Minoritatile isi pot folosi in mod liber, in spatiul public, simbolurile nationale!

597

maghiaraComisia de revizuire a adoptat o serie de amendamente ale UDMR care privesc minoritatile nationale, inclusiv dreptul de a-si folosi in mod liber, inclusiv in spatiul public, propriile simboluri nationale.

Membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei au adoptat, cu 18 voturi „pentru” si un vot „impotriva”, amendamentul UDMR care introduce o noua prevedere la articolul 6 din legea fundamentala:

„Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta, potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor”.

In prezent, nu exista o lege in vigoare privind statutul minoritatilor nationale, un proiect de lege in acest sens fiind in Parlament de aproape opt ani.

De asemenea, la articolul 6 este introdus alineatul 3, care prevede:

„Deciziile autoritatilor publice centrale si locale se vor lua dupa consultarea organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, cu privire la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase”. Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi „pentru” si doua voturi „impotriva”.

In plus, la articolul 12, a fost introdus alineatul 5, care prevede:

„Minoritatile nationale isi pot folosi in mod liber, in spatiu public si privat, propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa”.

In primavara, politicieni romani si ungari au fost implicati intr-o disputa publica pe tema arborarii steagului secuiesc pe sediile unor autoritati locale din judetele Covasna si Harghita.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos