Mircea Toma: „Cerem sa se autosesizeze pentru actul de discriminare pe care l-au comis prin limitarea accesului barbatilor la a i-o suge lui Dragnea!”

428

Pe data de 4 aprilie Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) inregistra o sesizare semnata de cinci cetatence: Tanase Irina Alexandra, Firea Gabriela, Dancila Vasilica-Viorica, Dan Carmen Daniela si Vasilescu Lia-Olguta. 

”Dupa cum poate ca ati observat, patru dintre aceste nume va sunt binecunoscute, fiind vorba despre inalte demnitare: prim ministra, ministre si primarita generala a capitalei. Cel de-al cincilea apartine unei persoane pe care doar indiscretia unui alt demnitar a adus-o in ochiul public – Irina Alexandra Tanase l-a insotit pe Liviu Dragnea la ultimul Congres al Partidului Social Democrat (PSD) cu un statut de partenera civila a acestuia.

Prezenta actualei tovarase de viata a presedintelui PSD la un eveniment politic extraordinar a starnit un val de comentarii in mass-media. Unul dintre aceste comentarii a facut ca doamnele pe care le-am numit mai sus sa sesizeze CNCD si sa depuna si o plangere in justitie. Este vorba despre un articol scurt, publicat pentru cateva zile pe site-ul Times New Roman sub titlul „Curva lui Dragnea, asaltata de pesedisti.

«Toti 4000 mi-au dat sfaturi despre cum sa i-o sug lui Liviu mai bine»“. Numele celorlalte semnatare apar si ele in text: „curva pe care si-a asezat-o in primul rand al Salii Palatului, chiar langa hoarda de tampite cu functii importante in partid, Dancila, Firea, Carmen Dan sau Olguta“. In afara de cele cinci protagoniste principale ale interesului autorului textului, nu este de neglijat prezenta celorlalti 4000 de participanti la Congres: „«Toti membrii prezenti la congres au venit sa ma felicite si sa-mi dea un sfat legat de cum sa i-o sug mai bine lui Liviu» a povestit curva lui Dragnea. «I-am ascultat, bineinteles, ca unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea cand eu nici nu stiam ca el exista»“.

CNCD a acceptat sesizarea, a audiat partile, a judecat si a decis administrarea unor amenzi – totalizand 16.000 de lei – autorului textului, editorului sef, firmei care administreaza site-ul si administratorului firmei care administreaza site-ul – totul cu o viteza care surprinde pe oricine cunoaste ritmul de functionare al acestei respectabile – pana acum – institutii.

De altfel, in chiar comunicatul CNCD, alaturi de aceasta decizie luata la trei saptamani de la sesizare – interval care include vacanta de Paste –, este publicata o a doua care a fost asumata dupa 8 luni de la sesizare. Membrii CNCD au citit cu ochii holbati articolul publicat de Times New Roman, dupa care i-au inchis in fata articolului 15 din Ordonanta 137/2000 – actul normativ in baza caruia functioneaza institutia.

Acest articol limiteaza competenta CNCD la fapte de discriminare. Contraventia – conform Ordonantei – presupune intrunirea a doua categorii de conditii. Prima conditie defineste natura comportamentului care poate sa atraga penalizarea, anume acele comportamente care „…vizeaza atingerea demnitatii sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare“. Cea de-a doua conditie defineste categoriile de persoane care pot fi afectate de comportamentul descris mai sus; acestea sunt mai intai identificate cantitativ: „persoane, grupuri de persoane sau comunitati“, iar apoi prin particularitatile lor: „si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestora“.

De altfel, in chiar comunicatul CNCD, alaturi de aceasta decizie luata la trei saptamani de la sesizare – interval care include vacanta de Paste –, este publicata o a doua care a fost asumata dupa 8 luni de la sesizare. La o lectura facuta pripit, ca sa nu spun cu rea credinta, prima conditie pare a fi respectata – textul ar putea fi inteles ca ofensator. Actul de a „i-o suge“ poate, in acest caz, sa fie inteles in acceptiunea sa sexuala.

Expertii CNCD s-au incapatanat sa se gandeasca exclusiv la sex si au ignorat cu totul propozitia in care cei care „i-o sug lui Dragnea“ sunt multi dintre cei din sala („unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea cand eu nici nu stiam ca el exista“). Numarul considerabil de practicanti ai acestei activitati (multi dintre cei 4000 din sala) ne obliga sa redefinim actul de „a i-o suge“, sinonimele posibile fiind „linguseala“ sau „pupatul in fund“.

Aceasta noua acceptiune obliga la reinterpretarea mesajului, acesta fiind unul de critica sociala, nu de ofensa sexuala. Similar, nici celalalt cuvant cu potential ofensator – „curva“ -, nu poate fi scos din contextul politic al evenimentului. Expresia „politica e o curva“ – nu mai nedumereste pe nimeni; asocierea termenului de „curva“ unui politician nu trimite pe nimeni cu gandul la o persoana care isi comercializeaza sexul. Expertiza in intelegerea polisemantismului limbii romane de care dispun specialistii din CNCD a fost, de altfel, recent demonstrata intr-o speta similara: senatorul Serban Nicolae a afirmat despre deputata Cosette Chichirau ca „am o poza in care faceti sex anal“. Senatorul a primit, din partea CNCD, un avertisment. Revin cu o precizare, senatorul PSD.

Toate circumstantierile posibile pentru a reduce posibilitatea amendarii au fost invocate de expertii CNCD. In cazul Times New Roman, CNCD a refuzat orice acceptiune alternativa. A doua conditie definita de actul normativ este grav incalcata: atributele cu potential ofensator „curva“, „i-o suge lui Dragnea“ nu sunt definitorii pentru apartenenta reclamantelor la vreun grup dintre cele enumerate de actul normativ, in particular femeilor.

Daca nici in acceptiunea lor frusta, sexuala, actiunea de a „o suge“ si cea de a fi „curva“ nu sunt atribuibile exclusiv femeilor, in dimensiunea lor de critica sociala cu atat mai putin. Dovada ca intre consilierii CNCD sunt destui barbati curve care „i-o sug“ (vorba celor de la Times New Roman) lui Dragnea, nu doar femei.

Asta ne face sa solicitam CNCD sa se autosesizeze in legatura cu propria tentativa de stigmatizare a femeilor prin asocierea – ca specifice genului feminin – a unor practici condamnabile biblic – prostitutia si felatia. Sau, intr-o abordare mai pozitiva, cerem sa se autosesizeze pentru actul de discriminare pe care l-au comis prin limitarea accesului barbatilor la a i-o suge lui Dragnea”, isi incheie Mircea Toma editorialul.

Sursa: adevarul.ro