Titus Corlatean a fost primit de premierul Marocului, Abdelilah Benkirane!

643

1titusMinistrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a fost primit vineri de premierul Marocului, Abdelilah Benkirane, in cadrul intrevederii seful guvernului marocan acceptand invitatia de a vizita Romania.

Potrivit unui comunicat al MAE, demnitarul roman a exprimat satisfactia autoritatilor de la Bucuresti pentru nivelul excelent al raporturilor romano – marocane si disponibilitatea de dinamizare a dialogului bilateral la nivel inalt, guvernamental si parlamentar.

Titus Corlatean a transmis din partea premierului roman invitatia adresata primului-ministru al Regatului Maroc de a vizita Romania, iar seful guvernului marocan a acceptat, urmand ca data exacta a vizitei sa fie stabilita pe canale diplomatice.

In cadrul intrevederii, a fost agreata propunerea organizarii la Bucuresti cu acel prilej a unui forum economic romano – marocan, precum si semnarea unui numar de acorduri bilaterale in diferite domenii, aflate in prezent in curs de negociere.

Discutiile dintre cei doi demnitari au subliniat necesitatea valorificarii, in construirea relatiei bilaterale, a oportunitatilor oferite de apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si de calitatea Regatului Maroc de partener privilegiat al UE.

Ministrul roman a salutat semnarea, la 7 iunie 2013, a Parteneriatului pentru mobilitate UEMaroc, care evidentiaza statutul avansat al statului nord-african in relatia cu UE.

Cei doi oficiali au subliniat progresele inregistrate in ultima perioada de schimburile comerciale, care au crescut de peste zece ori in ultimii opt ani, ajungand in 2012 la aproape 500 milioane de dolari, se arata in comunicat.

Pornind de la exemplul unei colaborari de succes – fabricarea in Maroc a autoturismului Dacia Logan cu subansamble aduse din Romania – au fost semnalate noi oportunitati de cooperare economica, precum cooperarea pe terte piete pe continentul african si valorificarea facilitatilor oferite de portul Constanta si a transportului fluvial pe Dunare pentru patrunderea marfurilor marocane pe pietele europene, in interesul comun de diminuare a efectelor crizei economice.

De asemenea, cei doi oficiali au cazut de acord asupra necesitatii relansarii activitatii Comisiei mixte economice interguvernamentale, ultima intalnire a acesteia avand loc la Rabat in noiembrie 2008.

Demnitarii au discutat posibilitatile de largire a asistentei traditionale oferite de-a lungul timpului de specialisti si profesori romani partenerilor marocani prin includerea unor noi domenii de interes pentru partea marocana, precum formarea de tehnicieni agricoli, obiectivul urmarit fiind incurajarea productivitatii si competitivitatii in domeniul agricol.

Ministrul roman de externe a prezentat oportunitatile oferite de mediul economic, investitional si financiar din Romania.

Totodata, oficialii roman si marocan au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile regionale.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos