi parlamentari PSD, printre care Liviu Dragnea şi Doina Pana, prin care autoritatile locale pot sa preia suprafete de padure ca sa le transforme inclusiv in depozite de deseuri, la pret mai ieftin, a fost puternic sustinut de stetco. Aceste modificari au intrat in vigoare şi fac parte din Legea nr. 175/2017, promulgata la 14 iulie 2017 de presedintele Klaus Iohannis. Pana acum, autoritatile locale erau obligate sa dea la schimb, pentru o suprafata de padure preluata din fondul forestier national, un teren de 3 ori mai mare si de 5 ori mai valoros. Dupa promulgarea Legii 175, autoritatile pot da la schimb terenuri cu o valoare egala si au posibilitatea sa transforme orice suprafata de padure din fondul forestier national in depozit de deseuri.

Pasionat de vanatoare : Reamintim ca vataful padurilor din Transilvania Istrate Stetco a mai aprobat şi, ulterior, a solicitat Ministerului Mediului şi Padurilor o noua suplimentare a cotei de vanat, de la 43 de porci mistreti la 92, de pe fondul de vanatoare 24 – Şieu Magheruş Bistrita. Ministerul Mediului a aprobat imediat suplimentarea cotei, pentru ca, aşa cum a declarat Stetco pentru ZIUAnews, „mistretii facusera foarte multe pagube in zona şi nu e prost cine cere, ci acela care da”. Astfel, ministrul Mediului şi Padurilor este direct raspunzator de suplimentarea cotei de mistreti pentru fondul Şieu Magheruş unde a vanat şi va mai vana Istrate Stetco impreuna cu şeful sau, pedelistul Ioan Oltean.

Astfel, Istrate Stetco a ajuns vataful padurilor particulare din cele patru judete şi duce mai departe campania de deferişare salbatica a codrilor, inceputa de Avram Grigore. Acum, Istrate Stetco face naveta zilnic de la Bistrita la Cluj-Napoca, circa 250 km dus-intors, cu maşina personala (Volkswagen Passat, nr. BN-79-WUW), iar carburantul se deconteaza de la ITRSV Cluj-Napoca.

Ca asa e la noi, incompetenta e la loc de cinste si unul ca Istrate stetco este in varful piramidei domeniului forestier de aproape doua decenii.

Sursa: PSnews