Mesajul lui Hans Klemm care-i va înfuria la culme pe Dragnea și Tăriceanu: ”Alături de colaborarea excelentă în domeniul militar, ducem și o luptă susținută împotriva corupției!”

344

Statele Unite ale Americii nu au „un aliat si un prieten mai bun decat Romania” in regiune iar, pentru a atrage investitori americani, tara noastra trebuie sa asigure un climat de afaceri „previzibil si transparent”, a declarat, joi, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm.

Acesta a vorbit, alaturi de seful Guvernului, Mihai Tudose, in deschiderea forumului „Trade Winds”, care aduce in Romania cea mai importanta misiune comerciala din SUA.

„Nu avem un aliat si un prieten mai bun decat Romania in aceasta parte a lumii”, a afirmat diplomatul si a detaliat cateva dintre domeniile in care cele doua tari colaboreaza.

„Colaboram foarte bine pentru a aduce pacea si securitatea in aceasta regiune, in comunitatea transatlantica, luptam impreuna pe campuri de lupta departe de Romania. Alaturi de colaborarea in domeniul militar, ducem o lupta foarte sustinuta impotriva coruptiei, impotriva terorismului, crimei organizate, traficului de persoane si in domeniul intelligence”, a subliniat Klemm.

El a spus ca una dintre prioritatile mandatului sau la Bucuresti este promovarea democratiei, anume „consolidarea institutiilor democratice”. „Un efort important in acest sens este sustinerea luptei anticoruptie — o lupta care a evoluat enorm in ultimii 15 ani, o lupta pe care presedintele meu a admirat-o si pe care SUA s-au angajat sa o sustina”, a punctat seful reprezentantei diplomatice americane.

Referindu-se la dimensiunea economica a Parteneriatului Romania-SUA, Klemm a evidentiat ca alegerea de a investi intr-o tara apartine companiilor, dar „cel mai bun lucru pe care il poate face Romania pentru a incuraja firmele americane sa investeasca aici este sa asigure un climat de afaceri pozitiv, care este transparent, predictibil, stabil”.

In cadrul Trade Winds, a punctat el, se va crea „o retea regionala de experti” in domeniul economic. Klemm a aratat ca Romania are „economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana”. A dat ca exemplu recentele memorandumuri semnate intre Guvernul Romaniei si companiile americane ce activeaza in domeniul Apararii — General Dynamics si Raytheon. „Sunt simbolice pentru oportunitatile ce se deschid companiilor interesate sa investeasca in aceasta parte a lumii”, a mai afirmat el.

La randul sau, Dale Tasharski, adjunctul asistentului secretarului pentru Europa din Departamentul Comertului al SUA, a vorbit despre oportunitatile din regiune.

„Europa de Sud-Est are 60 de milioane de consumatori si un PIB total de 500 de miliarde de dolari”, a spus el.

In opinia lui Tasharski, „clasa de mijloc si antreprenorii emergenti fac Europa de Sud-Est sa se remarce ca destinatie pentru investitorii americani”.

Trade Winds reprezinta cel mai mare eveniment de promovare comerciala organizat anual de catre Departamentul Comertului al SUA, ajuns la a zecea editie.

Romania este principala destinatie a misiunii economice din perioada 16-24 octombrie, care se va deplasa si in Bulgaria, Grecia, Serbia si Croatia. La Forumul de afaceri de la Bucuresti sunt invitati sa participe oficiali si oameni de afaceri din intreaga regiune.

Seria de evenimente Trade Winds, lansata in 2008, are loc in diferite tari sau regiuni ale lumii, avand drept scop principal promovarea exporturilor americane pe terte piete si explorarea de noi oportunitati de afaceri pentru companiile americane. Cele mai recente editii s-au desfasurat in Chile (2016, pentru regiunea Americii Latine) si Africa de Sud (2015, pentru regiunea central si sub-sahariana a Africii), fiind foarte apreciate in mediul de afaceri american.

Sursa: aktual24.ro