Miniștrii cabinetului Dăncilă, apostrofați de Andrei Pleșu: ”Nu poți guverna, dacă nu poți nici măcar să articulezi cum trebuie!”

338

Nu poți guverna, dacă nu stăpânești și nu te exprimi corect în limba română. Este o „minimă virtute” pe care scriitorul și filosoful Andrei Pleșu o cere de la cei aflați în fruntea țării, pentru că, spune el, asta arată că au o gândire corectă, pe care poporul se poate bizui.

Andrei Pleșu a comentat la Digi24, în emisiunea „În fața ta”, numeroasele greșeli gramaticale și de exprimare pe care le fac miniștrii, inclusiv cel al educației.

„Problema (guvernului – n.r.) este și de calitate umană și am să mă refer nu la cine știe ce virtuți nobile, ci la minima virtute de a te exprima corect în limba ta, ceea ce înseamnă că gândești corect. Nu poți guverna, dacă nu poți nici măcar să articulezi cum trebuie. Am aflat că s-au adunat 800 de semnături pentru susținerea lui Liviu Pop ca ministru, că… e adevărat că face greșeli de exprimare, dar a făcut lucruri bune! Nu știm care. Și argumentul e ăsta: ca să fii ministru nu trebuia examen de bună exprimare. A, nu?!

Pot să vă citesc cinci rânduri dintr-un autor chinez? Că al lor e viitorul…

A fost întrebat la un moment dat Confucius: Ce-ai face în primul rând dacă ți s-ar oferi sarcina guvernării?

Răspunsul lui Confucius:

„Esențialul este să numești corect lucrurile.

Esențialul este corectitudinea limbajului.

Dacă denumirile nu sunt corecte, cuvintele nu se mai potrivesc.

Dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost.

Dacă treburile statului merg prost, nici riturile și artele nu mai pot înflori.

Dacă riturile și artele nu mai pot înflori, judecățile și pedepsele încetează să mai fie drepte.

Dacă judecățile și pedepsele încetează să mai fie drepte, poporul nu mai știe cum să se poarte”.

Astea sunt consecințele unui tip de exprimare… Acum câteva zile un vechi prieten spunea: Domnule, trebuie să vorbim de separația puterilor în stat, să pună mâna să citească un Montesquieu! Ce Montesquieu, domnule, să citească abecedarele, manualele de gramatică elementară! Nu că nu vorbesc englezește sau altă limbă, dar cum vorbesc românește! Toți pe care îi văd pe scenă au în general dificultăți să se exprime românește decent măcar! Pot pescui drăcii de exprimare gramaticală la oricare, aproape, dintre cei care sunt pe scenă. Păi atunci, se ajunge că poporul nu mai știe cum să se poarte!”.

Sursa: Digi24