Procurorul general al SUA, William Barr, spera ca Romania va reveni asupra amendamentelor care „pot submina lupta impotriva coruptiei”. Oficialul american a subliniat ca statul de drept este un principiu esential si ca toate persoanele, institutiile si entitatile ar trebui sa fie reglementate si sa raspunda in fata unor legi corecte, promulgate public si aplicate in mod egal si impartial.

”Romania este unul dintre cei mai puternici parteneri ai nostri in domeniul combaterii criminalitatii transfrontaliere. Cu ajutorul Romaniei, am avut posibilitatea sa investigam si sa extradam membri ai unor grupari de criminalitate organizata implicate in activitati de skimming si fraude cibernetice la nivel international. De asemenea, Romania a oferit o sustinere decisiva DEA in cadrul operatiunilor de combatere a traficului de droguri.

Parteneriatul nostru se bazeaza, in mod traditional, pe un angajament profund pentru respectarea valorilor democratice ale statului de drept, pe buna guvernare si pe intelegerea comuna ca acestea constituie fundamentul pentru imbunatatirea prosperitatii si securitatii noastre comune.

Vizita mea la Bucuresti pentru reuniunea ministeriala UE-SUA in domeniul justitie si afaceri interne mi-a oferit oportunitatea sa reafirm ca statul de drept este un principiu esential si ca toate persoanele, institutiile si entitatile ar trebui sa fie reglementate si sa raspunda in fata unor legi corecte, promulgate public si aplicate in mod egal si impartial.

Apreciez in mod deosebit sansa de a ma intalni cu conducerea Romaniei, inclusiv cu omologul meu de la Ministerul Justitiei, Ana Birchall, pentru a discuta despre importanta mentinerii statului de drept si relua eforturile anticoruptie. Suntem recunoscatori doamnei Birchall pentru implicarea sa si sprijinul puternic pentru aceste prioritati importante.

Speram ca, sub conducerea sa si a altor oficiali romani, Romania sa revina asupra recentelor amendamente care ameninta sa submineze capacitatea de lupta impotriva coruptiei si avem incredere ca Romania va adopta masurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent si impartial.

Astept cu nerabdare sa aprofundam parteneriatul nostru si sa continuam colaborarea noastra stransa in domeniul aplicarii legii cu acest aliat important.”

Vizita Procurorului General William P. Barr la Bucuresti

Procurorul general William P. Barr s-a deplasat la Bucuresti, Romania, pentru a participa la Reuniunea Ministeriala UE-SUA in domeniul Justitie si Afaceri Interne, in contextul exercitarii, de catre Romania, a Presedintiei Consiliului UE. Scopul Reuniunii Ministeriale a fost consolidarea cooperarii stranse intre UE si SUA pentru combaterea terorismului si criminalitatii transfrontaliere. Discutiile s-au axat pe subiecte privind combaterea terorismului, inclusiv a luptatorilor straini si a extremismului violent, precum si a contrabandei cu migranti, interferenta in procesul electoral si accesul la probe digitale/ criminalitate cibernetica.

Procurorul General Barr s-a intalnit cu presedintele Romaniei Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila si ministrul justitiei, Ana Birchall.

Marti (18.06.2019), Procurorul General s-a intalnit cu presedintele Romaniei Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila si ministrul justitiei, Ana Birchall pentru a discuta prioritatile bilaterale in domeniul aplicarii legii si angajamente pentru respectarea legii. Procurorul General si-a afirmat sprijinul pentru reinstaurarea si consolidarea legilor anticoruptie din Romania si a subliniat importanta unui angajament reciproc pentru respectarea legii si a unui sistem de justitie neutru si echitabil.

Miercuri (19.06.2019), Procurorul General Barr a coprezidat reuniunea ministeriala pe probleme de justitie si afaceri interne UE-SUA. in deschidere, acesta a subliniat ca intalnirea este dovada existentei unui front coordonat si unit impotriva teroristilor si a altor grupari criminale, evidentiind masurile concrete intreprinse de SUA si UE: partajarea datelor privind identitatea si a dovezilor referitoare la luptatorii teroristi straini culese de Armata SUA si de fortele Coalitiei din teatrele de operatiuni din Siria si Irak, care lucreaza impreuna pentru promovarea securitatii cibernetice si combatarea infractiunilor cibernetice, consolidand sistemele electorale si protejandu-le de interese externe prin impartasirea experientei si a eforturilor si colaborarea pentru destructurarea pietelor negre folosite pentru traficul de arme, droguri si toate formele de criminalitate. Referitor la aviatie, drone si amenintari CBRN (nucleare, biologice, chimice sau radiologice), Procurorul General a mentionat ca FBI – in calitatea sa de agentie de investigatii de top in domeniul antiterorismului – colaboreaza indeaproape cu agentiile europene pentru a face schimb de informatii privind amenintarile si a afirmat ca asteapta cu nerabdare aprofundarea acestor parteneriate. Procurorul General a discutat, de asemenea, despre eforturile incununate de succes intreprinse de SUA si UE pentru combaterea gruparilor de contrabanda, subliniind ca Biroul pentru Dezvoltare, Asistenta si Instruire Internationala pentru Procurori din cadrul Departamentului de Justitie din SUA (OPDAT) si Programul de Asistenta si Pregatire pentru Investigatii Penale Internationale a infiintat, a pregatit si a echipat o serie de forte de interventie rapida pentru investigarea si combaterea contrabandei din regiune – inclusiv fortele din Serbia pentru combatarea contrabandei cu migranti – obtinand rezultate semnificative in ceea ce priveste arestarile si capturile. Participantii la reuniunea ministeriala au subliniat in special succesul Operatiunii Pasaport, un parteneriat al fortelor internationale de aplicare a legii destinat combaterii terorismului, traficului de fiinte si contrabandei cu migranti intre Europol, OPDAT, ICITAP, Serviciul de Securitate Diplomatica a Departamentului de Stat, DHS si FBI, constand in peste 200 de operatiuni ale fortelor de aplicare a legii, cu 190 de rapoarte probatorii in sprijinul urmaririi penale.