Ministrul Apărării: Dacă vedeți pe cineva cu o valiză în gară nu înseamnă că merge la încorporare

233

Armata română nu mobilizează rezerviști – este o clarificare venită din partea ministrului apărării, Vasile Dîncu, la Digi24, după ce mai mulți români au spus că au primit ordine de chemare la centrele militare. Ministrul a explicat că aceste acte sunt menite să țină o evidență a celor care au făcut stagiul militar și nu este vorba în niciun caz despre înrolarea în armată sau introducerea serviciului militar obligatoriu, în contextul conflictului din Ucraina, a asigurat Vasile Dîncu.

Odată cu războiul care se derulează în apropierea granițelor României, a apărut o adevărată isterie a ordinelor de chemare la război, la mobilizare, asta pe de o parte, și mai nou, o isterie cu niște presupuse pregătiri ale medicilor de familie, așa încât toată lumea se gândește: e clar, România, pe ascuns – că „ăștia nu vor să ne spună nimic” – se pregătește, de fapt, pentru război. Unul dintre colegii Digi24 a adus livretul lui militar unde există capsată o hârtie pe care scrie „Ordin de chemare la mobilizare sau război”. Numai că hârtia nu are dată. Colegul spune că are hârtia aproape de când are și livretul. Cu alte cuvinte, un centru militar din București dintr-un sector al Capitalei i-a spus colegului că în caz că se produce mobilizarea sau apare starea de război, el este obligat ca într-un termen anume să meargă la o anumită unitate militară. Dar asta s-a întâmplat demult, a povestit jurnalistul Cosmin Prelipceanu. Există unii oameni care primesc astfel de hârtii chiar în aceste zile sau ce se întâmplă? l-a întrebat el, joi seara, pe ministrul apărării, Vasile Dîncu.

Ordine nedatate, pentru evidență

„Sunt atâtea legi și modificări la legi care guvernează ceea ce am numit pregătirea pentru apărarea patriei! Este o lege 446 din 2003 la care am adus modificări, avem un proiect în primă lectură în guvern și va ajunge în Parlament și-i vom aduce câteva modificări care sunt legate de această situație de acum. Deocamdată guvernează legi vechi.

Sunt trei situații, pomenite de dvs.

Și eu am în livretul militar din 1991, ultima dată când m-au convocat la centrul militar ca să-mi verifice situația, mi-au pus o hârtie, mi-au capsat-o, unde sunt: talon pentru a merge gratuit pe tren, pe avion sau autobuze, alte mijloace terestre. Asta este, în mod normal, o hârtie pentru evidență pe care fiecare o primește. Eu am, de exemplu, un loc, am fost să-l văd, în care mi se spunea că în caz de mobilizare, în 24 de ore trebuie să mă prezint la o anume unitate militară. Unitatea mea militară n-am găsit-o prea bine, era undeva în munți, mi-am dat seama însă că acolo este un loc unde în caz de mobilizare sau în caz de război se adună o unitate militară de urgență de vânători de munte. Deci, toții bărbații care au făcut stagiul militar sunt într-o evidență pentru mobilizare. Sunt niște ordine nedatate, după cum ați văzut, și care ar intra în funcțiune în momentul în care se decretează mobilizare generală. Deci numai atunci. În rest, toți avem asemenea ordine de a te prezenta la unitate.

S-au schimbat însă unele unități și centre militare și atunci unii au primit în toți anii aceștia – câteva mii de oameni în fiecare an – astfel de hârtii, pentru că s-a schimbat evidența și sunt și formulare noi. Dar toate sunt nedatate și n-au nicio legătură  cu actualitatea. Sunt pentru evidența persoanelor care au făcut stagiul militar și care ar putea să fie mobilizate. Aceasta este o primă situație”, a explicat Vasile Dîncu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos