Mai mult

  Minoritatile isi pot folosi in mod liber, in spatiul public, simbolurile nationale!

  9,534FaniÎmi place

  maghiaraComisia de revizuire a adoptat o serie de amendamente ale UDMR care privesc minoritatile nationale, inclusiv dreptul de a-si folosi in mod liber, inclusiv in spatiul public, propriile simboluri nationale.

  Membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei au adoptat, cu 18 voturi „pentru” si un vot „impotriva”, amendamentul UDMR care introduce o noua prevedere la articolul 6 din legea fundamentala:

  „Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta, potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor”.

  In prezent, nu exista o lege in vigoare privind statutul minoritatilor nationale, un proiect de lege in acest sens fiind in Parlament de aproape opt ani.

  De asemenea, la articolul 6 este introdus alineatul 3, care prevede:

  „Deciziile autoritatilor publice centrale si locale se vor lua dupa consultarea organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, cu privire la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase”. Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi „pentru” si doua voturi „impotriva”.

  In plus, la articolul 12, a fost introdus alineatul 5, care prevede:

  „Minoritatile nationale isi pot folosi in mod liber, in spatiu public si privat, propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa”.

  In primavara, politicieni romani si ungari au fost implicati intr-o disputa publica pe tema arborarii steagului secuiesc pe sediile unor autoritati locale din judetele Covasna si Harghita.

  Sursa: mediafax.ro

  Ultimele stiri

  Avocatul Poporului apara pensiile speciale: „Mi se pare ca niciodata n-a fost Caragiale mai prezent”

  Avocatul Poporulu, Renate Weber, a explicat vineri de ce a decis sa atace la CCR legea de eliminare...

  Liviu Dragnea si Irina, viata de nababi din bani publici! Seful PSD o plimba pe Irina cu avioane private catre Elvetia si alte destinatii...

  Informatii prezentate de Europa Libera arata ca Liviu Dragnea a folosit bani publici pentru a inchiria avioane private...

  Rares Bogdan a rabufnit la adresa social democratilor: „PSD impinge Romania langa Ungaria si Polonia in relatia cu Uniunea Europeana”

  Liderul delegatiei eurodeputatilor romani din grupul PPE, Rares Bogdan, a anuntat joi, intr-o postare pe pagina sa de...

  Numire controversata la Sala Palatului! Sinecura pentru un fost membru UNPR

  PNL continua seria numirilor politice in functii cheie, de data aceasta la Sala Palatului. Noul director general, Adrian...

  Altii au apreciat si...

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.