Mihai Voicu: Nu cred că politicienii ar trebui să comenteze nominalizările la Parchet şi DNA

249

Voicu a fost întrebat cum vede propunerea lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general şi a lui Ioan Irimie la şefia DNA. „Sunt foarte reţinut în a face comentariu pe acest subiect, din două motive. În primul rând, cele două persoane mie îmi sunt necunoscute, nu am auzit despre ei până astăzi şi nu am de unde să ştiu şi cum să mă pronunţ în privinţa competenţei lor. În al doilea rând, pentru că în general cred că politicienii nu ar trebui să comenteze astfel de proceduri care ţin de mecanismele interne ale justiţiei şi care respectă şansele egale şi un parcurs de nominalizare care implică ministrul Justiţiei, CSM şi în ultimă instanţă preşedintele României”, a declarat Voicu.

El a mai precizat că este convins că Mona Pivniceru a făcut toate „evaluările şi aprecierile pentru a face aceste nominalizări”.

Tiberiu Niţu a fost propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar Ioan Irimie a fost nominalizat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.

Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA.
Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii vor fi înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii.
Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos