Mihai Sora si Oana Pellea au rabufnit in Piata Victoriei! „Oameni buni, daca nici astazi nu vedeti si nu intelegeti, inseamna ca suntem pierduti, ca natie, pentru alte cateva decenii”

282

Mihai Sora si Oana Pellea au postat mesaje amare privind participarea la protestul din Piata Victoriei in legatura cu noua ordonanta pe justitie.

Marti seara, dupa ce Tudorel Toader a anuntat adoptarea ordonantei, o mana de oameni protesteaza in Piata Victoriei.

„Oameni buni, daca nici astazi, dupa Ordonanta de Urgenta, nu vedeti – adica NU VEDETI! – spre ce ne indreptam, daca nici astazi nu intelegeti – NU INTELEGETI! – ce inseamna si incotro ne duce subordonarea magistratilor de catre politicieni, inseamna ca suntem pierduti, ca natie, pentru alte cateva decenii. Noapte buna, Romania!”, a scris Mihai Sora pe Facebook.

„Daca nici acum… nu voi intelege NICIODATA aceasta pasivitate! NICIODATA !”, a spus si Oana Pellea.

Ce prevede ordonanta lui Tudorel Toader

Principalele modificari aduse de noua ordonanta pe justitie, adoptat marti de Guvern la propunerea lui Tudorel Toader, faciliteaza capturarea ultimelor redute din justitie, DNA si Parchetul General, de catre Regimul Dragnea.

Ordonanta prevede ca la sefia marilor parchete vor putea concura si judecatori, nu numai procuri. Prin urmare, a explicat Tudorel Toader, numirea procurorilor sefi nu se mai face cu aviz de la Sectia pentru procurori a CSM ci de catre plenul CSM.

De ce a fost nevoie de aceasta modificare? Sectia de procurori a CSM este defavorabila PSD, de cele mai multe ori a dat aviz negativ propunerilor lui Tudorel Toader, in timp ce plenul CSM este favorabil PSD. CSM este condus acum de judecatoarea Lia Savonea, ale carei simpatii pentru PSD sunt de notorietate.

In al doilea rand, ordonanta de astazi elimina posibilitatea ca functiile de rang inalt din parchete sa mai poata fi delegate. „Cei delegati azi raman in functie 45 de zile, dar posturile trebuie ocupate in conditiile legii”, a subliniat Toader.

Prin urmare, dupa ce expira mandatul actualul procuror-sef interimar al DNA, Calin Nistor, nu poate fi numit un alt conducator interimar, astfel incat presedintele Iohannis este obligat sa aleaga ce propune Tudorel Toader pentru sefia DNA. Reamintim c a este inca in vigoare propunerea ca Adina Florea sa conduca DNA.

De asemenea, dupa ce lui Augustin Lazar i se va incheia mandatul, in luna aprilie, el nu va mai putea fi delegat pe aceeasi functie de Sectia pentru procurori a CSM, adica nu va mai putea ramane sa conduca PICCJ ca interimar timp de 6 luni.

De asemenea, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie este scoasa de sub autoritatea procurorului general, fiind transformata in directie. In fapt, aceasta structura devine stat in stat, va putea sa ancheteze orice magistrat in orice moment, blocand posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazar, sa infirme a actele de urmarire penala ale procurorilor din sectia speciala daca le considera ca fiind nelegale sau netemeinice.