Mircea Dusa referitor la avioanele care forteaza spatiul aerian romanesc: Povestile cu OZN-uri nu isi au locul!

706

PALATUL VICTORIA - SEDINTA DE GUVERNMinistrul Apararii Nationale, Mircea Dusa a declarat cu privire la declaratiile sale de miercuri de la Pitesti referitoare la avioane care forteaza spatiul aerian romanesc, ca povestile cu OZN-uri nu isi au locul, potrivit agerpres.ro.

„Fac cateva precizari referitoare la declaratia de miercuri de la Pitesti, pentru ca este o chestiune foarte serioasa care nu poate fi dusa in derizoriu. Ceea ce precizam miercuri la Pitesti este foarte corect si este chiar o informatie publica si cei care nu cunoasteti domeniul cititi Legea 256/2001 cu privire la modul de actiune impotriva aeronavelor care nu se identifica sau care nu au autorizatie de survol al spatiului aerian al Romaniei. Trebuie sa mai fac cateva precizari. In primul rand Romania este stat membru NATO si al UE si granita Romaniei este granita a NATO si UE si noi avem datoria ca stat NATO si UE sa aparam granitele NATO si UE, sa supraveghem granitele, atat cele terestre, cat si cele aeriene si maritime. Trebuie sa mai stiti ca spatiul de supraveghere aeriana nu este cel care corespunde cu spatiul granitei Romaniei. Spatiul de supraveghere aeriana este unul mai inaintat pentru ca supravegherea nu se face in momentul in care o aeronava intra in spatiul aerian care este corespunzator granitei. Trebuie sa mai stiti ca este un sistem integrat de supraveghere al spatiului aerian la nivel UE si NATO”, a spus ministrul Dusa.

Potrivit acestuia, la nivelul UE organismul care gestioneaza acest domeniu este Eurocontrol, iar la nivelul NATO institutia care coordoneaza supravegherea spatiului aerian al Europei se afla in Spania.

„Orice informatie legata de survol spre spatiul aerian se duce automat la cele doua organisme si de acolo se da comanda de interventie. Daca va intoarceti la lege si o studiati, ca sa nu mai vorbiti prostii, o sa vedeti ca este o anumita procedura de identificare a aeronavelor. In momentul in care o aeronava se apropie de spatiul aerian al NATO sau al UE, este contactata prin sisteme radio, iar daca nu raspunde la aceste sisteme se ridica automat avioane de vanatoare care au misiunea de a identifica aeronava. Poate aceasta nu are nicio intentie de a intra in spatiul aerian, dar are o defectiune sau a gresit ruta de zbor. Se atentioneaza asupra acestui lucru si daca a intrat in spatiul de supraveghere care, inca odata, nu corespunde cu granita si este undeva la 50 de kilometri de granita romaneasca, se insoteste acea aeronava pana iese din spatiul de supraveghere. Lucrurile sunt foarte clare, iar daca dumneavoastra ati avut miercuri ce comenta si ati vorbit de OZN-uri care nu isi au locul, imi pare rau. Eu vorbesc foarte serios si cand vorbesc foarte serios vorbesc despre aceasta speta a supravegherii spatiului aerian al Romaniei, al NATO si UE si acestea sunt procedurile. Dumneavoastra ati vorbit de obiecte zburatoare neidentificate,astea sunt in cartile de povesti despre OZN-uri. Cand vorbim de aparate neidentificate sunt acele aparate care nu se notifica atunci cand li se solicita de catre turnul de control. Cred ca este o chestiune foarte serioasa si de aceea am tinut sa fac aceste precizari”, a precizat ministrul Apararii.

Intrebat despre ce avioane au patruns in urma cu doua nopti in spatiul aerian romanesc, Mircea Dusa a spus doar ca este vorba despre doua avioane care nu au raspuns la apelurile radio si au fost ridicate de la sol doua MIG-uri care le-au condus in afara spatiului aerian. Ministrul nu a dat alte detalii despre cele doua avioane, dar a tinut sa precizeze ca poate fi vorba despre avioane de agrement, civile, dar in nici un caz de OZN-uri.

Ministrul Apararii Nationale a participat joi la Brasov la ceremonia de avansare in grad a absolventilor promotiei 2013 a Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coanda”, promotie care pentru toate institutiilor militare de invatamant 2013 poarta denumirea onorifica „Aurel Vlaicu 100”. La Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda”, singura din tara care pregateste viitorii piloti militari pentru Ministerul Apararii Nationale si pentru Ministerul Administratiei si Internelor, viitori ofiteri de artilerie si rachete antiaeriene, radiolocatie si razboi electronic, au absolvit 159 de tineri ofiteri dintre care 20 de fete.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos