Ministru danez, Nikolai Wammen: Copenhaga a sustinut si va mentine pozitia de aderare a Romaniei la Schengen!

605

1SchengenMinistrul danez al afacerilor europene, Nikolai Wammen, a declarat ca tara sa a sustinut pozitia de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

„Pozitia Danemarcei este clara, noi dorim ca Romania sa adere la spatiul Schengen . Noi sustinem abordarea privind aderarea in doi pasi si am exprimat acest lucru in discutiile mutuale privind acest lucru si vom ramane pe aceasta pozitie. Asa cum am spus, speram ca abordarea in doi pasi sa insemne ca va fi un compromis in acest sens pana la sfarsitul acestui an. Asta este ceea ce sustine Danemarca in mod activ, am facut acest lucru in trecut si vom continua sa facem acest lucru si in viitor”, a afirmat Wammen, dupa intalnirea de la Bucuresti cu ministrul roman de Externe, Titus Corlatean.

Solutia aderarii in doua etape presupune ca Romania si Bulgaria sa adere intr-o prima faza la zona Schengen cu punctele de frontiere maritime si din aeroporturi, iar intr-o a doua faza ulterioara cu frontierele terestre.

Decizia privind calendarul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost amanata la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din luna martie, in urma opozitiei Germaniei, Olandei si Finlandei, care au aratat ca asteapta ca Bucurestiul si Sofia sa aiba mai intai mai multe progrese in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare in domeniul Justitiei. Urmatorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele doua tari este asteptat in luna decembrie a acestui an.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos